ورق های آجدار را بیشتر به منظور کاهش اصطحکاک بر روی سطح استفاده می شود. این ورق جز ورق های گرم محسوب می شود و برجستگی هایی همانند عدسی – لوزی و یا الماسی شکل بر روی ورق ها وجود دارد.اصلی ترین کاربرد ورق های آجدار در سطوح شیب دار می باشد. که سبب میشود از لیز خوردن افرا جلوگیری کند.
به طور کلی ورق های آجدار در انواع نوع کاربردهای گوناگونی دارد و همچنین هنگام بارش باران آب بر روی سطح ورق جمع می شود. در بین محصولات ورق ، ورق آجدار از جمله پرکاربرد ترین ورق محسوب می شود که این ویژگی سبب شده که با صادرات ورق آجدار و همچنین کاهش واردات و ارزهای خارج شده از کشور باشیم.

ورق آجدار چیست ؟

 

ورق گرمی را ورق آجدار می گویند که از سطحی صاف و یک دست برخوردار نمی باشد و در سطحش دارای برآمدگی هایی می باشد . برآمدگی های سطح ورق که اغلب به شکل بادامی ، الماسی و یا اشکال دیگر است موجب ایجاد اصطکاک شده اند و سبب شده اند که ورق های آجدار کاربرد های مختلفی پیدا کنند . برخی از اشکال ایجاد شده بر روی این ورق ها به گونه ای است که در هنگام بارندگی ، آب باران در داخل آن ها جمع می شود . نوع بادامی این ورق ها از همین نوع است که همواره بیشترین مصرف را در صنایع دارد .

 

جنس ورق آجدار چیست ؟

 

ورق آجدار در جنس های آهنی ، استیل ، گالوانیزه و آلومینیومی موجود می باشد .

 

ورق آجدار چگونه تولید می شود ؟

 

ورق آجدار به روش نورد گرم تولید می شود . در این روش ابتدا شمش های فولادی تختال ( اسلب ) را که طول و مقطع مشخصی دارند به درون کوره های پیش گرم میریزند . پس از آنکه دمای شمش ها در کوره ها به درجه حرارت مورد نظر رسیدند و از قفسه های پوسته زدایی و نورد اولیه عبور کردند ، سطح مقطع این شمش ها کاهش کافته و بر طول آن ها افزوده می شود . در نهایت همزمان با عبور از قفسه های نورد پایانی ، عملیات آج زنی بر روی ورق هایی که ضخامت آن ها 1.5 تا 10 میلی متر است ، انجام میشود و این ورق ها به صورت کلاف ( COIL )  و یا برش ( SHEET  )بسته بندی می گردند .

 

کاربرد ورق آجدار :

 

موارد مصرف این ورق ها بیشتر در سطوح شیبدار یا نزدیک پرتگاه ها به منظور جلوگیری از لیز خوردن افراد و یا اشیا می باشد . از دیگر موارد مصرف ورق های آجدار با توجه به نوع ضخامت و استقامت آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

 

1. کف کشتی ها

2. پل ها

3. کف اتاق کامیون ها و وانت بارها

4. کف زمین های در حال عملیات ساخت و یا راه سازی ، که به صورت موقت باید عبور و مرور از روی آن ها انجام گیرد

5. پله ها

6. ساخت پله های اضطراری

7. ساخت دستگاه های صنعتی کارخانجات

 

 

مزایای ورق های آجدار :

 

مهمترین مزیت این محصول ، سختی و استحکام بالای آن می باشد به طوریکه می توان از آن ها در کف کشتی ها و وانت ها استفاده کرد . ورق های آجدار را می توان به راحتی تغییر شکل داد و همچنین قابلیت جوشکاری در این ورق ها همواره بالا می باشد و مقاومت بالایی در برابر لغزش دارند . ورق های آجدار سطح براقی دارند و همچنین باتوجه به نیاز مشتریان برای برخی کاربرد های تزئینی مورد استفاده قرار میگیرند .

 

استاندارد های ورق آجدار :

 

ورق های آجدار معمولا در ضخامت های 1.5 تا 10 میلیمتر و در ابعاد 2*1 و 6*1.5 و 6*2 تولید و عرضه می شوند . این ورق ها را معمولا به صورت شیت تولید می کنند اما در برخی موارد می توان آن ها را به صورت رول تولید کرد.شرکت های فولاد سازی این محصول را با استاندارد های ST37-2    ST52-3  و ST22-2 تولید می کنند .

 

ورق آجدار - آهن پویا

 

ورق آجدار آلومینیومی :

 

ورق آجدار آلومینیومی نوعی ورق آجدار است که در نوع بی رنگ و رنگی تولید می شود . ورق های آجدار آلومینیومی مقاومت فیزیکی بالا و همچنین مقاومت بالا در برابر زنگ زدگی دارند . این ورق ها به دو صورت شیت و رول در بازار عرضه می شود . فرم هایی از قبیل کرکره ، ذوزنقه و شادولاین می توان به این ورق ها داد .

 

تفاوت ورق آجدار فابریک و پرسی :

 

ورق های آجدار در دو نوع فابریک و پرسی هستند . در ورق آجدار فابریک ، یک لایه اج به ورق اضافه میشود اما ورق آجدار پرسی این یک لایه آج را ندارد و ساده می باشد . در ورق آجدار پرسی ، با دستگاه هایی چاله هایی بر روی ورق ایجاد می کنند . وزن ورق های اجدار فابریک به دلیل داشتن لایه ای اضافه تر نسبت به ورق آجدار پرسی ، همواره بیشتر است . تا کمی قبل تر ورق آجدار در ایران تنها به صورت پرسی تولید می شده است اما در حال حاضر ، تولید این ورق ها به صورت فابریک نیز در کشور امکان پذیر است .

 

تعیین قیمت ورق آجدار :

 

قیمت ورق های آجدار در جنس های مختلف ، متفاوت می باشد . بیشترین قیمت در این نوع ورق ها مربوط به ورق آجدار استیل می باشد و پس از آن بیشترین قیمت مربوط به ورق های آلومینیومی ، گالوانیزه و آهنی می باشد .

 

محاسبه وزن ورق آجدار :

 

محاسبه وزن ورق آجدار با حاصلضرب صخامت ورق ( بر حسب میلی متر ) در عرض ورق ( بر حسب میلی متر ) در طول ورق ( بر حسب متر ) محاسبه می شود، سپس نتیجه حاصله در جرم وزنی  ( یعنی 7.8 ) ضرب شده و عدد حاصله بر 1000 تقسیم می شود .

 

فرمول محاسبه وزن ورق آجدار

 

محاسبه وزن ورق آجدار= طول * عرض * ضخامت *7.8 / 1000

 

 

 

جدول وزنی ورق آجدار :

 

 

ردبف محاسبه  طول mm   عرض mm  ضخامت mm  وزن kg
1

وزن ورق آجدار

1.5mm

2000 1000 1.5 24
2

 وزن ورق آجدار

2mm

2000 1000 2 32
3

وزن ورق آجدار

3mm

2000 1000 3 48
4

وزن ورق آجدار

6mm

6000 1500 6 432
5

وزن ورق آجدار

8mm

6000 1500

8

576
6

وزن ورق آجدار

8mm

6000 2000 8 720
7

وزن ورق آجدار

10mm

6000 1500 10 768

 

 

 

 

نوشتن دیدگاه