031 - 910 - 100 - 30     021 - 910 - 100 - 30

فرومنگنز چیست ، کاربرد فرو منگنز
شنبه 8 آذر 1399 بازدید : 1283

 

فرومنگنز چیست ، کاربرد فرو منگنز

 

فرومنگنز از ترکیب اکسید منگنز در دمای بالا و حالت مذاب با وجود کربن به صورت زغال سنگ یا کک به دست می آید . منگنز ها در صنایع متالوژی ، شیمی ، الکترونیک ، سرامیک ، تولید لاک های رنگی کاربرد دارد . مهم ترین کاربرد منگنز در صنعت ، تهیه آلیاژ های آهن و به عنوان ماده اصلی برای چدن و فولاد است .

فرومنگنز یکی از مهم ترین عناصر آلیاژی است که خواص مکانیکی ، قابلیت سخت پذیری و کاهش میزان گوگرد را دارد .

منگنز در گروه هفتم جدول تناوبی قرار دارد عدد اتمی آن 25 است رنگ آن نقره ای و سخت است .

منگنز استحکام کشش فولاد و عمق سختی چدن را افزایش می دهد . همچنین منگنز موجب کاهش سرعت سرد شدن و افزایش سختی قطعات می شود .

در بعضی از انواع خاص فولادها ممکن است منگنز تا 19 درصد نیز افزایش یابد . با این وجود فولادهای کربن دار ، با حدود 1.6 درصد منگنز در ترکیب خود ، اصلی ترین نوع فولاد و بزرگترین بازار منگنز هستند .  در حدود 95_90 % از تولیدات جهانی ، ماده معدنی منگنز در صنایع متالوژیکی تولید فولاد ملی ، ریخته گری ها و ساخت فروآلیاژهای مختلف به کار می رود و عرضه و تقاضای این فلز نیز به عرضه و تقاضای فولاد و فروآلیاژی بستگی زیادی دارد . یکی از مهمترین دلایل مصرف بالای منگنز ، قیمت پایین این فلز جهت ساخت فروآلیاژها است اما این استفاده گسترده ، دلایل مهمتری نیز دارد و آن کاربردهای وسیع  در صنایع وابسته به آهن و فولاد است.

منگنز به صورت کانی سنگ و یا به صورت فروآلیاژ در فولاد سازی به کار می رود که در این زمینه نقش های عمده منگنز عبارت خواهد بود از منگنز به عنوان احیا کننده و تمیز کننده در فولاد مذاب به منظور حذف گوگرد و بهبود خواص فولاد مورد استفاده قرار می گیرد . به طوری که گوگرد و عناصر مزاحم را به خود جذب نموده و آنها را وارد سرباره می کند.

 فرو منگنز مورد استفاده در صنایع از تولیدات داخل یعنی فرومنگنز ایرانی  و فرومنگنز های وارداتی یعنی فرومنگنز هندی و فرومنگنز چینی می باشد .

همچنین فرو منگنز در سه نوع پر کربن ، کم کربن و کربن متوسط و در دانه بندی های مختلف جهت کاربردهای متفاوت قابل تامین می باشد .

فرو منگنز آلیاژ فلزی است که درون  آن حاوی آهن است . فروآلیاژ از دو عنصر آهن و منگنز و مقدار کمی کربن ، فسفر ، گوگرد تشکیل شده است .

فرومنگنز جامد است و شکل آن نیز مانند کلوخه است ، فرومنگنز ها بی بو هستند و البته این خاصیت را تا موقع که خشک هستند دارند ؛ معمولا آن ها را به صرت الک شده و ریز شده عرضه می کنند .

 

 

 

 

 

وظایف و کاربرد های فرومنگنز ها

 

فرومنگنز به عنوان یکی از اجزای آلیاژی است و کاربرد های گوناگون دارد .

