031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
سازه های فولادی که با نام میلگرد شناخته می شود در سازه های بتنی و برای افزایش مقاومت بتن استفاده می شوند که دارای استانداردهای مختلف می باشند و هر استاندارد طبقه بندی و کاربرد خود را دارند پس در هنگام خرید باید به این موارد توجه کرد.
نکته جالب دیگری که وجود دارد این است که طبقه بندی معمول در سطح ایران با استاندارد روسی مطابقت دارد که قسمت عمده ی آن توسط کارخانه ذوب آهن اصفهان تولید می شود . کاربرد عمده ی میلگردها در بتن ریزی برای جبران مقاومت کششی پایین و مسطح کردن بتن است . لازم به ذکر است که در مواردی نیز از فولاد ساختمانی مانند ناودانی یا قوطی برای مسلح کردن بتن استفاده می شود .
امروزه که نوسانات بازار فولاد ذهن بسیاری ازافراد را درگیر کرده لازم است راجع به کاربرد هرکدام از طبقه بندی میلگردها نکاتی را بدانید تا در هنگام خرید اطلاعات جامع تری داشته باشید .
میلگردها در طول ها و قطرهای مختلفی وجود دارد . بیشترین میلگردی که در صنعت بتن ریزی کاربرد دارند میلگرد A2 و A3 می باشند که دسته بندی آنها به شرح ذیل است :
میلگرد A1 یا میلگرد ساده به صورت صاف و بدون آج می باشد . میلگرد A1 با تنش جاری 2300 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی 3800 کیلوگرم بر سانتی متر و تغییر شکل نسبی پلاستیکی ( در زمان گسیختگی ) 25 درصد به عنوان میلگرد نرم شناخته شده است . کاربرد این نوع میلگرد در آهنگری ، تغییر شکل و یا عملیات جوشکاری است و به نام میلگرد داکتیل شناخته می شود .
میلگرد A2 دارای نوعی آج است که این آج به صورت یک مارپیچ از ابتدا تا انتهای میلگرد ادامه دارد . میلگرد A2 با تنش جاری 3000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی 5000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی ( در زمان گسیختگی ) 19 درصد به عنوان میلگرد نیمه خشک ( ترد ) و نیمه نرم شناخته شده است به همین دلیل جوشکاری روی آنها پیشنهاد نمی شود .
موارد استفاده این نوع میلگرد را می توان به عملیات ساختمانی الخصوص خاموت زنی ربط داد.
در این نوع میلگردها آج به شکل ضربدری و به صورت هفت - هشت می باشد . میلگرد A3 با تنش جاری 4000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تنش گسیختگی 6000 کیلوگرم بر سانتی متر مربع و تغییر شکل نسبی پلاستیکی ( در زمان گسیختگی ) 14 درصد به عنوان میلگرد خشک یا ترد شناخته شده است . عملیات جوشکاری نیز به هیچ وجه روی آنها انجام نمی شود .
میلگرد A3 برای آهنگری و تغییر شکل های زیاد مورد مناسبی نیستند اما می توان در طراحی پی ساختمان از این نوع میلگرد استفاده کرد زیرا باعث استحکام بالا می شود . کاربرد این میلگرد در عملیات سیویل صنعتی و ساختمانی بوده که به شکل آج جناغی می باشد .
نکته
میلگردهای A2 و A3 تقریبا از نظر ظاهری شبیه به هم هستند که از راه های شناسایی آنها شکل آج میلگرد می باشد . در میلگردهای A3 آج ها به صورت ضربدری و در میلگردهای A2 به صورت منفرد هستند همچنین در میلگرد A2 آج ها به صورت موازی وجود دارند در حالی که در میلگردهای A3 آج ها به صورت هفت و هشت هستند.
میلگردهای A4 دارای ظاهری با آج های دوکی شکل می باشند . طبق استاندارد شماره 3132 سازمان ملی استاندارد ایران میلگرد A4 با آج 520 و 500 از نوع آجدار مرکب می باشند .
