چدن چیست

چدن نام آشنایی است که در صنایع مختلف از جمله خودروسازی استفاده های بسیار زیادی از آن می شود. یکی از کاربردهای بسیار معروف  چدن که همه ما با آن آشنایی داریم، قابلمه های چدنی موجود در آشپزخانه هستند. شما به وفور این قابلمه ها را مشاهده کرده و تبلیغات آن ها را نیز در رسانه ‌های مختلف دیده اید. اگر برای شما هم سوال پیش آمده است که چدن چیست بهتر است بدانید چدن یکی از آلیاژهای آهن است که درصد کربن بالاتری نسبت به آلیاژهای دیگر آن از جمله فولاد دارد. فولاد یکی دیگر از آلیاژهای آهن است که کربن آن کمتر از دو درصد است. اما کربن چدن بین ۲ الی ۶ درصد متغیر بوده و همین مسئله باعث به وجود آمدن یک آلیاژ کاملا خاص با ویژگی ‌های منحصر به فرد با نام چدن شده است. در ادامه این مقاله از آهن پویا با انواع چدن و همچنین نحوه تولید آن بیشتر آشنا خواهیم شد.

چدن چیست 

آشنایی با انواع چدن

همانطور که گفتیم چدن از آلیاژهای آهن و شامل 2 تا 6 درصد کربن و مقدار کمی منگنز است. ناخالصی هایی که در آهن خام وجود دارد همچون گوگرد و فسفر در ساختار چدن به حداقل خود می ‌رسند. ناخالصی ها خصوصیات آهن را تحت تاثیر منفی خود قرار می دهند به همین دلیل نیز در چدن، این ناخالصی ها به صورت کامل جدا می شوند. از چدن در تولید انواع مختلف لوله، قطعات صنعت خودروسازی از جمله سرسیلندر و جعبه گیربکس استفاده می شود و همین مسئله باعث شده است تا توجه بسیاری از صنایع مختلف به چدن و کیفیت آن جذب شود. در ادامه این مقاله از آهن پویا به انواع چدن موجود در بازار اشاره می کنیم و برخی از زمینه های کاربرد آن را نیز برای شما بیان خواهیم کرد:

  • چدن خاکستری: این نوع چدن با نام چدن لایه ای نیز شناخته می شود و کاربردهای زیادی نیز در صنایع مختلف دارد. از جمله خصوصیات این نوع چدن می ‌توان به رنگ خاکستری سطح مقطع شکست آن اشاره کرد. چدن هایی که با نام خاکستری شناخته شده اند ساختار های گرافیکی منحصر به فردی دارند.
  • چدن چکش خوار: یکی از انواع چدن که نوع ریخته گری آن به صورت کامل با دسته اول متفاوت است با نام چدن چکش خوار شناخته می شود. این چدن ها خاصیت چکش خواری بالایی دارند و در دمای بسیار بالا و در کوره های کاملا استاندارد و خاص عملیات بازپخت آن ها انجام می ‌شود.
  • چدن سفید: درصد کربن در چدن سفید کمتر از دو نوع چدن قبلی است به همین جهت نیز آن را با نام سفید نامگذاری کرده‌ اند. همانطور که می دانید درصد کربن باعث سیاه شدن آلیاژ آهن می ‌شود اما به دلیل کمتر بودن درصد آن در این نوع چدن آن را با نام چدن سفید می شناسند. این نوع چدن مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی از خود بروز می دهد همچنین در برابر دما نیز مقاومت بالاتری دارد و نسبت به دو گروه قبلی در برابر سایش و فرسایش  مقاومت بهتری از خود بروز می دهد. رنگ مقطع سطح شکست چدن سفید حالت نقره‌ای مانند دارد و همین حالت و ظاهر می تواند مشخصه شناخت آن به شمار بیاید.
  • چدن داکتیل
  • چدن با گرافیت فشرده
  • چدن آلیاژی

 آشنایی با انواع چدن

چدن از چه ساخته شده

همانطور که قبلا هم گفتیم چدن یکی از آلیاژهای آهن است که درصد کربن آن به مراتب بیشتر بوده و درصد ناخالصی های مضر آن بسیار کم است اما اگر بخواهیم در مورد روش تولید چدن صحبت کنیم می‌ توان روش تولید آن را بدین صورت شرح داد که مخلوط کاملا کنترل شده و متناسبی از قطعات برگشتی از ریخته‌ گری و شمش های آهن خام و افزودنی هایی همچون فرومنگنز و آهک در داخل یک کوره الکتریکی ذوب می‌ شوند، سپس برای تکمیل مراحل تولید به کوره نگهدارنده یا قالب ریخته گری انتقال پیدا می کنند. البته این نکته را باید حتما مورد نظر داشته باشید که تمامی ناخالصی هایی که قبلا نیز به آن ها اشاره کرده ایم در این کوره به صورت کامل از آلیاژ آهن جدا می شوند. یکی دیگر از راه های تولید چدن از سنگ آهن است بدین صورت که سنگ آهن به همراه خود آهن خالص و به همراه فولاد قراضه ذوب می شوند و سپس طی مراحل خاص، عناصر و ناخالصی های مضر همچون فسفر و گوگرد از آن ها جدا می شود پس از این که مراحل ذوب این محصولات به صورت کامل پایان پذیرفت ماده مذاب به قالب انتقال پیدا کرده و محصول نهایی تولید می شود.

نوشتن دیدگاه