031 - 910 - 100 - 30     021 - 910 - 100 - 30

تعطیلی 46 درصد معادن سنگ آهن / خطر کمبود مواد اولیه صنعت فولاد را تهدید می‌کند
پنج شنبه 13 شهریور 1399 بازدید : 116

سجاد غرقی در گفت و گوهای خود اعلام کرد : اتاق بازرگانی ایران به عنوان نماینده بخش خصوصی، یک تحلیل کارشناسی بر مبنای واقعیت‌های موجود در معادن ارائه کرد. در این تحلیل انجمن سنگ آهن به عنوان تشکل تخصصی، کمیسیون معدن اتاق بازرگانی و خانه معدن اصلاح ضرایب قیمتی سنگ آهن و افزایش آن را برای کنسانتره تا 21 درصد پیشنهاد دادند.

غرقی اضافه کرد : کمیسیون معدن اتاق بازرگانی نیز با توجه به نظرات طرفین، درخواست افزایش ضریب کنسانتره تا 19 درصد را ارائه داد. بنابراین پیشنهادها مبنی بر این بود که ضرایب قیمتی محصولات سنگ آهنی به قیمت‌های جهانی که 24 درصد است، نزدیک شوند و تولیدکنندگان سنگ آهن متضرر نشوند تا عدم سرمایه‌گذاری در این حوزه اتفاق نیفتد.

 

نایب رئیس کمیسیون معدن اتاق بازرگانی ایران مطرح کرد: صنعتی که می‌توانست به عنوان محرک کل زنجیره باشد و هم صنایع بالادست خود یعنی معادن را توسعه دهد و هم مبنای توسعه صنایع پایین‌دست باشد، مشاهده می‌شود که به دلیل شکل‌گیری فضای غیر رقابتی ایجاد شده از طریق رایزنی و لابی‌گری در لایه‌های تصمیم‌گیری، اجازه نمی‌دهند دیگر حلقه‌ها از سود زنجیره بهره ببرند. امیدوار هستیم که دولت به عنوان مدعی اداره اقتصاد کشور از طرق عقلانی و کارشناسی، نظرات بخش خصوصی و کارشناسی را در نظربگیرد.

غرقی اذعان کرد: گزارش‌ها حاکی از آن است که سرمایه‌گذاری در بخش معدن طی چند سال گذشته با افت 89 درصدی مواجه شده است. این در حالیست که کشور ما ذخایر قابل قبول و اقتصادی مواد معدنی دارد اما برای استخراج و فرآوری آن‌ها سرمایه‌گذاری درستی انجام نمی‌شود.

تعطیلی معادن سنگ آهن

نایب رئیس کمیسیون مطرح کرد: تصمیم‌گیری‌های نا‌به‌جا برای بخش معدن به ویژه حوزه سنگ آهن باعث رخ دادن دو اتفاق شده است؛ نخست کاهش سرمایه‌گذاری در معدن و دومین اتفاق، تعطیلی معادن سنگ آهن است. طبق آمار، 443 معدن سنگ آهن در کشور شناسایی شده که 15 معدن بزرگ‌مقیاس و باقی نیز در قالب کوچک‌مقیاس تقسیم‌بندی می‌شوند. از این میزان 206 معدن در سال گذشته با وجود دارا بودن پروانه بهره‌برداری و نیاز به سنگ آهن در کشور تعطیل شدند.

غرقی ابراز کرد: با اعمال عوارض صادرات بر محصولات سنگ آهنی، بازار صادراتی کاملا غیر اقتصادی شده و تنها بازار باقی‌مانده بازار داخلی بوده که این بازار نیز بر اثر قیمت‌گذاری سرکوب شده است. نتیجه این روند تنها کسری تولید سنگ آهن و کمبود مواد اولیه برای واحدهای فولادی در سال‌های آینده خواهد بود. مواد اولیه برای واحدهای فولادی که در سال جاری و سال‌های آینده وارد مدار تولید می‌شوند به دلیل انحصار و عدم فضای رقابتی در سنگ آهن و توزیع غیر منطقی سود در زنجیره وجود نخواهد داشت و احتمالا این صنایع نیز تعطیل خواهند شد. سود در زنجیره صنعت فولاد به صورت غیر منطقی توزیع شده و به سمت واحدهای پایین‌دست سوق پیدا کرده است. این یعنی بخش معدن به صنایع پایین‌دست یارانه می‌دهد.

