اتصالات لوله به قطعاتی گفته می شود که در جهت انشعاب گیری، تبدیل قطر لوله و یا اتصال دو لوله به همدیگر استفاده می شود. اتصالات لوله های فولادی به این دلیل است که مقاطع فولادی در مکان مناسب خود قرار بگیرد و در این فرآیند لوله ها را متناسب با وزن، جنس و شرایط مقاطع به یکدیگر وصل می شوند.....

 

اتصالات لوله های فولادی

 

در این مقاله به معرفی انواع اتصالات لوله های فولادی اشاره میکنیم. از انواع لوله های پرکاربرد لوله های فولادی مسی و پلیمیری هستند که اتصالات متفاوتی دارند و در ادامه به بررسی هرکدام می پردازیم.

اتصالات لوله به قطعاتی گفته می شود که در جهت انشعاب گیری، تبدیل قطر لوله و یا اتصال دو لوله به همدیگر استفاده می شود. اتصالات لوله های فولادی به این دلیل است که مقاطع فولادی در مکان مناسب خود قرار بگیرند و در این فرآیند لوله ها را متناسب با وزن، جنس و شرایط مقاطع به یکدیگر وصل می شوند. به طور کلی می توان گفت برای لوله های فولادی از اتصالات فولادی نیز استفاده می شود تا لوله ها قدرت کنترل را داشته باشند. اتصالات فلزی در صنایع نفت و گاز و تاسیسات ساختمانی کاربرد گسترده ای دارد. همچنین جهت اتصال لوله ها و شیرآلات نیز مورد استفاده قرار می گیرد. اتصالات لوله های فلزی مطابق با فشار کاری سیستم، نوع لوله و شیرآلات به کار برده می شود.

 

لوله گالوانیزه

 

از آن جایی که لوله های گالوانیزه در صنعت کاربرد فراوانی دارد، اتصالات این لوله ها نیز از کاربرد های ویژه ای برخوردار می باشد.

لوله گالوانیزه : لوله گالوانیزه شامل گالوانیزه سرد وگرم می باشد و به دو دسته کلی تقسیم می شوند:

  1. لوله گالوانیزه آهنی
  2. لوله گالوانیزه فولادی

 

لوله های گالوانیزه از آن جایی که از پوشش روی ساخته شده و در حوضچه ی مذاب روی غلتانده می شود، تمامی سطح آن به این ماده آغشته می شود. مقاومت این لوله ها در برابر رطوبت از جمله مسائلی است که اهمیت این لوله را چند برابر کرده است. لوله گالوانیزه آهنی سبک تر و براق تر از نوع فولادی آن است و کاربرد این لوله ها در سیستم آب سرد و گرم بهداشتی و همچنین لوله های شوفاژی می باشد و در شاخه های 6متری در بازار موجود است.

جنس لوله گالوانیزه همانند لوله فولادی درزدار (سیاه) است. . برای محافظت آن در برابر مواد خورنده، جداره های داخلی و خارجی با آلیاژ روی روکش می شود.

لوله های گالوانیزه قابلیت جوش دادن ندارند و از طریق اتصالات این لوله ها در مسیر لوله کشی از سویی برای انشعاب گیری، تبدیل قطر لوله، اتصال دو لوله به هم و از سویی برای تغییر جهت استفاده می شود.

 

اتصالات در لوله کشی آب رسانی با لوله گالوانیزه عبارتند از :

 

بوشن ، زانو ، سه راهی ، مغزی ، مهره ماسوره ، تبدیل و درپوش که به طبع جنس آنها مطابق مقررات ملی ساختمان از نوع فولاد گالوانیزه(جنس خود لوله) یا چدن چکش خوار است که در ادامه با این اتصالات آشنا میشویم.

 

زانو جوشی (ELBOW) :

از نظر زاویه تغییر و نحوه ی دنده شدن دارای نمونه های متفاوتی است و برای تغییر جهت مسیر از آن استفاده می شود.

دارای 4 نوع : زانو 90 درجه، زانو 45 درجه، زانو چپقی 90 درجه، زانو چپقی 45 درجه می باشد.

 

مغزی (NIPPLE) :

از یک قطعه ریختگی دو سردنده یا یک قطعه لوله ساخته شئه و کاربرد آن اتصال فیتینگ ها به یکدیگرو یا به شیرها است.

 

بوشن (SOCKET) :

انواع آن شامل بوشن ساده، روپیچ تو پیچ، بوشن تبدیل و ... است که برای اتصال دو قطعه لوله یا فیتینگ به یکدیگر استفاده می شود. در کل رابطه بین دو لوله را بوشن می گویند.

 

درپوش (PLUG) :

از این اتصال برای انشعاب ها و بستن دهانه های باز استفاده میشود.

 

سه راهی لوله (TEE) :

کاربرد این قطعه در انشعاب گیری لوله کشی هاست.که شامل دنده های داخلی و در انواعی مثل سه راه 90 درجه، سه را کنج، سه راه تبدیل و سه راه 45 درجه ای می باشد. که از سه راه 45 درجه ای در سیستم های فاضلابی استفاده می شود.