کاربرد میلگرد A4 را می توان در طراحی و ساخت تمام سازه های ساختمانی ، بتن آرمه به غیر از دیوارهای برشی ویژه و قاب های خمشی نام برد . تولید این میلگرد سبب جلوگیری از اتلاف منابع ، سهولت در طراحی و صرفه جویی در پروژه می شود .
در اعضای بتنی مسلح ، میلگردها در شکل های مختلفی وجود دارند و معمولا در نقشه های سازه ای به طور دقیق تر ترسیم می شوند .
1- میلگرد راستا : این میلگرد برای ایجاد مقاومت کششی در بتن استفاده می شود و کاربرد آن در فونداسیون ساختمان است .
2- خرک : این محصول در بتن ریزی کف سازه ها و فونداسیون، به صورت شبکه متوالی افقی در داخل قالب وجود دارد .
3- سنجاقی : این محصول باعث افزایش نیروی برشی در خاموت می شود . استفاده از این میلگرد بین مقاطع طولی و خاموت ، اتصالات را محکم می کند .
4- خاموت : میلگرد خاموت به تحمل نیروهای برشی و جلوگیری از افزایش ترک در ستون ها کمک می کند . استفاده از این محصول برای جلوگیری از بیرون زدگی مقاطع طولی بر اثر کمانش قابل ذکر است.
5- ادکا : قسمت زیرین ادکا وظیفه ی تحمل نیروی کشش ایجاد شده از خمش و قسمت مایل آن ، وظیفه تحمل نیروی کشش ناشی از برش را دارد .
6- رکابی : در بتن ریزی دیوار جهت نگه داشتن مقاطع طولی و عمودی از میلگرد رکابی استفاده می کنند .
در مورد انواع میلگرد نکته ای که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که میلگردها باید با همان خواص مکانیکی و شیمیایی استانداردی که تولید شده است در بتن مصرف شوند . اگر چیزی غیر از این اتفاق بیوفتد به سادگی خواص میلگرد تغییر می کند و کارایی که ما از میلگرد انتظار داریم را از دست می دهد همچنین میزان تحمل بار ساختمان نیز دچار مشکل خواهد شد.
میلگرد ها باید در مکانی خشک و سرپوشیده و بدون رطوبت و خاک نگهداری شوند . پس برای جلوگیری از نفوذ رطوبت زمین به میلگرد آنها را در ارتفاع مناسبی از زمین قرار می دهند .
قبل از استفاده از میلگردها باید با برس زدن و دیگر روش های مکانیکی ، سطح فلز از آلودگی و اکسیدها پاک شود . لازم است که با آب پاشی ، دمای میلگردها را کاهش داد .
علائم اختصاری حک شده بر میلگرد کارخانه ها ، به منظور شناسایی کارخانه های معتبر از غیر معتبر حک می شوند . این علائم اختصاری شامل حروف انگلیسی و اعدادی هستند که نشان دهنده ی کارخانه تولید کننده ، قطر و نوع میلگرد ، روش تولید و اندازه آج می باشد و این اطلاعات شناسنامه کلی میلگرد را بیان می کند .
نکته قابل توجه این است که اکثر میلگردهای تولید شده در کشور دارای کارت مشخصات هستند که هنگام عرضه محصول فرستاده می شود که در این کارت مشخصات ، اطلاعات کامل از فرآیند تولید و ترکیب شیمیایی و آلیاژی میلگرد را مشاهده خواهیم کرد .
همچنین باید در نظر داشته باشیم که بسیاری از محصولات فاقد کارت شناسایی هستند و تنها راهنمای آنها علامت اختصاری حک شده بر روی میلگرد هستند . برخی از کارخانه های تولید میلگرد نیز مانند البرز تاکستان ، فولاد ایزدخواست و یا پرند هیچ گونه علائم اختصاری ندارند و تنها راه شناسایی اصل بودن آنها خرید از شرکت های بازرگانی معتبر است .
در ادامه علائم اختصاری حک شده بر میلگرد اکثر کارخانه های کشور نشان داده شده است .
در این جدول حروف مشخص کننده سایز آج میلگرد نشان داده شده است که این حروف قبل از آخرین حرف مندرج بر روی میلگرد قرار می گیرند .
