رقابت نفس گیر برای صادرات ۱۰ میلیون تن فولاد
به اعتقاد کارشناسان جهانی فولاد اگر برنامه ریزی درستی برای تولید و صادرات نداشته باشیم با خروج تدریجی فولاد ایران از بازار های جهانی روبرو خواهیم شد.

 به گفته تحلیلگران اقتصادی، اعمال مجدد تحریم های آمریکا علیه بخش فلزات ایران، با وجود تمامی تلاش ها برای جلوگیری از وقوع کاهش تولید و صادرات، توانست تا حدودی بر بازارهای جهانی تاثیرگذار باشد و موجب کمبود و بحران در بازارهای جهانی شود اما در مقابل این فرود، سایر کشورهای صاحب نام در عرصه تولید و صادرات فولاد، به دنبال کسب جایگاه ایران در بازارهای جهانی در حرکت هستند .

رقابت نفس گیر برای صادرات ۱۰ میلیون تن فولاد
به اعتقاد کارشناسان جهانی فولاد اگر برنامه ریزی درستی برای تولید و صادرات نداشته باشیم با خروج تدریجی فولاد ایران از بازار های جهانی روبرو خواهیم شد.

 به گفته تحلیلگران اقتصادی، اعمال مجدد تحریم های آمریکا علیه بخش فلزات ایران، با وجود تمامی تلاش ها برای جلوگیری از وقوع کاهش تولید و صادرات، توانست تا حدودی بر بازارهای جهانی تاثیرگذار باشد و موجب کمبود و بحران در بازارهای جهانی شود اما در مقابل این فرود، سایر کشورهای صاحب نام در عرصه تولید و صادرات فولاد، به دنبال کسب جایگاه ایران در بازارهای جهانی در حرکت هستند .


 امروز صنعت فولاد ایران در تنگنای نبرد برای حفظ جایگاه خود در بازارهای جهانی است. این تحریم ها در دراز مدت بر واردات فلزات و دیگر منابع معدنی کشورهای وارد کننده محصولات معدنی از ایران تاثیرگذاشته است و بدون شک بر توان سرمایه گذاری این صنعت جهت فعالیت برای حضور در عرصه تولید و رقابت بازار جهانی نیز بی تاثیر نخواهد بود.


ایران در سال ۱۳۹۸ در رتبه دهم تولیدکنندگان فولاد جهان قرار گرفت، ولی در شرایط تحریم نیاز به همبستگی بیشتر، اتکا و توجه به توانمندی‌های داخلی بیشتر از هر زمان دیگری احساس می‌شود. تکمیل طرح‌های سرمایه‌گذاری‌های به عمل آمده و راه‌اندازی قریب‌الوقوع کارخانه‌های جدیدی در صنایع آهن و فولاد ایران، افزایش تولید برای دستیابی و تحقق برنامه‌های پیش‌بینی‌شده و مدنظر، نیازمند توجه اساسی به فرصت‌ها و ریسک‌های محتمل بر بازار داخل و خارج فولاد است.

شرایط بازار فولاد در بازار بین المللی


  کیوان جعفری طهرانی، کارشناس ارشد بازارهای جهانی فولاد با محوریت ضرورت حفظ جایگاه ایران در بازارهای بین المللی فولاد در گفت و گو با اقتصاد 24 گفت: فرازو نشیب بازار فولاد در بازار جهانی در طی دو ماه گذشته زیاد بوده است که نتیجه ای جزء افت قیمت فولاد نداشت اما ناگفته نماند در همین فرصت و در فاصله این تنش قیمتی، قیمت آهن قراضه، شمش فولاد و آهن اسفنجی و در کل زنجیره فولاد بالاتر رفته است.


 جعفری طهرانی درباره صادرات فولاد ایران به بازارهای خارجی گفت: مسئولان کشورمان با توجه به هدف گذاری های توسعه صادرات غیر نفتی برای بازارجهانی به ویژه در زنجیره فولاد راهکارهایی را برنامه ریزی کرده اند اما نباید فراموش کرد افزایش صادرات به عوامل متعددی برمی گردد.
 این کارشناس ارشد بازارهای جهانی فولاد ادامه داد: امروز در بازار جهانی فولاد به دلیل رقابت تنگاتنگ رقبا، قابلیت جذب مقادیر بالای صادراتی کاری بسیار دشوار است و دستیابی به ارقام مطلوب صادرات به ویژه برای کشوری مثل ایران که در محاصره تحریم ها قرار گرفته بسیار سخت اما قابل دسترسی است.