 

مهره ماسوره (UNIONS) :

برای اتصال دو قسمت از لوله گشی به یکدیگر کاربرد دارد. که از سه قطعه پیوسته به هم ساخته شد و در اتصال سیستم لوله کشی به دستگاه هایی مانند اتصال لوله ها در طول های بلند مدت و مدارهای بسته و یا آب گرم کن استفاده می شود.

 

 

اتصالات فلزی :

 

برقراری اتصال بین لوله های فلزی و یا انواع پایپینگی مانند شیر آلات چدنی ، برنجی ، فلنج های جوشی ، لرزه گیره های لاستیکی و ... از جمله اتصالات فلزی محسوب میشود که با توجه به چیدمان لبه های آن به چند دسته تقسیم می شوند:

1- اتصالات مانیسمان :

اتصالات مانیسمان به صورت جوشی است و به علاوه لوله های مانیسمان ؛ لوله درزدار نیز در آن استفاده می شود. این اتصال در سیستم های دما و فشار بالا به کار می رود.

 

2-اتصالات سیاه درزدار :

تفاوت این اتصالات با مانیسمان ها در طراحی و ساخت آنها می باشد بدین صورت که با استفاده از روش قالب و درز جوش در بدنه آنها ساخته می شود و فشار و دمای پایین تری را متحمل می شوند و به همین علت قیمت به نسبت کمتری را دارا می باشد. هنگام تولید این اتصالات درز جوش داده شده و شامل دو نوع سنگین و فوق سنگین می باشند. کارخانه های تولید کننده این اتصالات شامل : کارخانه نورد اهواز ، کارخانه سپاهان اصفهان ، لوله گالوانیزه سمنان ، کارخانه لوله گالوانیزه ساوه ، سپنتا و ... می باشند.

 

3- اتصالات دنده ایی گالوانیزه :

این اتصالات به صورت رزوه ایی و با لوله های گالوانیزه می باشد. از این اتصالات در مناطقی که رطوبت بالایی دارند و زنگ زده و خوردگی در آن ها اتفاق می افتد استفاده می شود.

 

4- اتصالات فشارقوی :

این اتصالات شامل دنده ایی و ساکت ولد می باشد که نوع دنده ای آن فشار و دمای زیادی را به نسبت اتصالات گالوانیزه متحمل می شود.

 

 این گونه اتصالات فلزی که تا کنون راجع به آنها توضیح داده شده جزو مهم ترین نوع اتصالات هستند و بر اساس فشار کاری سیستم و نوع لوله و شیر آلات مورد استفاده قرار می گیرند و نوع دسته بندی آنها با توجه به نحوه ی اتصال عبارتند از :

1-اتصالات جوشی (Buttweld)

2-اتصالات ساکت ولد (Socketweld)

3-اتصالات رزوه ای (Threaded)

 

 

اتصالات لوله مسی :

 

لوله مسی از لوله های پر مصرف هستند و مقاومت بالایی دارند. کاربرد این اتصالات در دستگاه تهیه مطبوع ، صنایع الکتریکی و بهداشتی است که در وسایلی مانند شوفاژ و کولر استفاده می شود.

اتصالات در لوله های مسی همانند لوله گالوانیزه فولادی است. از اتصالات مورد استفاده در لوله های مسی می توانیم به کوپلینگ ، چهار راه اتصال ، پوشش مکانیکی و کاهنده اشاره کرد که در ادامه به توضیح مختصر هر یک میپردازیم .

  • کوپلینگ : نوع فعالیت  این محصول اتصال دو لوله با قطر یکسان است و به صورت فشرده و باریک وجود دارد. و از نشتی لوله آب جلوگیری می کند.

چهار راه اتصال : مانند چهار راه از چهار طرف قابلیت اصال دارد که به صورت ورودی و خروجی مورد استفاده قرار میگیرد. ( سه طرف ورودی و بک طرف خروجی) از نکات حائز اهمیت این است که به دلیل فشار زیاد وارد بر این محصول عموما به طور یکپارچه تولید می شود.

  • پوشش مکانیکی : اربرد این محصول در تعمیرات خانگی قابل ذکراست و برای اتصال دو لوله مورد استفاده است.
  • کاهنده : فیتینگ کاهنده معروف است به دلیل جریان کمی که در لوله است ورودی آن نیز کمتر می شود. این کاهنده ها به شکل استوانه ای و به صورت مخروطی است و به لوله ها با قطر ناهمسان متصل می شود.

 

 

انواع اتصالات لوله پلیمری :

 

این محصولات در مقایسه با لوله های فلزی ویژگی های بسزایی دارند؛ این ویژگی ها شامل وزن کم، رسوب کم در داخل لوله، مقاومت در برابر خوردگی جابه جایی راحت و... می باشد و در آب و فاضلاب مورد استفاده قرار میگیرند.

6 نمونه از نوع لوله پلیمری :

 

Pe .1پلی اتیلن

Pp .2  پلی پروپیلن

Pve .3  پلی وینیل کلراید

4. سوپر پایپ

5. بوتادین استایرن

Cpvc .6  پلی وینیل گلراید کلره

 

 

نوشتن دیدگاه