031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
یکی از انواع میلگردها ، میلگرد زیگزاگ میباشد که از متصل شدن میلگردهای آجدار A3 و میلگردهای ساده ساخته میشود . نحوه ی اتصال این میلگردها به یکدیگر بیشتر به حالت جوشی است و گاها از طریق قلاب کردن این میلگردها به یکدیگر متصل میشوند . این نوع میلگرد در صنعت ساختمان سازی دارای کاربری های بسیار میباشد .
در صنعت ساختمان سازی از این نوع میلگرد به عنوان یک عضو با باربری بالا استفاده مبکنند . میلگردهای آجدار میتوانند طول و عرض های متفاوتی متناسب با نوع کاربریشان تولید شوند . این میلگردها چون دارای خاصیت باربری زیادی هستند ، بیشتر در ساخت سقف ها از آن ها استفاده میشود .
میلگرد زیگزاگ به صورت پیش ساخته تولید میشود و از سه قسمت مختلف میلگرد بالا ، میلگرد عرضی و میلگرد پایین تشکیل شده است که به بررسی هرکدام به صورت جداگانه میپردازیم .
این میلگردها قسمت بالایی میلگردهای زیگزاگ را تشکیل میدهند و وظیفه ی تحمل بار تیرچه ها را دارند . میلگردهای بالا غلب میتوانند بار مرده سقف را در هنگام بتن ریزی و قالب بندی تحمل کنند . در واقع میتوان گفت ، این میلگردها مانند بال در تیرآهن میباشند .
این میلگردها به صورت عرضی در بین میلگرد بالا و میلگرد پایین قرار میگرند . این میلگردها وظیفه دارند از گسیختگی بتن جلوگیری کنند و بتن را به طور پیوسته نگه دارند . میلگردهای عرضی از ایجاد هرگونه شکستگی در سایر میلگردها جلوگیری میکنند و موجب ایجاد مقاومت لازم در برابر بار مرده سقف در میلگردهای کششی میشوند .
میلگرد پایین نیروی کششی که حاصل لنگرهای خمشی است را تحمل میکند . نیروهای باربری سازه مستقیما به این بخش از میلگرد زیگزاگ وارد میشود پس بنابراین این میلگردها باید دارای مقاومت کششی بالایی باشند .
این میلگردها علاوه بر نیروهای باربر سازه نیروهای مرده سقف را هم تحمل میکنند زیرا این میلگردها بخش کششی میلگرد زیگزاگی محسوب میشوند . این عضو مانند جان در تیرآهن است .
از آنجایی که میلگردهای زیگزاگ از میلگرد آجدار تشکیل میشود ، پس تمامی ویژگی های میلگرد آجدار را میتوان به این میلگردها تعمیم داد با این تفاوت که قطر میلگردهای آجدار معمولا عددی بین 6 الی 16 میلی متر است اما قطر میلگردهای زیگزاگی عموما 4 میلیمتر میباشد .
میلگردهای زیگزاگ را معمولا به دو روش دستی و مکانیزه تولید میکنند که این دو روش به شرح زیر میباشد :
اگر بخواهیم میلگردهایمان دارای سطح مثلثی باشند ، به سه میلگرد آجدار و میلگردهای صاف نیاز داریم . در این روش ابتدا میلگردهای آجدار را در کنار یکدیگر قرار میدهیم و متناسب با طول مورد نیازمان بر روی آن نشانه گذاری میکنیم . حال با دستگاه های برش مخصوص ، محل نشانه ها را برش میزنیم .
در مرحله ی بعدی میلگردهای ساده را که بین میلگردهای عرضی و آجدار قرار میگیرند به حالت V خم میکنیم . در مرحله ی آخر ، این میلگردها را در سرجای مخصوص خود جوشکاری میکنیم . تولید میلگرد زیگزاگی به روش دستی ، به زمان و نیروی کار زیادی نیازمند است .
در این روش ، میلگرد زیگزاگی تنها به کمک یک نیروی کار و دستگاه تولید میشود . در روش مکانیزه ابتدا میلگردهای طولی روی یکدیگر به صورت کلاف قرار میگیرند و توسط یک دستگاه مخصوص صاف میشوند . این میلگردها تحت کشش فراوان قرار میگرند و به صورت V خم میشوند . در مرحله ی بعدی این مقاطع را به روش الکتریکی و توسط آرماتورها و نقطه جوش ، به یکدیگر متصل میکنند .
میلگرد زیگزاگی که در این روش ساخته میشود در ابتدا دارای طول های بسیار بلند است ، و سپس متناسب با نوع و اندازه مورد نیاز برش میخورد . میلگرد زیگزاگی تولید شده به روش مکانیزه ، کیفیت بسیار بهتر و بالاتری نسبت به میلگرد زیگزاگی که به روش دستی تولید میشود دارد .
1.چون برای جوش میلگردها از الکترود استفاده نمیکنیم پس بنابراین گل جوش در محل اتصال ایجاد نمیشود .
2.این روش موجب افزایش مقاومت میلگرد زیگزاگی میشود زیرا دارای کمترین خطا میباشد و دقیقا مطابق با استانداردها است .
3.هزینه های این روش به نسبت دستی به دلیل کم بودن نیروی انسانی کمتر است .
4.خم کاری مفتول های میلگردی کاملا یک دست و یکنواخت است .
5.عرض میلگردهای یگزاگی در یک راستا بدون کمترین تغییرات ، تولید میگردد .
6.ارتفاع میلگردهای زیگزاگ کمترین رواداری را خواهد داشت .
این نوع میلگرد به دلیل اشتن ویژگی های منحصر به فرد دارای کاربردهای مختلفی در صنایع گوناگون میباشد که مهمترین کاربردهای آن عبارتند از :
1.طراحی انواع خرپا
2.ساختن تیرچه
3.استفاده در سقف انوع سازه ها و بیشتر سازه های بتنی
4.ساخت انواع پل
5.طراحی و ساخت انواع زیرگذرها
6.در اسکلت انواع سازه های فلزی