لوله های جدارچاه لوله هایی توخالی هستند که معمولا جنس آن ها فلزی و PVC میباشد . 

 

لوله جدارچاه چیست 

 

لوله های جدارچاه لوله هایی توخالی هستند . این لوله ها را به اعماق زمین میفرستند و با قرار دادن آن ها در اعماق زمین از آن ها به منظور پمپاژ کردن و خارج کردن نوعی سیال اعم از گاز ، نفت و یا آب استفاده میکنند . این لوله ها معمولا در دو جنس فلزی و PVC تولید میشوند .

لوله های جدارچاه از سال های قبل وارد عرصه ی صنعت شده اند و طی چند سال اخیر به یکی از لوله های بسیار مهم و کاربردی در صنعت تبدیل شده اند . 

نوع جدیدی از این لوله ها به تازگی وارد صنعت شده اند و دارای مزیت های نسبتا خوبی میباشند . 

 

 

 

 

 

ساختمان کلی لوله های جدارچاه 

 

شکل کلی لوله های جدارچاه به صورت استوانه میباشد که ضخامت دیواره نازک آن ها t و قطر خارجی D میباشد که نسبت T به D برای این نوع لوله ها معمولا بین 10 تا 50 میباشد . این لوله ها دارای طول نسبتا بلند l میباشند . 

در قسمت انتهایی لوله ها به منظور آبکشی و ورود آب به داخل غلاف ، یک لوله ی استوانه ای شکل وجود دارد که دارای شبکه و یا شیارهایی بر روی خود میباشد . این شبکه ها و شیارها به منظور عبور آب طراحی شده اند . 

چاه هایی که این لوله ها در درون آن ها قرار میگیرند ، خود به روش حفاری های گوناگون حفر میشوند . 

هنگامی که چاه ها در مرحله حفر شدن میباشند ، باید دقت داشت که قطر آن ها باید از قطر خارجی غلاف ها بیشتر باشد ، چراکه دور غلاف ها پوششی نیز قرار میگیرد . 

به پوشش اطراف غلاف ها gravel pack میگویند که از دانه های کروی جامد شنی ساخته شده است . این پوشش دارای قطری تقریبی بین 3 الی 20 میلیمتر میباشد . 

این ذرات شنی از عمق تقریبا 2 متری به بعد قرار میگیرند و در بالای غلاف در اطراف لوله ها سیمان زنی انجام میشود . 

 

ذره های شنی به دلایل زیر در اطراف غلاف ها قرار میگیرند : 

 

1.برای زهکشی بهتر آب در اطراف چاه ، چراکه ذرات شنی گراول دارای حفره های بزرگتری نسبت به خاک رس میاشد .

 

2.هنگامی که آب از داخل منافذ دانه های گراول عبور میکند ، عمل تصفیه ی آب انجام میشود و مانع از ورود ذرات اضافی به داخل لوله میشود . 

 

3.این پوشش اطراف غلاف خود موجب نگهداری غلاف میشود و از هرگونه حرکت جانبی غلاف جلوگیری میکند و همچنین از کمانش لوله در مقابل بارهای فشاری محوری نیز جلوگیری به عمل می آورد . 

 

به طور کلی میتوان بیان کرد ، شکل ظاهری این غلف ها باید به صورتی باشد که بهترین کارایی را در مقابل نیروها و تنش های مخرب در طول مدت زمان نصب و کارکرد از خود به نمایش بگذارند . این موضوع در لوله های مورد استفاده در صنعت نفت و گاز و آب و فاضلاب بسیار حائز اهمیت میباشد . 

 

 

انواع لوله های جدارچاه و نحوه تولید آن ها 

 

لوله های جدارچاه در دو نوع کلی لوله های جدارچاه فلزی و لوله های جدارچاه PVC (پلی اتیلن) ساخته میشوند . 

 

 

لوله های جدارچاه فلزی 

 

لوله های جدارچاه فلزی از مدت ها قبل در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و در حال حاضر یکی از مهمترین لوله ها در صنایع میباشد . این لوله ها به دو روش تولید میشوند که این دو روش عبارتند از

 

1.عملیات نورد و خم کاری بر روی ورق فلزی زمانی صورت میگیرد که درز لوله استوانه ای شکل در امتداد آن قرار بگیرد . در این حالت ، این درز را توسط فرآیند جوشکاری پر میکنند و شکل لوله تشکیل میشود . 

 

2.ورق فلزی را به شکل زاویه ای می پیچانیم . در این صورت درزهای مارپیچ بر روی لوله تشکیل میشود . سپس بر روی این درزها به صورت مارپیچی جوشکاری میکنیم . در نهایت لوله های جدارچاه فلزی ایجاد میشود . 

 

 

 

 

 

لوله های جدارچاه PVC 

 

 

لوله های جدار چاه PVC به تازگی وارد صنعت شده اند و از مزیت های بسیار خوبی برخوردار هستند که برخی از این مزایا عبارتند از :

1.مقاومت نسبتا بالا در مقابل خوردگی

2.وزن کم و حمل نسبتا آسان

3.جابجایی و نصب نسبتا آسان 

4.غیرسمی بودن آن ها و عدم ایجاد آلودگی در آب

5.غیرهادی بودن

6.به نسبت کم هزینه میباشند

7.تا عمق 500 متر قابل نصب میباشند

8.دارای عمر بسیار طولانی نیز میباشند

 

یکی دیگر از خصوصیات این نوع لوله ها این است که در برخی از انواع آن ها ، پوشش اطراف غلاف به صورت مجموعه ای و همراه و چسبنده به لوله جدار چاه میباشد . جنس این پوشش معمولا از جنس فوم و یا مواد دیگر می باشد . 