 

1.   افزایش مقاومت بالا

2.   افزایش سختی و استحکام

3.   کاهش شکنندگی

4.   حرارت فولاد ها              فرومنگنز - آهن پویا

5.   پایدار کننده فاز آستنیت

6.   جلوگیری از اکسیداسیون مذاب

7.   بالا بردن سختی پذیری فولاد

 

 

 

فرومنگنز ها به سه دسته تقسیم می شوند :

 

1. فرومنگنز پر کربن

2. فرومنگنز متوسط کربن   

3. فرومنگنز کم کربن

 

 

 

فرومنگنز کم کربن

 

به طور کلی ، منگنز به عنوان یکی از 5 عنصر آلیاژی آهنی است . به ازای هر 3 درصد منگنز استحکام کشش فولاد را  10 کیلوگرم افزایش می دهد .

بعد از اضافه کردن فرو آلیاژ ها نمی شود درصد کربن را تغییر یا کاهش داد و باید اندازه کربن کنترل شود از فرومنگنز کم کربن یا کربن متوسط استفاده می شود .

روش تولید این فرومنگنز ها به صورت فرآیند کربن زدایی ، سنگ معدن های منگنز و .. است .

 

 

فرومنگنز پرکربن

 

از پر مصرف ترین فرو آلیاژ ها در صنعت تولید فولاد به حساب می آید از ویژگی های فرومنگنز پر کربن میتوان به محصولات با کیفیت عالی ، قیمت های رقابتی ، قابلیت اعتماد و دوام بسیار بالا اشاره کرد .

فرومنگنز پرکربن باعث خوش تراشی قطعات می شود ؛ بنابراین در قطعات خوش تراش باید حتما از فرو منگنز پرکربن  استفاده کرد .

تر کیبات فرو منگنز پر کربن شامل : 79 درصد منگنز ، 2 درصد سیلیسیم ، 8 درصد کربن ، 0.3 درصد فسفر ، 0.25 درصد گوگرد

 

کاربرد فرومنگنز در صنعت شیمیایی

 

منگنز در صنایع شیمیایی برای تهیه کود های شیمیایی ، انواع سولفات ، کود های گیاهی ، ضدعفونی کننده ، اکسید کننده ، رنگ سازی و ... کاربرد دارد .

همچنین منگنز ها در صنایع شیشه ، انواع رنگ و لعاب ها ، مواد خاکی ، آجر های رنگی ، لاک های رنگی و سرامیک نیز کاربرد دارد .

 

 

فلز منگنز

 

 در جهان کاربرد و اندازه مصرف منگنز متفاوت است . فلز منگنز در کشور آمریکا بسیار مصرف می شود .

ژاپن و آمریکا سه چهارم مصرف منگنز را به خود اختصاص داده اند ، کشور آلمان نیز در این زمینه مقام سوم را دارد .

اگر در تولید فرآیند ها فرومنگنز نباشد باعث شکنندگی فرآیند می شود ، زیرا گوگرد این قابلیت را دارد .

لازم به ذکر است که منگنز می تواند با اکسیژن ترکیب شود و این امر باعث شده یک اکسید کننده نیز شناخته شود .

 

 

منگنز در محیط زیست

 

اگر منگنز در خاک زیاد باشد ، باعث می شود بر روی گیاه مسمومیت ایجاد کند . منگنز در عوامل گیاهی مثل : تنفس ، فتوسنتز ، کلروفیل بسیار ضرورت دارد . لکه های سوختگی در برگ ها یا خشک شدن بغل برگ درختان یا گل ها و کاهش رشد گیاهان از نشانه کمبود منگنز است .

 

 

نکته قابل توجه درباره با منگنز

 

مقدار زیاد از حد منگنز باعث سمی شدن می شود و مسمومیت ایجاد می کند . منگنز باعث سوزاندن و از بین بردن محلول های پر منگنات می شود .

 

 

روش تولید فرومنگنز

 

در کوره های ذوب استوانه ای فرومنگنز را تولید می کنند ، سنگ معدن و منگنز و کک به صورت متناوب در آن شارژ شده و در دمای داخل کوره به 2600 سانتی گراد می رسد .

 

کربن باعث احیای سنگ معدن در کوره شده و منگنز استخراج می شود .

 

 

 

آهن پویا

آهن پویا

آهن پویا با بیش از یک دهه تجربه پر فروش، پایبند به اصول حرفه ای و اخلاقی در عرصه خرید و فروش در مرزهای داخلی و خارجی یاری گر شما در صنعت فولاد است

به اشتراک بگذارید

دیدگاه

0