031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
کوره کوپلا برای ذوب فلزات چدن به کار می رود که از مرغوب ترین کوره ها برای ذوب چدن است و می توان گفت بعد از کوره های زمینی این کوره از بهترین هاست . عملکرد کوره ی کوپلا ساده بوده و بیشتر جهت ذوب قراضه های چدنی استفاده می شود . این کوره ها برای اولین بار در سال 403 - 221 پیش از میلاد در چین ساخته شدند . این کوره ها به صورت استوانه شکل می باشند ، که با دیواره هایی پوشیده از مواد نسوز استفاده شده اند .
1- کوره کوپلا با هوای سرد ( سرد دم ) 2- کوره کوپلا با هوای گرم ( گرم دم )
از طریق سوختن کک با جریان هوا ، کوره ی کوپلای سرد دم گرم می شود . قبل از آنکه کک وارد محفظه شود بهتر است کک را سرخ کرده تا به حالت التهاب در بیاید و دستگاه دم برای مدت کوتاهی روشن شود . زمانی بارگیری در کوره انجام می شود که بلندی کک به حد لازم رسیده باشد ، یعنی کک از بسته کوره با قطر داخلی کوره از سطح لوله های دمنده بالا رود . مواد گداز آور را به صورت متناوب و یک جا بر روی آهن و کک اضافه میکنند تا به محض پرشدن کوره جریان هوا ملایم شود . بعد از آن آهن مذاب در بوته ی کوره جمع می شود و به صورت مستقیم به داخل حوضچه می ریزد .
می توان گفت ساختمان کوره کوپلای گرم با کوره کوپلای سرد همانند است . این کوره به کمک گرم کننده هایی که به طریق بازگشتی هوا را گرم می کنند کار می کند . برای گرم کردن هوای داخل کوره غالبا از حرارت گازهای گلوگاه استفاده می شود به صورتی که گازها در گلوگاه از طریق دستگاه مکنده به رکوپراتور می رسند و در این ناحیه عمل انتقال گرما از گازها به هوای سرد صورت می گیرد .
اجزای کوره کوپلا به دو بخش اساسی تقسیم می شوند :
- ساختمان اصلی : ساختمان این بخش از کوره شامل بدنه ی فلزی ، مواد نسوز ، محل شارژ ، ورودی هوا و خروجی مذاب را شامل می شود .
- بخش جانبی : این کوره که از محل توزین شارژ ، محل تصفیه گازهای خروجی ، پیش گرم کن هوا و ریل شارژ را شامل می شود .
سوخت این کوره ها " کک " است . در ایران با توجه به منابع غنی گازی ، کوره های کوپلا گازی هستند . در بالای بوته ی کوره محفظه ای از هوای فشرده وجود دارد که تویرها به آن ختم می گردند .
کوره های مختلف دارای تویرهای ( زنبورک ) مختلف از یک تا شش عدد هستند . هر چقدر ظرفیت کوره بیشتر باشد مقدار دمیده شده و تعداد تویرها بیشتر است .
کوره به چشمی مجهز است که رنگ شعله وجود حرارت کوره بوسیله ی آن مشخص می شود . در قسمت انتهایی ورودی دیواره ی کوره سوراخی به منظور خروج بار در نظر گرفته شده است که مواد مذاب آماده ی ریخته گری از آن خارج می شود .
بالاتر از دریچه ی خروج بار، دریچه ای برای خروج سرباره تعبیه شده است . شباهت شیوه کار کوره کوپلا مثل کوره ی بلند است با این تفاوت که کوره بلند برای احیای سنگ معدن آن استفاده می شود.
- بدنه
بدنه کوره کوپلا ، به شکل استوانه ای با ارتفاع 3 تا 5 برابر قطر است .استوانه از ورق فولادی به هم جوش داده با ضخامت 10 میلی متر ساخته شده است .
- درب شارژ
برای شارژ کوره کوپلا ترکیبی از چدن ، فلزات و کک است .
- فونداسیون
ساختمان کوره کوپلا روی پایه های فولادی قرار گرفته است . در پایین کوره یک درب متحرک وجود دارد برای باز نشدن در یک تکیه گاه پشت آن قرار گرفته است ، تا به دلیل وزن سنگین شارژ درب باز نشود .
- بستر شارژ
فیلتر های ساده کربنی ، سکوی شارژ را تشکیل داده است این سکو 30 سانتی متر پایین تر از درب شارژ است .
- دمنده
برای ذوب چدن باید هوا و سوخت ترکیب شوند که این عمل از طریق دمنده ها در بخش پایین کوره انجام می شوند .
1. اگر شارژ در کوره بی کیفیت باشد بازهم کوره کوپلا قابلیت ذوب را دارد .
2. کوره کوپلا یک بازیافت فلزات است .
3. سرعت ذوب در کوره کوپلا بسیار زیاد است .
4. کوره کوپلا توانایی کنترل دما و ترکیب شیمیایی را دارد.
5. فضای کم تری را نسبت به کوره های دیگر اشغال می کند .
1. در مقایسه با کوره های الکتریسیته ، کوره کوپلا بیشتر آلودگی ایجاد می کند زیرا در آن کک زیاد تولید می شود .
2. با محیط زیست ناسازگار است و به محیط آسیب می رساند .
مواد معدنی آهن عمدتا از جنس لیمستون است و برای ذوب استفاده می شود .
با دمش هوا از پایین کوره کک می سوزد و فلز با حرارت مستقیم آن ذوب می شود .
با باز کردن شیرهای پایین کوره مذاب و سرباره خارج می شوند .
با مصرف کک و ذوب شارژ کوره ، گازهای داغ حاصله به لایه های فوقانی شارژ منتقل می شوند و پیش گرم می شود.
شارژ کوره معمولا پلی سه ، شمش ، ضایعات فلزی و یا ترکیبی از آنهاست .
فلز مذاب کربن خود را بعد از سوختن کک جذب می کند . در نتیجه ، محصول کوره به چند نوع چدن ریخته گری محدود می شود .
آهن پویا با بیش از یک دهه تجربه پر فروش، پایبند به اصول حرفه ای و اخلاقی در عرصه خرید و فروش در مرزهای داخلی و خارجی یاری گر شما در صنعت فولاد است