خاموت قسمتی از یک شاخه ی میلگرد است که خم می شود و المان های طویل قائم را محافظت می کند و کار اصلی آن مقاومت در برابر نیروهای برشی و پیچشی است. هر میلگردی که در راستای طول عضو باشد میلگرد طولی و هر میلگردی که در راستای عرض عضو و عمود بر میلگرد طولی باشد میلگرد عرضی است. در واقع خاموت یک نوع میلگرد عرضی است که برای مقاومت در برابر نیروهای برشی و پیچشی کاربرد دارد.

 

خاموت چیست ؟!

 

یکی از رایج ترین روش ها برای افزایش استحکام ساختمان ، استفاده از خاموت در شناژ است . برای ساخت یک سازه مقاوم نیاز است تا تمام امور مهندسی به درستی انجام شود ؛ به عبارتی یک ساختمان مناسب و مستحکم ، باید بر اساس استاندارد های روز موجود پیاده سازی شود . هم چنین طراحی واجرای فونداسیون یا بنیاد هر سازه یکی از مهم ترین و پیچیده ترین عواملی است که باید از همان ابتدای هر پروژه ساختمانی بسیار مورد توجه قرار گیرد . هرگونه تصمیم گیری اشتباه در ایجاد فونداسیون ، خسارات و طبعات جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت ، چرا که فونداسیون بعد از آن که ایجاد شد قابل تعمیر و اصلاح نیست .

زمان ساخت بنا باید به این مورد توجه کنید که ساختمان مورد نظر مقاومت کافی در برابر بلایای طبیعی را دارد یا خیر . برای مقاوم سازی از ابزار های متعددی استفاده می کنند که یکی از این موارد میلگرد خاموت است . می توان گفت بهره برداری از خاموت به زمین لرزه سال 1971 در کشور ژاپن باز می گردد که این رخداد یکی از مهم ترین دلایلی بود که مهندسین ، به دنبال چاره ای اساسی برای افزایش مقاومت سازه ها بیفتند تا از حوادث این چنینی که حتی در زلزله های ایران نظیر سر پل ذهاب هم رخ داد جلوگیری شود . در این راه بهره گیری از خاموت ها که به وسیله پژوهش های گوناگون اثبات شده بود مورد توجه قرار گرفت .

 

خاموت قسمتی از یک شاخه ی میلگرد است که خم می شود و المان های طویل قائم را محافظت می کند و کار اصلی آن مقاومت در برابر نیروهای برشی و پیچشی است.

هر میلگردی که در راستای طول عضو باشد میلگرد طولی و هر میلگردی که در راستای عرض عضو و عمود بر میلگرد طولی باشد میلگرد عرضی است.

در واقع خاموت یک نوع میلگرد عرضی است که برای مقاومت در برابر نیروهای برشی و پیچشی کاربرد دارد .

 

عملکرد خاموت : 

 

خاموت برای جلوگیری از بیرون  زدگی آرماتورهای طولی در اثر کمانش و تحمل نیروهای برشی و جلوگیری از گسترش ترک مورد استفاده قرار می گیرد .

به بیان دیگر، برای جلوگیری از شکست زودرس مقطع بلافاصله پس از ایجاد ترک مورب که در اثر برش خالص و یا اثر توام برش و خمش ایجاد می شود ، باید مقطع نسبی را به گونه ای مسلح کرد که در برابر باز شدن ترک های مورب مقاومت کند .

اگر خم قلاب خاموت ها قائم یا صاف باشد خاموت ساده و اگر خم قلاب خاموت 45 درجه باشد با عنوان خاموت مهندسی شناخته می شوند .

 

 

انواع میلگرد در بتن :

 

میلگرد ها به شکل های مختلف در اعضای بتنی مسلح استفاده می شوند و در نقشه های ساده ای به صورت دقیق رسم می شوند .

