ارزش تجارت ایران با کشورهای عضو اوراسیا در سال 99 بالغ ‌بر 3 میلیارد و 400 میلیون دلار بوده که نسبت به دوره مشابه....

 

به نقل از روزنامه تجارت : مبادلات ایران و اوراسیا 3 درصد کاهش یافت 

 

 ارزش تجارت ایران با کشورهای عضو اوراسیا در سال 99 بالغ ‌بر 3 میلیارد و 400 میلیون دلار بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل 3 درصد کاهش داشته است.» این خروجی خبری چهارمین جلسه کارگروه ملی قواعد مبدا در حوزه اوراسیا بود. پیش از این اعلام شده بود که ارزش تجارت ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال گذشته 11 درصد افت کرده و به 2.1 میلیارد دلار رسیده است. با توجه به اینکه محدودیت‌های تحریم، اثرگذاری کمتری بر مبادلات منطقه‌ای ایران دارد؛ به نظر می‌رسد کرونا و بروکراسی داخلی، موانع اصلی در مسیر توسعه تجارت با این اتحادیه اقتصادی بوده است. آمارهای گمرک ایران نشان می‌دهد در سال گذشته، تجارت کالایی ایران با اتحادیه اوراسیا معادل 2.1 میلیارد دلار بوده که حدود یک میلیارد دلار آن واردات ایران از این اتحادیه و 1.1 میلیارد دلار از آن نیز صادرات ایران به کشورهای عضو این اتحادیه بوده است.


ظرفیت تجارت ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا ۳۰ میلیارد دلار در سال تخمین زده می‌شود؛ اما ارزش فعلی این تجارت به 10 درصد ظرفیت‌ها نیز نمی‌رسد. بررسی‌ها نشان می‌دهد در سال گذشته از یک سو به دلیل شیوع کرونا و اختلال در تجارت خارجی و از سوی دیگر به واسطه اعمال محدودیت‌های جدید برای واردات به دلیل تنگنای ارزی کشور، ارزش مبادلات ایران و اتحادیه اقتصاد اوراسیا با وجود فعال بودن تافقنامه تجاری افت کند. این کاهش تا حدودی متاثر از کاهش واردات ایران بوده است. واکاوی جزئیات تجارت یک‌ساله با اتحادیه اوراسیا حاکی است 2 درصد از افت 11 درصدی تجارت ایران و اوراسیا در سال گذشته، مربوط به کاهش 9 درصدی صادرات ایران و 9 درصد از آن ناشی از کاهش 16.5 درصدی واردات ایران بوده است. بررسی سابقه تجارت ایران و اوراسیا نشان می‌دهد رکورد بیشترین ارزش تجارت دو طرف در 5 سال اخیر مربوط به سال 1398 بوده و بیشترین کسری تجاری ایران با این اتحادیه نیز در سال 1395 رخ داده که معادل نیمی از ارزش فعلی بوده است. در این میان نکته جالب این‌که کمترین کسری تراز تجاری ایران با اتحادیه اوراسیا مربوط به سال 1399 بوده که به‌واسطه افت بیشتر واردات در مقابل صادرات، معادل 100 میلیون دلار به نفع ایران مثبت مانده است.


در همین حال حمدرضا کرباسی، معاون بین الملل اتاق ایران برگزار شد. کرباسی در چهارمین کارگروه ملی قواعد مبدا در حوزه اوراسیا گفت: کشور ما تجربه موفقی در بهره‌گیری از توافقات تجاری منطقه‌ای نداشته و این توافقات هیچ‌گاه جایگاه مهمی در دیپلماسی تجاری کشورمان نداشته است. این در حالی است که کشوری مثل ترکیه در چندین توافق تجاری منطقه‌ای دو و چندجانبه عضویت دارد. او ادامه داد: انعقاد موافقت‌نامه تجارت ترجیحی میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) به‌عنوان یک تجربه جدید در همکاری‌های تجاری منطقه‌ای این ظرفیت را دارد که در صورت حمایت دولت و حضور فعال بخش خصوصی در فضای اقتصاد خارجی کشورمان در آینده تغییرات قابل‌توجهی ایجاد کند.

 

منبع : پیشخوان