 

 

 

 

 

اتصالات لوله های جدارچاه

 

 لوله های جدارچاه چه از نوع فلزی و چه از نوع PVC توسط یک سری از اتصالات به یکدیگر متصل میشوند که این اتصالات عبارتند از : اتصالات پیچی و اتصالات نر و مادگی

 

1.اتصالات پیچی : در این نوع اتصال ، از پیچ و مهره برای اتصال لوله ها به یکدیگر استفاده میشود . 

2.اتصالات نر و مادگی : در این نوع اتصال ، دو لوله ای که قرار است به یکدیگر کویل شوند به صورت فشاری و یا به صورت رزوه ای به حالت نر و مادگی در یکدیگر فرو میروند . 

 

 

انواع حفاری چاه ها

 

1.فروبردن غلاف داخل چاه توسط جک فشاری 

 

در مناطق مختلفی از جمله منطقه وسترن شمالی آمریکا ، غلاف در طول عملیات سوراخکاری توسط جک نصب میشود . در این حالت در محیط اطراف چاه 2 جک هیدرولیکی محکم میشوند و پمپ های فشاری سبب راه اندازی این جک ها میشوند . سپس غلاف توسط این جک ها در داخل چاه فرو میروند . غلاف ها به کمک این جک ها و پمپ های فشاری میتوانند تا عمق 1500 فوتی نصب بشوند . 

در صورتی که از قطر بزرگتری از غلاف استفاده کنیم ، از 4 جک باید استفاده کنیم . در این حالت جک ها نیروی رو به پاین بیشتر از 300 تن را به کار میگیرند . زیاد بودن این نیرو سبب برداشته شدن لجن و هرگونه املاح موجود دیگر در عمق خاک میشود . 

در طول مدت عملیات نصب و راه اندازی ، نیروی ناشی از جک ها بر سطح مقطع غلاف تقسیم میشود و این مقدار باید زیر نقطه تسلیم ماده غلاف قرار بگیرد . 

 

 

 

 

 

2.فرو نمودن غلاف در چاه به صورت ضربه ای 

 

این روش عبارت است از برخورد وزنه وسیله سوراخکاری بر روی غلاف و چرخش دریل انتهای غلاف . در این روش ضربه باید فقط با غلاف برخورد داشته باشد که ابزار کشش و کابل وظیفه ی این پرتاب را برعهده دارند . 

در هنگام ضربه زدن و در زمانی که غلاف به سمت پایین رانده میشود ، املاح ، لجن و خاک هایی که باید از دل خاک کنده شوند و خارج شوند ، از داخل غلاف به بیرون پرتاب و رانده میشوند . 

 

 

نحوه تولید لوله مشبک چاه 

 

لوله های جدارچاه غالبا درون چاه ها و یا ستون ها قرار میگیرند و متناسب با ماهیتشان برای تفکیک مایعات مورد نظر بسیار کاربردی هستند . 

این لوله ها اغلب برای انتقال آب شهری درون چاه ها کار گذاشته میشوند . به این ترتیب محیط داخلی و محیط خارجی از یکدیگر جدا میشوند . 

باتوجه به نوع کاربری آن ها ، این لوله ها به 4 روش تولید میشوند که این 4 روش عبارتند از

1.برشی

2.کره ای

3.جانسون

4.قوسی 

 

از آن جایی که این لوله ها در درون چاه تعبیه میگرددند پس در تتیجه باید در مقابل رطوبت ، فرسایش و خوردگی مقاومت بالایی داشته باشند . پس بنابراین در تهییه ی این دسته از محصولات فولادی باید معیار اصلی را مقاومت در مقابل خوردگی قرار داد . 

مهمترین و اصلی ترین وظیفه ای که لوله های جدارچاه بر عهده دارند تفکیک محیط درون و بیرون از یکدیگر میباشد . در هر عملیات به طور معمول 4 تا 6 لوله درون چاه قرار میدهند . 

انواع مختلفی از این نوع لوله در بازار پیدا میشود که متناسب با مصرف ، کوچکی و بزرگی پروژه و محل مورد نظر دارای قیمت های مختلفی میباشد . 

 

 

کاربرد لوله جدارچاهی 

 

لوله های جدارچاه دارای کاربردهای مختلفی میباشد که مهمترین آن ها عبارتند از :

 

1.برای انتقال آب شرب آشامیدنی در مناطق شهری و روستایی روش های بسیار متنوعی وجود دارد که یکی از بهترین و کاربردی ترین آن ها حفر چاه های بسیار عمیق میباشد . باتوجه به عمق چاه ، اهمیت کیفیت آب استخراج شده ، رسوبات شن و ماسه ای ، لایه های خاک و ... از لوله هایی به نام لوله آجدار چاه برای آبرسانی کمک میگیریم . 

 

2.مانع از فروریختن دیواره چاه و نفوذ آب به دیواره چاه و همچنین جلوگیری از نشست چاه

3.جداسازی و لایه لایه شدن سیالات در مخازن نفتی

4.موجب کم شدن لای در کف و کاهش هزینه های لایروبی میشود

5.مانع از آشفتگی جریان انتقال سیال در درون چاه میشود 

 

نوشتن دیدگاه