 

•    میلگرد راستا ( سیتکا ) : برای افزایش مقاومت کششی بتن و گاهی برای افزایش مقاومت فشاری بتن

•    خاموت : برای جلوگیری از بیرون زدگی آرماتورهای طولی در اثر کمانش و تحمل نیروهای برشی و جلوگیری از گسترش ترک

•    خرک : برای قرار دادن دو شبکه ی متوالی افقی با فاصله ی معین در داخل قالب

•    سنجاقی : برای تقویت مقاومت برشی خاموت ها و اتصال بین میلگردهای طولی و خاموت

•    اتکا : برای تحمل لنگرهای منفی در تکیه گاه های نیرو برای تحمل نیروهای برشی

    رکابی : برای در امتداد نگه داشتن آرماتورهای طولی یا عمودی در بتن ریزی دیوارها و دال ها

 

   خاموت زدن چیست؟

 

خم شدن یک فرآیند تولید است که به صورت V شکل یا کانال را در امتداد یک محور مستقیما در مواد میلگرد تولید و خم می کند . بیشترین فلز در عمل خاموت زن ورق یا میلگرد است .

برش میلگرد به وسیله ی دستگاه خم و برش میلگرد انجام می شود . 
تجهیزاتی که برای خاموت زن استفاده می شود شامل ترمزهای جعبه و پانک، پرس های ترمز و دیگر دستگاه های مخصوص ماشین است .

 

داکت فلزی:

 

کانال هایی هستند که برای محافظت ، حفظ زیبایی فضا و مسیر انتقال سیم ها و کابل ها از آنها استفاده می شود .

امروزه داکت ها در ساختمان سازی مدرن کاربرد قابل توجهی دارند زیرا در یک فضا تعدد و تجمع سیم ها و کابل های نمای نامناسبی ایجاد می کند و ممکن است در محل برای افراد خطرناک باشد .

داکت ها در انواع گوناگون و با جنس ها وسایز های مختلف تولید می شوند .

انواع آن ساده، شیاردار و پاتیشن دار است. یکی از کارهای مهمی که در ساختمان سازی انجام می شود سیم کشی برق ساختمان است .

تعدد سیم ها و کابل ها در یک فضا ، علاوه بر ظاهر نامناسب در اثر برخورد افراد یا اشیاء احتمال خطر برق گرفتگی یا آتش سوزی وجود دارد بنابراین در این شرایط استفاده از داکت ها بسیار کارساز و موثر است .

 

داکت ، جایگزین روش های سنتی :

 

برای پوشاندن کابل ها و سیم ها یک ساختمان روش های متعددی وجود دارد .
برای سیم کشی های بزرگ و کابل های قوی از کانال های زمینی استفاده می شد . به این صورت که با حفر گودالی کف آن را آجر چینی می کردند و با ماسه داخل آن را پر می کردند و سپس کابل ها را روی آن قرار می دادند و مجدد به ضخامت 15 سانتی متر ماسه می ریختند در این حالت کابل کاملا داخل زمین قرار داشت . اما امروزه انواع داکت و ترافکینگ در فضاهای داخلی ساختمانی استفاده می شود .
داکت فلزی جایگزین داکت پلاستیکی با ویژگی های ضد آفتاب ، سرما و گرما ، مقاوم ، ضد حریق ، فاقد تغییر رنگ و کوری ، قابلیت ایجاد پارتیشن ، پانچ ، بست گیر ، کاربرد در گودال آسانسو ر، مراکز صنعتی ، فضای باز و واحدهای تولیدی است.
از داکت های فلزی به دلیل محافظت بیشتر کابل های برق در نزدیکی ماشین ها و به خاطر مقاومت بالا در جاهایی که به حفاظت مکانیکی بالا نیاز است ، استفاده می شود .

 

 

کاربردهای داکت فلزی :

 

    در حوالی دستگاه ها و ماشین ها

    در محوطه ی کوریدورها و راه پله ها

•    قابلیت نصب بر روی بدنه ی ماشین ها، دیوارها و....

 

 

داکت ضد حریق :

 

این نوع از داکت ها از صفحات استیل و پوشش داخلی برآمده تشکیل شده است  و در صورت وقوع حریق ، به این داکت ها از انتشار آتش جلوگیری می کنند و مسیرهای اضطراری و فرار به کمک این داکت ها می تواند ایمن باشد. 
داکت های PYROLINE تست شده اند و ثابت شده که نوع I 30  و I 120 آن برای مسیر های اضطرای مناسب است .

 

 

ویژگی داکت های ضد حریق :

 

-    جلوگیری ایمن از پخش آتش
-    اتصال هم پتانسیل از طریق بست قفل شونده
   حفاظت از مسیرهای فرار و اضطراری در برابر حریق کابل ها 
-    عدم وجود پیچ انتهایی در داخل.


 

نوشتن دیدگاه