031 - 910 - 100 - 30     021 - 910 - 100 - 30

بازار لوازم یدکی در دام تقلب
پنج شنبه 3 تیر 1400 بازدید : 58

به نقل از روزنامه اسکناس : بازار لوازم یدکی در دام تقلب 

 

 سخنگوی صنف اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو، گفت: در بازار لوازم یدکی رکود وجود داشته و ۲۰ درصد از کل قطعات موجود بی کیفیت بوده و سایر نهادها برای عدم ورود این قطعات باید همکاری کنند. به گزارش اسکناس،  قاچاق قطعات و لوازم یدکی خودرو اگرچه همواره طی سال‌های گذشته کم و بیش وجود داشته است، با این حال به ‌نظر می‌رسد این روزها موضوع قاچاق قطعات به معضلی جدی در این بازار تبدیل شده است. فعالان بازار قطعه یدکی با بیان اینکه همه دنیا با موضوع قاچاق در بازار لوازم یدکی خودرو درگیر هستند، اما معتقدند در ایران ابعاد قاچاق لوازم یدکی خودرو بیشتر از کشورهای دیگر است به طوری که برآوردها نشان می دهد از حدود ۱۱.۵ میلیارد دلار حجم بازار قطعه یدکی در ایران حدود سه میلیارد دلار آن مربوط به لوازم یدکی قاچاق است. با این حال فعالان و کارشناسان این حوزه از بازار، قاچاق حدود سه میلیارد دلار لوازم یدکی خودرو در سال را رقمی نمی دانند که به سهولت بتوان وارد کرد بلکه به نظر آنها این جریان سازماندهی شده و از کانال‌هایی که دارای نفوذ و قدرت هستند صورت می گیرد.

 

۲۰ درصد قطعات بازار لوازم یدکی بی کیفیت است 
مهدی کاظمی سخنگوی صنف اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو با اشاره به رکود بازار لوازم یدکی، گفت: به دلیل مسائل کرونا و گرانی، در بازار لوازم یدکی جو رکود حاکم است. در سال جاری نیز به دلیل افزایش نرخ دستمزدها و بیمه‌ها تولیدکنندگان افزایش قیمت دادند. این مقام صنفی در خصوص قیمت قطعات وارداتی، افزود: به دلیل ثابت نرخ ارز در ماه‌ها اخیر، قطعات لوازم یدکی وارداتی که توسط بازرگانان وارد می‌شود با افزایش قیمت همراه نبوده است. همچنین این اطمینان وجود دارد که برای قطعات وارداتی افزایش نرخ وجود نخواهد داشت. از آنجایی که خردادماه، ماه مالیات است بیشتر فعالان به پرداخت مالیات مشغول هستند. کاظمی با اشاره به اینکه بازار با گرانی مواجه نیست، بیان کرد: در صنف ما رکود وجود دارد، زیرا مالکان خودروها خرید نداشتند و قطعات موجود است. بنابراین کمبود قطعه در بازار وجود ندارد. وی در پاسخ به اینکه شنیده می‌شود کمبود قطعه در بازار وجود دارد، گفت: کمبود هیچ نوع قطعه‌ای در بازار به دلیل مذکور وجود ندارد. اما منکر این موضوع نیستم که ۲۰ درصد قطعات موجود در بازار بی کیفیت هستند. ۸۰ درصد از قطعات موجود در بازار  با کیفیت است. بارها اشاره کردیم که اگر سازمان استاندارد، گمرک و وزارت صمت همکاری لازم را داشته باشند، می‌توانیم از ورود قطعات زیرپله‌ای و بی کیفیت به بازار پیشگیری کنیم. سخنگو اتحادیه لوازم یدکی افزود: تولیدکنندگان داخلی برای تامین قطعه در بازار سه شیفت تولید دارند و هیچ کمبودی از این نظر وجود ندارد. واردات قطعات نیز هیچ گونه آسیبی به تولید نزده و کمبودها رفع می‌شود. گفتنی است که از ۸۰ درصد قطعات با کیفیت موجود در بازار همان قطعات مورد مصرف در خطوط تولید بوده و ۳۰ درصد دیگر اصطلاحا شرکتی است.