مدیرعامل شرکت مجریان توسعه معادن آسیا (متما) با بیان اینکه وقتی سود در حلقه معدن کاهش یابد و به صورت غیر منطقی به بخش‌های دیگر انتقال یابد، به تدریج تولید معادن کاهش خواهد یافت. به طور مثال، معادن شرکت مجریان توسعه معادن آسیا(متما) با وجود توانمندی و مجوز بهره‌برداری، طی چهار سال اخیر همواره پایین‌تر از ظرفیت اسمی خود فعالیت می‌کرده‌اند. شرکت ما تمام ماشین‌آلات تولیدی خود را از خارج وارد کرده است. چراکه تقریبا تمامی ماشین‌آلات معدنی به ویژه حوزه حفاری و بارگیری مانند بولدوزر و دامپ تراک وارداتی هستند. با این وجود با توجه به شرایطی به برای ارز و واردات به وجود آمده، هزینه‌ها به شدت افزایش یافته است.

غرقی اضافه کرد: با افزایش هزینه‌ها تامین ماشین‌آلات و تجهیزات استخراج و بارگیری مواد معدنی، طبیعتا هزینه سرمایه‌گذاری نیز به شدت افزایش می‌یابد و کمتر شاهد ورود سرمایه‌های جدید به بخش معدن خواهیم بود. حتی معادن فعال کنونی نیز صرفا به تولید درحد توان و رفع نیازهای اولیه خود و سفارش می‌پردازند و توسعه معدن و افزایش ظرفیت بهره‌برداری و حتی رسیدن به ظرفیت اسمی به راحتی امکان‌پذیر نیست.

وی با اشاره به عملیات معدنکاری، بیان کرد : برای معدنکاری باید ابتدا باطله‌برداری انجام داد تا به ماده معدنی رسید. بعضا نسبت ماده معدنی به باطله‌برداری در معادن یک به سه، یک به پنج و حتی یک به هفت و بیشتر است. در صورتی که باطله در سال جاری برداشت نشود، قطعا با رشد هزینه‌های تامین ماشین‌آلات و تورم، دو تا سه سال آینده امکان برداشت نخواهند داشت. به همین دلیل جهت توسعه معدن همواره نیاز به ماشین‌آلات و سرمایه‌گذاری جدید وجود دارد.

مدیرعامل شرکت مجریان توسعه معادن آسیا(متما) در ادامه بیانات خود اعلام کرد: مشکلی که در حال حاضر برای معادن پیش آمده، عدم سرمایه‌گذاری جدید به دلیل رشد هزینه‌های تامین ماشین‌آلات و تجهیزات است. به این ترتیب بسیاری از معادن علی‌رغم وجود بازار و تقاضای زیاد مشتریان، تعطیل شده‌اند.

غرقی در آخر گفت : با فشارهای وارده، سود زنجیره فولاد عمدتا به شمش و واحدهای ذوب منتقل شده و حتی برخی از معادن بزرگ مانند گل‌گهر و چادرملو با ضرر مواجه شده‌اند. این یعنی اگر ضرایب قیمت درست می‌بود یا حداقل اصلاح می‌شد، شرکت‌های یاد شده چندین هزار میلیاد تومان دیگر طی دو سه سال اخیر درآمد کسب می‌کردند.

آهن پویا

آهن پویا

آهن پویا با بیش از یک دهه تجربه پر فروش، پایبند به اصول حرفه ای و اخلاقی در عرصه خرید و فروش در مرزهای داخلی و خارجی یاری گر شما در صنعت فولاد است

به اشتراک بگذارید

دیدگاه

0