وی تصریح کرد: به خاطر اینکه رقبای زیادی در بازار فولاد جهانی حضور دارند و هر کدام به دنبال سهم خواهی از این بازار هستند، این مسئله رقابت را برای ایران سخت تر می کند. تحریم ها هم به موضوع دامن می زند چرا که بسیاری از مشتریان گذشته، امروز به دلیل همین فشارهای خارجی (تحریم) رغبتی برای خرید از ایران ندارند.
 به گفته جعفری طهرانی، آسیا محدودیت های خاص خود را در خرید فولاد ایران دارد. عمان نیز از زمان تحریم ها نسبت به دریافت محموله های آهن اسفنجی که مرتب صادر می شد سرباز می زند. این کشور در گذشته به طور مستقیم از ایران فولاد خرید می کرد اما اکنون به دلیل مشکلات متعدد امکان بارگیری نداشت. این کشور برای حمل محموله های فولادی ایران مجبور به استفاده از بندر و کشتی ثالث به مقصد(عمان) در بندر «سها » بود که تمام این عوامل امروز با شدت بیشتری مواجه شده است و دیگر رغبتی برای ادامه روند خرید از ایران وجود ندارد.


 کارشناس ارشد بازارهای جهانی فولاد تاکید کرد: واقعیت این است که به دست آوردن بازار جدید، اطلاعات و رقابت تنگاتنگ و مبارزه جدی را می طلبد.
 طهرانی با اشاره به گزارش ارائه شده توسط انجمن آهن فولاد جنوب شرق آسیا درباره تولیدات این منطقه گفت: پیرو سرمایه گذاری متعددی که چینی ها در کشورهای مالزی، اندونزی و فیلیپین انجام می دهند، کشورهای آسه‌آن به موازات افزایش تولید فولاد در ایران و اقدام برای صادرات بیشتر به بازارهای جهانی، بیکار نمانده اند و به دنبال افزایش تولید و صادرات هستند.


 زنگ خطری برای صنعت فولاد ایران
کارشناس ارشد بازارهای جهانی فولاد گفت: بازار کشورهای آسه‌آن بازار همیشگی و معمول صادرات ایران بوده و حضور کشورهای دیگر در این بازار می تواند به عنوان رقبای سرسختی برای کشورمان قلمداد شود و همین زنگ خطری برای توسعه و صادرات صنعت فولاد است. تولید و صادرات فولاد توسط سایر کشورها از جمله برای سرمایه گذاری و افزایش صادرات فولاد بر کشورهای هدف تاثیرگذار است.
 
جعفری طهرانی افزود: در صورت افزایش تولید داخلی، این کشورها از جمله تایلند و سایر کشورهایی که نام برده شد، بر کاهش حجم صادرات فولاد کشورمان تاثیر بسزایی خواهند گذاشت هر چند در این مدت زمان کوتاه این تاثیر بر بازار فولاد ایران نشان داده شده است. با این روند طبیعأ صادرات فولاد با شرایط مطرح شده خیلی ارزشمند است و در صورت امکان، همه باید برای افزایش توان صادرات بکوشند و برای محصولاتی که ارزش افزوده بالا دارند اقدام کنند، هرچند این امکان به دلیل شرایط سیاسی اقتصادی موجود بسیار سخت است اما با پشتکار بیشتر می توان ضمن حفظ صادرات با اعداد و ارقام فعلی طی پیش بینی مدت زمان دو سال آینده، شرایط را به گونه ای که جهت ارتقای توسعه صنعت فولاد کشور هدف گذاری شده است تغییر داد.
 این فعال اقتصادی و تحلیلگر مسائل بین المللی فولاد یادآور شد: باید سیاستی اتخاذ کرد که ما را به هدف اصلی یعنی همان صادرات بالغ بر 10 میلیون تن فولاد در دو سال آینده برساند.


 تاثیر جنگ تجاری چین و آمریکا بر بازار فولاد
 جعفری طهرانی ادامه داد: تغییرات فصلی یکی از موضوعاتی بود که توانست بر تحولات قیمتی فولاد جهانی اثرگذار باشد. چین به عنوان یک کشور تولید کننده فولاد و در عین حال وارد کننده این محصول، هر چند وقت یکبار به دلیل تشدید آلودگی هوا مجبور به کاهش تولید می شود. از سوی دیگر جنگ تجاری چین و آمریکا نیز در قیمت فولاد تاثیرگذار بوده است.
 این کارشناس ارشد بازارهای جهانی فولاد گفت: چون این موضوع دیگر وجه جدی ندارد هرازگاهی خبر رفع مشکل تجاری چین و آمریکا به گوش می رسد اما هنوز به توافق نهایی نرسیده اند. از سوی دیگر حمایت آمریکا از معترضین هنگ کنگ خشم رئیس جمهور چین را برانگیخته است چراکه دخالت در مناسبات سیاسی کشوری که در اختیار چین است شرایط را برای پکن متفاوت می کند. اینها همه بر بازار فولاد تاثیر می گذارد.
هم اکنون بازار جهانی چین شرایط مساعدی دارد اما اگر اختلافات امریکا و چین ادامه داشته باشد در آینده نیز با مشکل مواجه خواهد شد.