فرآیند تولید میلگرد به 4 روش انجام می گیرد که عبارتند از : روش نورد گرم ، نورد سر ، میکرو آلیاژی و ترمکس . حروف انگلیسی که در جدول زیر آمده نشان دهنده ی هریک از این فرآیندها می باشند.
نورد سرد و نورد گرم دو روش متداول برای تولید میلگرد است. در فرآِیند نورد گرم مقاطع از خطوط نورد پیوسته عبور داده می شوند . مقاطعی که از این روش تولید می شوند دارای کیفیت خوبی می باشند .
تولید آرماتور در گذشته به این روش انجام می گرفت . مقاطعی که از این روش تولید می شوند دارای مقاومت تسلیم بالا و مقاومت کششی پایین بوده به همین خاطر برای مناطق زلزله خیز مناسب نیستند .
در روش ترمکس از شمشه های به نسبت بی کیفیت استفاده می شود به همین دلیل جهت بالا بردن کیفیت محصول ، آنها را از لوله های آب عبور داد ه و عملیات خنک کاری به صورت یکدفعه انجام می گیرد . این خنک کاری ناگهانی باعث می شود در اثر شوک وارد شده به محصول مقاومت سطح خارجی آن افزایش و مقاومت سطح داخلی آن کاهش یابد . پس استفاده از این محصول در مناطق زلزله خیز پیشنهاد نمی شود .
در روش آلیاژی پس از کامل شدن فرآیند تولید ، محصول در هوای آزاد خنک می شود . در طول این خنک شدن مقاومت یکسانی در سطوح داخلی و خارجی ایجاد می شود . که این ویژگی باعث استفاده ی این نوع مقاطع در مناطق زلزله خیر می شود .
مهم ترین عوامل در خرید میلگرد قیمت و کیفیت آن است که شرایط بسیاری در قیمت میلگرد تاثیر می گذارد .
معروف ترین کارخانه های تولید کننده میلگرد ، ذوب آهن اصفهان ، کویر کاشان ، نیشابور و روهینا دزفول هستند که در قیمت تمام شده ی میلگرد های موجود در بازار آهن نقش بسزایی دارند این کارخانه ها به دلیل کیفیت بالا و محبوبیت در بازار و تقاضای زیاد ، مسلما دارای قیمت بالاتری هستند به عبارتی می توانند تعیین کننده نرخ پیشنهادی قیمت میلگرد در بازار باشند در حالی که کارخانه هایی مانند کارخانه هیربد زرندیه ، پرشینو تاکستانه هم از کیفیت و هم از قیمت مناسبی برخوردارند . اما به دلیل معروفیت کمتر ، تقاضای کمتری نیز دارند. با توجه به این موارد لازم است بدانید که این کارخانه ها از لحاظ کیفیت ، به هیچ عنوان کمتر از ذوب آهن و کاشان نیستند و این اعلام قیمت کم فقط به علت جذب مشتری و بهبود بازار خود است که این امر به نفع مشتری ، کاهش هزینه های خریدار و صرفه جویی به میزان زیاد می گردد .
از آغاز قرن 15 میلادی برای تقویت سازه های بتنی از میله های بتنی در ساخت و ساز استفاده می کردند.
اوایل قرن هجدهم نیز طبق دستور صنعتگر آکیفینی در برج کج نویاسنک از میلگرد برای پیکربندی استفاده شده است . پیکر برج توسط قالب های آهنی که در روی سقف خیمه بسته اند به هم متصل می شود و به وسیله میله های برقی پوشانده شده است .
همچنین چدن مورد استفاده در میلگرد هنوز از کیفیت زیادی برخوردار است .
با گذشت زمان و با آزمایش و خطا ، بسیاری از شرکت های مختلف در جهت ایجاد نوع عالی فولاد میلگرد تلاش های فراوانی کردند و همچنین ساختمان ها در اروپا و ایالات متحده که در ساخت آنها از بتن مسلح استفاده می کردند پیشرفت زیادی داشتند.
آهن پویا با بیش از یک دهه تجربه پر فروش، پایبند به اصول حرفه ای و اخلاقی در عرصه خرید و فروش در مرزهای داخلی و خارجی یاری گر شما در صنعت فولاد است