031 - 910 - 100 - 30     021 - 910 - 100 - 30

خروج بازار فولاد از روند سنتی
ﺳﻪ شنبه 26 اسفند 1399 بازدید : 89

 

بازار فولاد رونق آنچنانی ندارد

 

محمد اعتباری از فعالان بازار فولاد در گفت‌وگو با صمت و در ارزیابی بازار خرید و فروش فولاد در روزهای پایانی سال ۱۴۰۰ گفت: در سنوات قبل از اواخر بهمن‌ و در اسفند، بازار خرید و فروش آهن‌آلات رونق می‌گرفت و تقاضا برای خرید این محصولات شدت می‌یافت، چراکه انتظار می‌رود با شروع سال جدید تورم افزایش یابد و شاهد رشد نرخ فروش محصولات باشیم. در چنین موقعیتی حتی خرید فولاد در قالب کالای سرمایه‌ای نیز رونق می‌گرفت.

این فعال صنعت فولاد افزود: اما سال جاری برخلاف روند سنتی حاکم بر بازار فولاد از میزان تقاضا برای خرید این محصول در روزهای پایانی سال به‌شدت کاسته شده است. بازار تولید و اقتصاد ما به فعالیت‌های سیاسی گره خورده؛ یعنی عوامل سیاسی از اثرگذاری بالایی بر خرید و فروش‌ها برخوردار هستند.

 

نگاهی به دلایل کاهش تقاضا

 

اعتباری گفت: دلایل متعددی را می‌توان برای توجیه این کاهش تقاضا عنوان کرد. ازجمله مهم‌ترین این دلایل باید از انتخاب جو بایدن به‌عنوان رئیس‌جمهوری ایالات متحده و احتمال تغییر در روابط سیاسی میان ایران و سایر کشورها و حتی تعدیل تحریم و محدودیت بین‌المللی ایران در سطح بین‌المللی اشاره کرد. در همین حال در خرداد ماه انتخابات ریاست‌جمهوری ایران برگزار می‌شود و خود می‌تواند به‌عنوان عامل تغییر سیاست‌های کشور باشد. در ادامه توقف افزایش روند صعودی دلار در مقابل ریال و همچنین شکنندگی لحظه‌ای آن نیز از مهم‌ترین دلایل کاهش تقاضا در بازار فولاد یاد می‌شود.

اعتباری گفت: حال این انتظار در میان فعالان بازار ایجادشده که برقراری هر توافق احتمالی میان ایران و ایالات متحده می‌تواند زمینه‌ساز افت نرخ ارز در ایران باشد. با توجه به ریسک‌های یادشده هیچ تقاضای سرمایه‌ای به خرید فولاد و محصولات فولادی جذب نمی‌شود.

وی افزود: بررسی رینگ معاملات تیرآهن در بورس کالا حکایت از آن دارد که حجم معاملات بسیار پایین است؛ یعنی علاوه بر حذف تقاضای سرمایه‌ای، تقاضای مصرفی نیز برای خرید فولاد وجود ندارد. در واقع بازار از تولید اشباع شده است. در همین حال تولید در صنعت ساخت‌وساز نیز رونقی ندارد و نباید منتظر خرید مصرفی فولاد هم باشیم.

در چنین فضایی، صادرات محصولات فولادی اهمیت می‌یابد و باید برای رونق آن تلاش کرد. این فعال بازار فولاد ادامه داد: هرچند عملکرد اشتباه سیاست‌گذاران در معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در ماه‌های گذشته مانع پیش‌فروش محصولات فولادی ما در بازارهای بین‌المللی شده است. در چنین فضایی به‌تازگی برای فروش محصولات فولادی خود در بازار جهانی اقدام کرده‌ایم.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیر افت نرخ ارز بر عملکرد تولیدکنندگان محصولات فولادی گفت: واحدهای تولیدی به امید ثابت ماندن نرخ ارز محصولات خود را فروخته‌ یا صادر کرده‌اند. حال چنانچه نرخ ارز کاهشی شود از سود صادرکنندگان کاسته می‌شود با این وجود به همان نسبت نیز نرخ خرید مواد اولیه تولید نیز کاهش می‌یابد؛ بنابراین درنهایت تولیدکنندگان از افت نرخ ارز آنچنان متضرر نخواهد شد. هرچند ثبات در نرخ ارز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

اعتباری در پیش‌بینی بازار اظهارکرد: به اعتقاد من نرخ دلار تا پایان خرداد در محدوده ۲۵۰۰۰ تومان و با تلورانس ۱۰ درصدی تغییر می‌کند. درنتیجه انتظاری برای کاهش یا افزایش نرخ محصولات فولادی نداریم. اعتباری افزود: نرخ تمام‌شده میلگرد در روز یکشنبه ۲۴ اسفند برابر ۱۲۵۰۰ تومان به‌ازای هر کیلوگرم و نرخ تمام‌شده تیرآهن نیز برابر ۱۳۰۰۰ تومان به‌ازای هر کیلوگرم است. نرخ تمام‌شده شمش نیز برابر ۱۱۵۰۰ تومان است. در همین حال، هیچ پالس مبنی بر رشد یا کاهش نرخ این محصول داده نمی‌شود. بنابراین انتظار داریم تا پایان خرداد شاهد رشد نرخ فولاد در بازار داخلی نباشیم.

وی در پایان خاطرنشان کرد: نرخ فروش فولاد در روزهای نخست سال ۱۳۹۹ در محدود ۵۰۰۰ تومان بود، اما اکنون به حدود ۱۱۰۰۰ تومان افزایش یافته است؛ یعنی شاهد رشد بیش از ۲برابری نرخ فروش فولاد هستیم. بنابراین رشد نرخ آن به قدری قابل توجه است که دیگر نباید انتظار رشد بیشتر نرخ فروش آن را داشت. درنتیجه سرمایه‌گذاران می‌دانند که احتمال رکود در بازار فولاد به مراتب بیشتر از رونق در آن است و از ورود به این بازار به قصد سرمایه‌گذاری گذر می‌کنند.

 

 

 

Bayat ghazal

به اشتراک بگذارید

دیدگاه

0