داخلی در ۴ ماهه ابتدایی سال جاری؛ متاثر از سکوت و نظاره دستگاه های نظارتی و همچنین با کمک برجام و گشوده شدن مرزها و تاخت و تاز فولادسازان در حوزه های صادراتی

گذری بر تاریخ و مرور تحولات بازار مقاطع طویل فولادی در سال ۱۳۹۷

 

آیا تاریخ تکرار می شود ؟!

پرده اول :

پس از افزایش کم سابقه ۱۲۱ درصدی قیمت میلگرد آجدار در بازار آهن داخلی در ۴ ماهه ابتدای سال جاری؛ متاثر از سکوت و نظاره دستگاه های نظارتی و همچنین با کمک برجام و گشوده شدن مرزها و تاخت و تاز فولادسازان در حوزه های صادراتی؛ و متعاقب آن عرضه های قطره چکانی داخلی، صدای اعتراض مصرف کننده نهایی و زنجیره های زیر دست بلند شده و شدت گرفت؛ متعاقب آن این صدای اعتراض به مجلس رسید؛ دولت تحت فشار صدای اعتراضات ملت و مجلس، به صورت شتاب زده‌ دستورالعمل ۱۴ بندی را تحت عنوان دستورالعمل تنظیم بازار فولاد؛ تدوین و به فولادسازان ابلاغ نمود که فولادسازان را موظف می نمود تا متناسب با دلار ۴۲۰۰ تومانی، اولویت تامین بازار داخلی را مد نظر قرار دهند؛ بلافاصله پس از رسانه ای شدن این دستورالعمل نرخهای داخلی فروریخت.

 

روند کاهشی قیمت فولاد

تحت تاثیر این دستورالعمل و هم چنین خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم ها و محدود شدن مجدد صادرات، تا پایان آذر ماه به پایین ترین سطح خود در سال ۹۷ کاهش پیدا کرد، بطوریکه شاخص متوسط نرخ میلگرد آجدار در بازار داخلی با احتساب مالیات ارزش افزوده از نقطه اوج ۵۴۰۰ تومانی مرداد ماه خود به حدود ۳۲۰۰ تومانی انتهای آذر ماه رسید.

 

شاخص تقریبی متغیرهای بنیادین اثر گذار بر بازار مقاطع طویل فولادی در بالاترین نقطه اوج تابستانی خود در تاریخ ۹۷/۰۵/۰۹ . قراضه آهن بدون احتساب مالیات ارزش افزوده ولی میلگرد و شمش القایی با احتساب آن است :

قراضه آهن : ۲۵۰۰ تومان/کیلو

شمش القایی : ۴۵۰۰ تومان/کیلو

میلگرد آجدار : ۵۴۳۰ تومان/کیلو

میلگرد دریای سیاه : ۵۳۰ الی ۵۴۰ دلار/تن

شمش دریای سیاه : ۵۰۰ دلار/تن

دلار حاشیه بازار : حدود ۱۰،۰۰۰ تومان

دلار نیمایی حدود ۹۱۰۰ تومان

دلار دولتی ۴۲۰۰ تومانی ولی غیرکاربردی

۵۳۵ × ۹۱۰۰ ÷ ۱۰۰۰ = ۴۸۷۰

۴۸۷۰ + ۹٪ = VAT  ۵۳۰۰

 

پرده دوم :

پس از تلاشهای بسیار فولادسازان و برخی لابی گری ها در جهت جلب نظر دولت در بازگشت قیمتها متناسب با نرخهای جهانی و نرخ ارز واقعی بازار؛ دولت مجددا با اصلاح دستورالعمل تنظیم بازار فولاد؛ اینبار ولی به نفع فولادسازان داخلی و در واقع تحت عنوان یک بسته حمایتی؛ بطور شفاف حمایت خود از برابری نرخهای داخلی فولاد متناسب با نرخهای جهانی و متناسب با نرخ حواله دلار نیمایی را اعلام نمود که در واقع نقطه عطف شروع مجدد افزایش قیمت های داخلی گردید. بطوریکه تنها طی دو ماه، شاخص متوسط نرخ میلگرد آجدار، توام با حدود ۱۰۰۰ تومان/کیلو افزایش از پایین ترین نقطه ۳۲۰۰ تومانی، به نرخ میانگین تقریبی ۴۲۰۰ الی ۴۳۰۰ تومان کنونی رسیده است .

 

شاخص تقریبی گزاره های بنیادین موجود فعلی اثرگذار بر بازار فولاد داخلی در تاریخ ۹۷/۱۱/۱۸ :

قراضه آهن ۲۸۰۰ تومان/کیلو

شمش القایی : ۳۷۸۰ تومان/کیلو

میلگرد آجدار حدود ۴۲۰۰ الی ۴۳۰۰ تومان/کیلو

میلگرد دریای سیاه ۴۵۵ الی ۴۶۰ دلار/تن

شمش دریای سیاه ۴۵۰ دلار/تن

دلار حاشیه بازار حدود ۱۲،۰۰۰ تومان

حواله دلار نیمایی حدود ۸۸۰۰ تومان

دلار دولتی ۴۲۰۰ تومانی مختص کالاهای ضروری

۴۵۷.۵ × ۸۸۰۰ ÷ ۱۰۰۰ = ۴۰۳۰

۴۰۳۰ + ۹٪ = VAT ۴۴۰۰

 

آیا تاریخ تکرار می شود ؟

آیا این بار هم صدای اعتراض مصرف کننده نهایی شنیده خواهد شد ؟

بنظر می رسد که نرخ جهانی فولاد در کشور به رسمیت شناخته شده و مردم هم ناچار به پذیرفتن آن شده‌اند...

بنظر می رسد که تنها خط قرمز دولت در تنظیم بازار داخلی نظارت بر نرخ پایه بورس کالا برابر با نرخ دریای سیاه و حواله دلار نیمایی باشد؛ که برابر با متغیرهای کنونی حدود ۴۴۰۰ تومان/کیلو با احتساب مالیات ارزش افزوده خواهد شد.

 

سوالی که مطرح می شود؛ ابزار دولت در کنترل تاخت و تاز فولادسازان در مواجه با مهندسی عرضه های بورس کالا و نرخهای رقابتی و احتمالا بالاتری که ممکن است در بورس کالا و در بازار خارج از بورس شکل گیرد چیست و اینکه آیا مجددا شاهد بازار لجام گسیخته در ادامه راه خواهیم بود ؟ آیا تاریخ تکرار می شود یا اینکه این بار فولادسازان کنترل بازار را خود به دست خواهند گرفت قبل از اینکه دولت مجددا مجبور شود متاثر از بلند شدن صدای اعتراضات مردم دستورالعمل دیگری را روانه بازار نموده و کنترل بازار را مجددا به دست گیرد ؟!

 

یک گمان و نظر این است که نرخ میلگرد آجدار بازار داخلی تا پایان سال جاری و در روزهای باقیمانده سال، همگام و همتراز با نرخهای دریای سیاه، متناسب با دستورالعمل تنظیم بازار فولاد، ممکن است نهایتا تا حول و حوش ۴۵۰۰ تومان/کیلو ( توام با احتساب مالیات بر ارزش افزوده) متاثر از تقاضای هیجانی پایان سال و بازار شب عید پیشروی نموده و نهایتا با افول تقاضای داخلی به دلیل پیشخور شدن تقاضای دو ماه آتی؛ اسفند ۹۷ و فروردین ۹۸؛ متوقف گردد.

نوشتن دیدگاه