031 - 910 - 100 - 30     021 - 910 - 100 - 30

برش پلاسما – کاربردها وویژگی های برش پلاسما
چهارشنبه 8 اردیبهشت 1400 بازدید : 148

 

درسال 1980برش پلاسما بعنوان یک روش سازنده برای برش ورق  هاوصفحات فلزی وآلیاژی معرفی شد. تاقبل از آن از جوش پلاسما برای برش استفاده میشد. 
برش پلاسما فرآیندی است که درطی آن موادرسانای الکتریکی، فولاد یا سایرفلزها یامواددیگر  ، بوسیله ی جت شتاب دهنده ( مشعل یا تورچ )  ی پلاسمای داغ برش داده میشود.
 

 

برش پلاسما وکاربرد های آن

 

درسال 1980برش پلاسما به عنوان یک روش سازنده برای برش ورق ها و صفحات فلزی و آلیاژی معرفی شد و تاقبل از آن از جوش پلاسما برای برش استفاده میشد . 
برش پلاسما فرآیندی است که درطی آن موادرسانای الکتریکی ، فولاد یا سایرفلزها یامواددیگر  ، بوسیله ی جت شتاب دهنده( مشعل یا تورچ)  ی پلاسمای داغ برش داده میشود. 


در این برش یک گاز نجیب ( در برخی موارد هوای فشرده ) با سرعت بالا از نازل دمیده شده و در همان لحظه یک قوس الکتریکی ( Electrical ARC ) بین گاز در سر نازل با سطح برش ایجاد می‌گردد و گاز به حالت پلاسما می‌رود .

پلاسما به اندازه کافی گرم است تا فلز را ذوب کند و برش صورت پذیرد . هوای فشرده نیز به اندازه‌ای فشار دارد که فلز ذوب شده را از مسیر برش دور کند .


از موادی که دراین فرآیند قابل برش هستند میتوان به فولاد ، فولادضدزنگ ، آلومینیوم ، مس ، برنج وسایر فلزات رسانا از این فرآیند در ساخت تعمیر وترمیم خودرو ، سازوکارهای صنعتی و دربازیافت ضایعات استفاده میکنند .


در برش پلاسما گاز موجود در نازل یونیزه میشود وسپس باطراحی خاص نازل متمرکز میشوند .

فقط با استفاده از این جریان است که میتوان پلاستیک رابرش زد .


جالب است بدانید که در دهه 1950برای برش فلزاتی که قابلیت اشتعال نداشتند ( به عنوان مثال آلومینیوم ، مس و فولاد های ضدزنگ ) ایجادشده بود . 


برخلاف برش هوا که تنها آهن را میبرد ؛ برش پلاسما امکان برش همه نوع فلزات رابادقت بسیار زیادانجام میدهد . علاوه براین ، گپ برش کمتری نیز ایجادخواهد شد .

برش پلاسما در اصل برش با قوس الکتریکی است و از ویژگی های منحصر بفرد آن این است که سرعت برش بین پنج تاده برابر بیشتراز هواگاز است .

این پلاسماها تا حداکثر 170 میلی متر استیل را برش میزند برش پلاسما روی انواع فلزهای رسانا ، فولاد نرم ، آلومینیوم واستیل ضد زنگ امکان برش دارد اما ایده آل ترین حالت ازین برش بر روی فولاد است . درمورد فلزات غیرآهنی تاحداکثر یک اینچ رابرش میزند . ازویژگی های خاص برش هواگاز این است که این برش برای برش آهن ( حتی تاضخامت های بالا ) بسیار مناسب است . کیفیت برش هوا عمود و صاف است .


برای ایجاد برش هوا به سرمایه اولیه ی خاصی به غیر از شیلنگ ، مشعل ، شیر برقی ولوله احتیاج نمیباشد و اجرای آن برای افرادغیر ماهر آسان تر است . دستگاه های برش پلاسما هزینه بر هستند و به سرمایه اولیه زیادی نیازدارند . همچنین برای تعمیرات و نگهداری از آنها شرایط خاصی نیاز است .

