بازارهای اروپایی و آسیایی هفته خود را در شرایطی آغاز کردند که چین به استقبال دامپینگ حوزه فولاد رفته است. دامپینینگ نقدینگی ۱ میلیارد یوان چین برای تعدیل برخی از تأثیرات قیمت کالاهای ضروری حوزه فولاد شاید مهم ترین اتفاق این هفته باشد.
بازارهای اروپایی و آسیایی هفته خود را در شرایطی آغاز کردند که چین به استقبال دامپینگ حوزه فولاد رفته است. دامپینینگ نقدینگی ۱ میلیارد یوان چین برای تعدیل برخی از تأثیرات قیمت کالاهای ضروری حوزه فولاد شاید مهم ترین اتفاق این هفته باشد. بانک مرکزی چین برای حمایت از اقتصاد این کشور مجموعا ۱ تریلیون یوان (۱۵۴ میلیارد دلار) از طریق کاهش نسبت نیاز ذخیره بانک ها که در علم اقتصاد به آن شاخص (RRR) گفته می شود با رویکرد دامپینگ به بازار وارد کرده است. در ادامه نگاه متال بولتن به این موضوع را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
ورود چین با بازی دامپینگ مواد اولیه فولاد
در حالی که بسیاری از فعالان حوزه فولاد به دلیل ورود چین به بازار در نقش دامپینگ کننده حداقل برای کوتاه مدت خوشحال هستند اما تحلیل های فست مارکت نشان می دهد که همه بخش ها از مزایای این اقدامات بهره مند نخواهند شد. بانک ملی چین جمعه گذشته ۹ ژوئیه اعلام کرد که RRR برای بانک های تجاری – به غیر از آن دسته از بنگاه هایی که RRR آنها ۵ درصد است ، مانند بانک های شهرستان ، تعاونی های اعتبار روستایی و بانک های روستایی – از ۱۵ ژوئیه ۰٫۵ درصد کاهش خواهد داشت.
کاهش سود بانکی و اجبار به ورود پول به بازار شاید در شرایط فعلی برای برخی از سرمایه گذاران موضوع دلچسبی نباشد. میانگین وزنی RRR برای اکثر بانک های تجاری پس از کاهش میزان نهایی اعلام شده، ۹/۸ درصد خواهد بود. برخی از فعالان بازار در مصاحبه با فست مارکت اعلام کردند که بخشی از ۱ تریلیون یوان آزاد شده با کاهش RRR توسط بانک های تجاری برای خدمات تسهیلات وام میان مدت که از طرف بانک مرکزی به آنها اعطا می شود ، استفاده می شود.
ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان چینی از سوی بانک ملی چین
ورود چین به بازار فولاد با نقش دامپینگ فقط برای ارائه تسهیلات به تولیدکنندگان داخلی خود نبوده است. منابع اعلام کرده اند که برخی از وجوه نیز به منظور جبران جریان رقابتی سرمایه در نیمه دوم سال ۲۰۲۱ ناشی از پرداخت مالیات متمرکز شرکت ها خواهد بود.شرکت ها معمولاً مالیاتی مانند مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد شرکت را در اواسط سال و پایان سال پرداخت می کنند. ادامه این روند باعث خواهد شد که تولیدکنندگان سود هنگفتی ببرند. چرا که مواد اولیه حوزه فولاد در این کشور توسط دولت چین با قیمت های ارزان تری از بازار به دست آنها خواهد رسید.
کاهش نرخ ذخیره بانکی با هدف حرکت بخشی به بازارها
از نگاه تحلیلگرانی که با متال بولتن در این خصوص انتشار اطلاعات داشته اند این نکته به دست آمده است که “کاهش نرخ RRR برای مقابله با تأثیر سو افزایش قیمت کالاها بر بنگاه های اقتصادی است.” به همین دلیل است که بنگاه های اقتصادی می توانند وام های بیشتری را از بانک های تجاری برای ادامه تجارت خود دریافت کنند. جذابیت این وام ها در این است که نرخ سود آنها به مراتب کمتر از سایر وام های پیشنهاد شده به صنعتگران است. در همین راستا یک تاجر فولاد در شانگهای گفت: “این برای صنعت تولید چین اتفاقی خوبی است. این موضوع می تواند زیان ناشی از بیماری کرونا را تا قدری جبران کند و موجودی انبار ها را برای فصل زمستان منطقی نگه دارد.
نقش کاهش نرخ ذخیره بانکی و رشد قیمت فولاد
منابع گفتند ، قیمت های فولاد میانی – ماده اصلی عمده در بخش تولید – در ماه مه به بالاترین سطح تاریخی رسیده و حاشیه سود را کاهش داده است. ای موضوع حتی منجر به ضرر صنایع پایین دستی ، به ویژه شرکت های کوچک و متوسط شده است. شاخص مدیران خرید تولید چین (PMI) برای ماه مه ۵۱ واحد بود که نسبت به ماه آوریل با ۰٫۱ واحد افت و ۰٫۹ واحد پایین تر از ۵۱٫۹ مارس بود. همه این شاخص ها نشان می دهد که بازاریان در انتظار این حمایت به موقع بانک ملی چین از بازا فولاد بوده اند. لازم به توضیح است که شاخص بالای ۵۰ نشان دهنده رشد است و در زیر آن نشان دهنده رکود در بازار است.
شروع دوباره رشد قیمت میلگرد در بازار چین
در پی اخبار کاهش RRR ، میلگرد بیشتری در روز دوشنبه و با قیمت های بالاتر فروخت ، اما انتظار ندارد که این افزایش ها ادامه داشته باشد زیرا جولای بخشی از فصل کم مصرف فولاد این کشور محسوب می شود. چین در حال بررسی تعدادی از تغییرات مالیاتی برای صنعت فولاد خوداز جمله کاهش تخفیفهای صادراتی است. این موضوع یک استراتژی برای خروج از بحران های زیست محیطی و برنامه های بلند پروازانه چین برای رسیدن به رتبه نخست جایگاه اقتصادی دنیاست. باید دید که این روند چه تغییری دز قدرت چانه زنی سایر تولیدکنندگان فولاد جهانی ایجاد خواهد کرد.