انواع شمش فولادی (بیلت، بلوم و اسلب)؛ تولید و کاربردهای آن‌ها

شمش‌ فولادی را می‌توان مادر مقاطع فولادی دانست، چرا که به عنوان ماده‌ی ساخت و تولید مقاطع فولادی دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. بعد از استخراج سنگ آهن، روی آن فرایندها و عملیاتی را انجام می‌دهند تا آهن موجود در آن را خارج و برای استفاده در صنایع مناسب سازند. شمش فولادی محصول خروجی این فرایندها است که دو ویژگی بارز دارد. اولین ویژگی بارز این مقطع جامد بودن و دومین ویژگی‌ آن قابل حمل و استفاده بودن است. شمش فولادی در انواع مختلفی تولید می‌شود که هر کدام مشخصات و در نتیجه کاربردهای مختص به خود را دارند. در این مقاله فرایند تولید شمش فولادی را با هم مرور خواهیم کرد. همچنین، با انواع شمش فولادی و تفاوت‌هایی که از نظر مشخصات و کاربرد دارند، آشنا خواهیم شد. با ما همراه باشید. شما عزیزان می توانید برای اطلاع از قیمت شمش آهن با کارشناسان آهن پویا تماس بگیرید.

انواع شمش فولادی (بیلت، بلوم و اسلب)؛ تولید و کاربردهای آن‌ها

تفاوت بیلت، بلوم و اسلب در چیست؟

بدون شک تصویری از شمش طلا را در ذهن دارید. شمش‌های فولادی نیز از نظر ظاهری شباهت بسیاری با شمش‌های طلا دارند با این تفاوت که می‌توانند طولی برابر با 2 متر داشته باشند. شمش فولادی در انواع بیلت، بلوم و اسلب تولید می‌شود که در ادامه به معرفی هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت:

  • بیلت: این نوع شمش فولادی با سطح مقطعی دایره‌ ای‌ یا مربعی تولید شده است و عرض آن نهایتاً به 15 سانتیمتر خواهد رسید. طول بیلت ‌ها معمولاً از 2 متر بیشتر است و این امر موجب می‌شوند که برای تولید مقاطع فولادی طویلی چون میلگرد یا مفتول گزینه‌ی مناسبی باشند. بیلت که با نام شمشال نیز شناخته می‌شود، خود در دو گرید 3SP و 5SP تولید خواهد شد. گرید 3SP از مقاومت نسبی و قابلیت فرم پذیری بالایی برخوردار است. اما در مقابل گرید 5SP مقاوت و استحکام بیشتر و قابلیت فرم پذیری کمتری دارد.
  • بلوم: بلوم‌ها را می‌توان نوعی بیلت دانست با این تفاوت که هم از نظر اندازه سطح مقطع و هم از نظر طول ابعاد بزرگتری دارند. در واقع بلوم که با نام شمشه نیز شناخته می‌شود، قطورتر از بیلت و با عرضی بیش از 15 سانتی‌متر ساخته خواهد شد.
  • اسلب: اسلب یا تختال نوع دیگر شمش فولادی به شمار می‌رود که تفاوت اساسی با دو نوع قبلی آن دارد. بزرگ‌ترین تفاوت اسلب با دیگر انواع شمش فولادی مستطیلی بودن سطح مقطع آن است. از نظر ابعادی نیز این نوع شمش فولادی عرضی برابر با 1.25 متر و طولی معادل با 12 متر دارد.

تفاوت بیلت، بلوم و اسلب در چیست؟

شمش فولادی به چه روش‌هایی تولید می شود؟

کارخانه ‌های مختلف برای تولید شمش فولادی از روش‌های متفاوتی استفاده می‌کنند که عبارتند از:

  • کوره بلند : متداول‌ترین روش تولید شمش فولادی است که در آن بعد از قرار دادن سنگ آهن و قراضه در کوره بلند، با دمیدن اکسیژن باعث مذاب شدن این مواد می‌شوند. پس از دمیدن اکسیژن، گرمادهی را به کوره آغاز کرده است و در نهایت فولاد به دست آمده را توسط حفر کنورتور خارج می‌سازند. این فولاد در مراحل بعدی قالب‌گیری می شوند و در نهایت به وسیله‌ی آب خنک خواهد شد.
  • کوره قوس الکتریکی: ماده‌ی ساخت شمش فولادی در این روش ضایعات فولاد است. با افزودن ضایعات به داخل کوره، الکترودها حرکت می کنند و جریان الکتریکی را ایجاد می‌کنند. این جریان باعث داغ شدن کوره و ذوب مواد داخل آن خواهد شد، در نهایت مواد ذوب شده قالب‌گیری و سپس انجمادسازی می‌شوند.
  • کوره ذوب القایی: در این روش نیز از قراضه‌ها به عنوان ماده‌ی اولیه استفاده می‌شود که به درون کوره ذوب القایی ریخته می‌شوند. از طرفی اطراف این کوره سیم پیچی القایی پیچیده شده است که به محض برقراری جریان برق باعث ایجاد یک میدان مغناطیسی خواهد شد. نیروی حاصل از این میدان به کوره حرارت بالایی داده و باعث ذوب قراضه‌ها می‌شود.
  • روش احیای مستقیم: در این روش با استفاده از انرژی حاصل از سوزاندن گاز طبیعی کوره را حرارت می‌دهند. مواد اولیه مورد استفاده نیز آهن قراضه است که ابتدا به آهن اسفنجی و سپس به بریکت تبدیل میشود، همچنین در کنار قراضه برای سرباره سازی از موادی چون کک، آهنک و بنتونیت نیز استفاده می‌کنند.
  • کوره تونلی: جدیدترین روش تولید شمش فولادی است که در آن کنسانتره سنگ آهن به عنوان ماده‌ی اولیه در ظروفی به نام بوته ریخته می شود و سپس توسط واگن‌ های مخصوصی به داخل کوره که شبیه یک تونل است، ارسال می‌شود. این کوره از سه قسمت پیش گرم، احیا و خنک سازی تشکیل شده است که خروجی حاصل از آن شمش فولادی است.

شمش فولادی به چه روش‌هایی تولید می شود؟

هریک از انواع شمش در چه مواردی کاربرد دارند؟

حال که با فرایند تولید شمش فولادی آشنا شدید، نوبت به آن می‌رسد که در مورد کاربرد انواع شمش نیز اطلاعات بیشتری به دست آورید.

  • کاربرد بیلت: بیلت‌ها نسبت به دیگر انواع شمش فولادی ضخامت کمتری دارند، از طرفی طول آن‌ها نسبت به شمش فولادی بیشتر است. این امر باعث شده که از بیلت‌ها در تولید میلگرد، تسمه و مفتول استفاده شود.
  • کاربرد بلوم: بلوم‌ها با قطر زیادی که دارند، برای تولید ریل، سپری، قوطی، تیرآهن، نبشی و ... به کار می‌روند.
  • کاربرد اسلب: اسلب‌ها با سطح مقطعی مستطیلی برای تولید ورق سیاه فولادی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

شما می توانید انواع شمش فولادی را از فروشگاه معتبر آهن پویا بخرید. آهن پویا عرضه کننده بهترین و با کیفیت ترین شمش فولادی در سطح کشور است. به وب سایت آهن پویا مراجعه کنید و انواع شمش فولادی را مشاهده کنید و بخرید.

نوشتن دیدگاه