 

 

 

 

مزایای برش پلاسما 

 

 - سرعت بالا ( تا ده برابر بیشترازاکسی سوخت ) 
 - کاهش هزینه ها 
 - تراشه ی فلزی ایجاد نمیشود ودقت کار زیاد است
 - برش  تمام رساناهای نازک وضخیم 
 - مناسب برای برش وجوشکاری ورق هابصورت خمیده یا زاویه دار 
 - برش سازه های فولادی که بسیار مستحکم هستند
 - این نوع برش درزیر آب ، امکان قرارگرفتن در معرض حرارت وسروصدای کنترل شده را فراهم میکند 

 

 

مشکلات  برش پلاسما 

 

از مشکلات آن میتوان به مصرف زیادانرژی ،کیفیت کمینه درمقایسه بالیزرها و قیمت زیاد (به نسبت برش اکسیاستلین ) وسروصدای زیاد ( هنگام اجرای برش خشک) اشاره کرد .علاوه برموارد ذکرشده ضروری است از یکی ازروش های مکش دود (مانندمیزمکش دود)درهنگام برش استفاده کنید زیرا پلاسماگازی بسیارسمی وخطرناک از خودساطع میکند.

روش کارمیزمکنده دود به این شیوه است که : این میزهاچندقسمت مختلف دارند.دستگاه درهرقسمت که فعالیت بکنددریچه های مخصوص به آن قسمت بازخواهدشد ودودبااستفاده ازفن های مکنده به بیرون رانده میشود.علاوه براین از هود دربالای دستگاه یا بالای تورچ برش میتوانید بهره بجویید.(ضروری است ازعینک محافظ استفاده شود).


اول ایمنی بعدکار ! درهنگام استفاده از برش پلاسما به نکات زیر توجه فرمایید:


-  استفاده از دستکش چرمی مخصوص جوشکاری
- استفاده ازماسک یا عینک مخصوص برشکاری  برای مراقبت از چشم ها وصورت تان
- از شلوار چرم ضخیم برای مراقبت از پاها وکفش کاراستقاده کنید
- کپسول آتش نشانی در دسترس داشته باشید
- از کلاه برای مراقبت از سر وموهایتان استفاده کنید 

 

 

 


 

 از برش پلاسمادر  کارگاه های پردازش فلز های نازک نگهداری درکارخانه ها تعمیر ونگهداری در زمینه ی کشاورزی، مراکز جوشکاری ،مراکز فلزکاری،کارهای ساخت وساز ،ساخت کشتی های تجاری ،تولیدماشین وماشین سنگین وحتی کارگاه های هنری استفاده میشود.به خاطرداشته باشیدکه قانون کلی جوشکاری میگویدهرچه برش پلاسماپیچیده تر باشد هزینه های انجام ان نیز بیشتر خواهد شد.


برندهای معتبرایرانی درزمینه ی تولید دستگاه های برش پلاسما آوا، ایران ترانس و صباالکتریک وبرندهای خارجی  لینکون ومیلر هستند که بصورت تخصصی دراین زمینه فعالیت میکنند.قیمت تمام شده ی برش پلاسما بااستفاده از متریال مصرفی و اندازه ی هربرش متفاوت میباشد.
 

 


قوس Arc  پلاسما

 

پلاسماهادی جریان الکتریسیته است.باورودانرژی الکتریکی ازطریق یک الکترودکه میتواند عنصرفلزی یاتنگسن باشد ،گاز موجودحالت خودرا ازدست میدهد وهادی الکتریسیته میشود.هنگام افزایش مقدارانرژی،قوس پلاسمای داغ شکل میگیرد و دستگاه برش پلاسما باجمع کردن ومنقبض کردن قوس ایجادشده وفشردن آن ازطریق نازل این انرژی راکنترل میکند.

باافزایش فشارهواوهمچنین افزایش شدت ولتاژ قوس ایجادشده داغتر میشود و قابلیت برش فلزات ضخیم باحداقل تمیزکاری صورت میگیرد.

سپس بایک منبع نیروهوای فشرده نیروی الکتریکی و الکترودهای مناسب ، ماشین های پلاسماتوانایی برش سریع ودقیق هرگونه از فلزات اعم از برنج ومس و فولاد ضدزنگ باضخامت بیش از 5سانتی متر را پیدامیکند.

به گرم کردن اولیه ی قطعه نیازی ندارد.عرض برش باریک است و بعت اینکه قسمت بسیار کوچکی از قطعه تحت تاثیر قرار میگیرد، مانع از تابیدن قطعه میشود.این نوع برش بیشتردرضخامت های کمتراز 2اینچ (معادل تقریبا 5سانتی متر) استفاده میشود.

 

 

 

 

 

Mina Okhravi

به اشتراک بگذارید

دیدگاه

0