دبیر انجمن سنگ آهن ایران گفت : آنچه امروز درباره میزان ذخایر سنگ‌آهن کشور از سوی مسئولان و حتی کارشناسان اعلام می‌شود و همان ارقام ، مبنای تولید در زنجیره فولاد قرار می‌گیرد ، می‌تواند ما را به پیش‌بینی‌ های غلط در برنامه‌ریزی‌ ها سوق دهد .....

 

 دبیر انجمن سنگ آهن ایران گفت : آنچه امروز درباره میزان ذخایر سنگ‌آهن کشور از سوی مسئولان و حتی کارشناسان اعلام می‌شود و همان ارقام ، مبنای تولید در زنجیره فولاد قرار می‌گیرد ، می‌تواند ما را به پیش‌بینی‌ های غلط در برنامه‌ریزی‌ ها سوق دهد .

در افق چشم‌انداز ۱۴۰۴ تولید ۵۵ میلیون تن فولاد پیش‌بینی‌ شده است .  به اعتقاد کارشناسان ، اگر قرار باشد به تولید قطعی ۵۵ میلیون تنی برسیم ، ذخایر سنگ‌آهن کشور فقط پاسخ‌گوی ۱۴ سال پس از افق چشم‌انداز خواهد بود، به همین ترتیب با دستیابی به تولید قطعی حدود ۴۵ میلیون تنی ، ذخایر سنگ‌آهن فقط بین ۱۷ تا ۱۹ سال دوام خواهند آورد .

کارشناسان می‌گویند : در هر صورت ، این مدت زمان کوتاه است و باید به‌ طور جدی به دنبال اکتشافات جدید و جذب سرمایه‌گذاری برای اکتشاف و استخراج معادن جدید سنگ آهن باشیم تا وابستگی‌مان را همچون حال‌حاضر به واردات سنگ آهن قطع کنیم .

دبیر انجمن سنگ آهن ایران در گفت‌ و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا گفت : این اعداد و ارقام که حاصل تقسیم کل ذخایر بر میزان مصرف سالیانه سنگ‌آهن و اشتباه است ، با توجه به مدل‌های تحلیلی مختلف ، متفاوت است و از ۱۰ سال تا حتی ۲۵ سال به عنوان عمر باقی‌مانده ذخایر سنگ‌آهن کشور مطرح می‌شود .

«سعید عسکرزاده» گفت : واقعیت این است که ساده‌سازی محاسبات ، درست نیست و مطرح شدن ارقامی همچون ۴.۸ میلیارد تن ذخیره احتمالی و ۲.۹ میلیارد تن ذخیره قطعی برای سنگ‌آهن ، کارشناسی نیست .

وی ادامه‌داد : در تعیین میزان ذخایر قابل استحصال برای تولید ، باید به مولفه‌های دیگری غیر از مسائل فنی هم توجه کرد ، به‌طور مثال بخش عمده‌ای از برداشت و استخراج معادن به عنوان باطله در سر معادن جدا می‌شود .

این مقام صنفی اضافه‌کرد : اینکه تا چه عیاری را به عنوان باطله ، اطلاق و جداسازی کرده و چه درصدی از سنگ را به عنوان کانی شناسایی کنیم و در فرآوری از آن بهره‌گیری کنیم ، به دو مولفه فناوری و قیمت محصولات بالادستی وابسته است.

وی اظهار داشت : طبیعی است اگر قیمت‌ها به‌طور نسبی تغییر کرده یا به سمت واقعی شدن قیمت‌ها برویم ، آن‌گاه بسیاری از ذخایر، قابلیت استخراج پیدا می‌کنند و در این صورت، پیش‌بینی ما از عمر معادن سنگ‌آهن و ذخایر موجود تغییر خواهد کرد.

دبیر انجمن سنگ‌آهن ایران ، به باطله‌های معدنی اشاره کرد که بر اساس فناوری‌های قدیمی به عنوان باطله محسوب می‌شدند، اما امروز می‌توان از آنها بهره‌برداری کرد .

وی همچنین به معادن «هماتیتی» اشاره کرد که اکنون در زنجیره تولید سیمان قرار دارند و هنوز وارد زنجیره تولید فولاد نشده‌اند که در این صورت، محاسبات را تغییر خواهند داد.