فونداسيون يا همان پي ريزي ساختمان از مهم ترين مسائل طبيعي در طي ساخت مي باشد و به عبارتي اين عمليات فشار ناشي از ستون ها انتقال نيرو به زمين وارد مي شود با توجه به نوع و سازه اي در محل احداث بنا مي شود شرايط متفاوتي را براي استحکام و مقاومت سازه تامين مي کند. قالب بندي ساختماني در نوع هاي مختلفي از جمله قالب هاي چوبي، فلزي و آجري استفاده مي شود که هر کدام در سيستم قالب بندي براي نواحي مختلفي به کار مي رود.

قالب بندی و فونداسیون در ساختمان سازی

 

هنگامی که بار های مرده و زنده به بخش ساختمان وارد شده آنها را به زمین منتقل می کند به این مراحل فونداسیون می گویند . فونداسیون یا همان پی ریزی ساختمان از مهم ترین مسائل طبیعی در طی ساخت می باشد . به عبارتی این عملیات فشار ناشی از ستون های انتقال نیرو به زمین وارد می شود و با توجه به نوع سازه در محل احداث بنا می شود شرایط متفاوتی را برای استحکام و مقاومت سازه تامین می کند . اگر ساختمان فونداسیون نباشد و آن به صورت عملی و اصولی اجرا نشده باشد ، هرچقدر که ظاهر خوبی داشته باشد اما ساکنان ساختمان درامان نیستند پس فنداسیون از اهمیت بالایی برخوردار است .

 

 

انواع فنداسیون

 

- قالب آجری

- قالب فلزی

- قالب چوبی

- قالب بتنی

- قالب وافل

- قالب یوبوت

- قالب لغزنده

- قالب ستون

 

 

قالب آجری

 

این نوع قالب ها در اطرف پی پی استفاده می شود و بعد از اینکه بتن گرایش مناسب را به خود گرفت در محل نصب می شود و به عنوان قالب های دائمی به کار برده می شود همچنین برای جلوگیری از مکیده شدن آب توسط قالب یک لایه ورق نایلونی قبل از بتن ریزی بر روی دیوار نصب می شود تا آب کشی وسط آجر ها انجام شود و در آخر هنگام اب پاشی باید توجه داشت تا آب درون قالب ها جمع نشود .

 

قالب فلزی

 

این قالب بر خلاف قالب های چوبی و آجری از استحکام بالایی برخوردار است و امروزه جز قالب های رایج در ساختمان سازی به کار می رود و مزایای آن عبارتند از : دوام ، استحکام بسیار بالا ، سهولت اتصال ، سرعت بالای اجرا و همچنین قابلیت استفاده ی مجدد و بهره روی بالاست. این قالب در پروژه هایی که تنوع ابعادی کمتری دارند و حجم کار در ساختمان ها بالاست بهترین گزینه محسوب می شود.

 

قالب چوبی

 

این قالب مانند اسمش از جنس چوب است . برای مصارفی ساخته می شود که بتوان آن را از محلی منتقل نمود. مرحله ی بتن ریزی در این قالب ها به دقت کافی نیاز دارد تا آسیبی به لبه ی آن وارد نشود . این قالب در برابر قالب های فلزی سبک تر بوده اما در برابر رطوبت مقاومت چندانی ندارند . سهولت در اجرا و اتصالات نیز باعث شده تا این قالب محبوبیت خود را داشته باشد ، همچنین ضریب حرارتی پایین و وزن سبک آن از دیگر مزایا است .

 

قالب بتنی

 

استحکام قالب ها و مهاربندی در قالب بندی بتن ، بسیار مهم است. استفاده از پشت بند های طولی و عرضی الزامی است. نحوه قرار گیری قالب بندی بتن باید به صورتی باشد که از خارج شدن بتن از میان آنها جلوگیری کند. برای اینکه کیفیت و رنگ بتن ها تغییر نکند ، باید قالب بندی خنک باشد.