 

احمدرضا رعنایی، رئیس کمیته قطعات انجمن همگن قطعه‌سازان، با اشاره به افزایش میزان تقلب قطعه در کشور نسبت به گذشته، گفت: این روزها به دلیل اینکه تقاضا برای قطعه بالا رفته و از آن طرف عرضه کم شده است، میزان تقلب در قطعات افزایش یافته است، یعنی می‌توان گفت وقتی تقاضا بالاست و عرضه کم است، هر قطعه‌ای امکان تقلبی بودنش افزایش می‌یابد. عضو انجمن قطعه‌سازان خودرو با بیان اینکه هم اکنون حدود ۳۰ درصد از قطعات یدکی موجود در بازار از طریق قاچاق و یا تولید زیر پله‌ای و تقلبی تامین می‌شود، اما همچنان این عدد رقم بزرگی است و وجود این سهم از قطعات تقلبی و قاچاق در بازار لوازم یدکی فاجعه محسوب می‌شود، کشور بیان کرد: قطعات تقلبی بسیاری در بازار وجود دارد که با نام‌های اصل در بازار به فروش می‌رود. برخی قطعات ایرانی را به نام خارجی، برخی اجناس بی‌کیفیت را به جای قطعات با کیفیت و برخی قطعات چینی را به اسم قطعات با کیفیت می‌فروشند و این میزان افزایش یافته است. رعنایی گفت: تنها راه جلوگیری از قاچاق راهی است که وزارت صمت اکنون در پیش گرفته است که فعال کردن شناسه ملی کالای خودرویی است که قطعات را شناسایی می‌کند. تاکنون ۱۷ قلم از قطعات خودرو شناسه ملی دریافت کردند و حدود ۱۵ قطعه یدکی دیگر نیز در شرف بررسی کارشناسی و کسب شناسه ملی است. اکنون بیشترین قطعات تقلبی که در بازار وجود دارد شامل لنت ترمز، دیسک و صفحه، جلوبندی، استارت، دینام و رینگ است. رئیس کمیته قطعات انجمن همگن قطعه‌سازان با اشاره به علت گرانی قطعات خودرو نسبت به سال گذشته، گفت: امسال ۲۵ درصد به قیمت نهاده‌های تولید اضافه شد و علاوه بر این ۴۰ درصد حقوق کارگر اضافه شد که در کل باعث شد قطعات لوازم یدکی حدود ۲۵ درصد گران شود.
چه باید کرد؟
گفتنی است  ارزیابی ها نشان می دهد که ریشه قاچاق قطعات یدکی خودرو را باید در مسائلی مانند قیمت پایین‌تر، ضعف تولید‌کنندگان داخلی و همچنین کم‌توجهی به ورود و عرضه قطعه به بازار لوازم یدکی جست‌وجو کرد با این حال در این بین، فاکتور قیمت قطعا از اهمیت بالایی برای مشتریان برخوردار است، چه آنکه سبب می‌شود آنها گاهی قید کیفیت را نیز زده و از قطعات کم کیفیت قاچاق استفاده کنند. میزان لوازم یدکی تقلبی موجود در بازار به حدی زیاد است که نمی‌توان به راحتی از آن گذشت. کاملا مشخص است که این حجم از لوازم یدکی تقلبی از طریق کانال‌های سامان یافته و برنامه‌ریزی شده به بازار تزریق می‌شود. کانال‌هایی که بسیار قدرتمند هستند و در مقابل شفاف‌سازی مقاومت می‌کنند. فعالان این بازار معتقد هستند که با بگیر و ببند نمی‌توان بازار لوازم یدکی را مدیریت کرد و جلوی عرضه کالای قاچاق را گرفت. یکی از روش‌های موثر در این حوزه طرح شناسه کالا روی کاغذ است. به کمک این طرح کالا مطابق با ارزش واقعی که دارد به دست خریدار می‌رسد. به این ترتیب دیگر امکان ندارد که کالای چینی در جعبه ایتالیایی به دست مشتری برسد و مبلغی بسیار بیشتر از ارزش آن نیز از مشتری دریافت شود.  در چنین شرایطی باید مقابله با قاچاق کالا از مهم ترین اقدامات و اولویت های رئیس دولت آینده باشد، موضوعی که مسوولان ارشد نظام، مردم و کارشناسان بر آن اتفاق نظر دارند و انتظار می رود بسیاری از خواسته ها و معضلاتی که از سوی فعالان اقتصادی و اصناف به عنوان نیاز و اولویت های اساسی مطرح می شود توسط رئیس دولت سیزدهم مورد توجه ویژه و جدی قرار گیرد.

Banafshe Julaei

به اشتراک بگذارید

دیدگاه

0