 

قالب بندی و. اجرای فونداسیون - آهن پویا

 

قالب بندی وافل

 

نمونه ای از قالب های سقفی ، قالب وافل است. شکل آنها مانند مشبک است که همین امر باعث می شود قسمت زیادی از سقف پوشیده شود. شکل آنها ، معکبی است و تو خالی می باشند. از خوبی های ای قالب می توان به ایمنی بالا هنگام وقوع زلزله ، مقاوم هنگام آتش سوزی ، حذف انواع بلوک و تیرچه و کاهش هزینه قالب بندی اشاره کرد.

اجرای آن ساده است و مراحل آن شامل : زیر سازی ، چیدن قالب های وافل ، آرماتور بندی ، بتن ریزی و قالب برداری است.

 

قالب بندی یوبوت

 

برای ایجاد کردن حفره های ، دل بتنی استفاده می شود. این کار باعث می شود بتن ناکار آمده حذف شود و سبک شدن دال نیز کمک می کند. قالب یوبوت 4 مدل است که شامل : قالب یوبو تک ، قالب یوبوت دوبل ، قالب یوبوت پلی استایدن ، قالب یوبوت بادی است .

 

قالب لغزنده

 

روش دیگر قالب بندی ، قالب لغزان یا لزنده است. قالب ها در فاصله زمانی تنظیم شده و حرکت آنها به سمت جلو یا بالا است . سطح قالب لغزنده در تماس با بتون بوده و ازآن جدا نمی شود . همانطور که از اسمش پیداست ، روی بتن لیز می خورد .

 

قالب ستون

 

ستون بخش مهمی از سازه است . باید در اجرای آن مخصوصا در زمان زلزله دقت کنیم . قالب از دو جز اصلی و اساسی تشکیل شده اند که این دو شامل : جدار قالب یا پنل های فلزی و کلاف است .

 

تجهیزات قالب بندی

 

بلت عصایی ، میان بلت ، بولت دو سر دنده ، واشر دو لوله ، واشر کاس ، گیره بلند ، گیره متوسط ، آب بندی چدنی ، آب بندی فلزی ، جک سقفی ، پایه جک سقفی قابل رگلاژ می باشد .

 

 

در طی عملیات قالب بندی باید نکاتی را رعایت کنیم :

 

1- قالب ها باید به صورتی محکم و فیکس شوند تا از استحکام خوبی برخوردار باشند .

2- برای صرفه جویی در وقت و هزینه باید ساخت قالب ها به صورتی باشد تا با سرعت بتوان آن ها را نصب کرد .

3- برای هدر نرفتنه بتن و مواد مصالح باید درز بندی به خوبی انجام شود .

4- قالب ها به گونه ای باشد که بتوان آنها را موقع حمل و نقل با امکانات در دسترس انجام داد .

5- از ضربه خوردن به قالب بندی جلوگیری شود برای جلوگیری از آسیب رسیدن به بتن نباید بار های ناگهانی و ضربه به آن وارد شود .

6- تا زمانی که قطعات بتنی مقاومت تحمل بار های خود و بار های وارد شده را نداشته باشد ، قالب های باربد و پایه ها را نباید برداشت .

 

 

گود برداری و کاربرد آن

 

اولین قدم برای اجرای ساختمان گود برداری است . که برای رسیدن به اهداف باید توضیحات زیر انجام شود :

1- رسیدن به زمین طبیعی : در این قسمت جنس زمین کبر و طبیعی بوده و هیچ خاک دستی در آن وجود ندارد.

2- حفاظت فونداسیون از یخبندان : وقتی فونداسیون در خاک محفوظ باشد ، امکان آسیب یخ و سرما در آن عمق وجود ندارد.

3- عمق کف سازی و پی کنی ساختمان : بخش از هدف گود برداری برای اجرای لوله های تاسیساتی فاضلاب و برق و ... است.

 

 

مراحل اجرای فنداسیون

 

1- تعیین حدود اربعه

2- گچ ریزی فونداسیون

3- اجرای بتن

4- آرماتور بندی

5- قالب بندی

6- اجرای ریشه های ستون

 

 

نوشتن دیدگاه