031 - 910 - 100 - 30     021 - 910 - 100 - 30

کاشت میلگرد و آرماتور
پنج شنبه 4 مهر 1398 بازدید : 639

کاشت میلگرد و آرماتور :

 

کاشت میلگرد کاربردهای فراوانی در صنعت عمران دارد و می تواند به عنوان راه حلی برای جبران کمبود مقاومت سازه ها ، رفع انواع نواقص ابعاد اجزای سازه و یا شیوه ای برای اتصال بتن های قدیمی به جدید و اتصال اجزاء و سازه های فولادی به سازه های بتنی به کار رود .

به طور خلاصه می توان گفت عملیات کاشت میلگرد ، فرآیندی است که طی آن حفره هایی در ابعاد محاسبه شده و از پیش تعیین شده برای تعبیه میلگرد ها به وسیله ی تجهیزات مخصوص ایجاد می گردد و سپس میلگردها با استفاده از ملات یا چسب های کاشت میلگرد درون این حفره ها قرار می گیرد و لازم است که بدانید اجرای این عملیات در ضخامت های مختلف بتن امکان پذیر است .

به کمک این روش می توان بسیاری از ایراد های سازه در مرحله طراحی و اجرا را رفع نمود به همین دلیل اجرای کاشت میلگرد می تواند به عنوان خدمتی جهت تعمییر ضعف های سازه محسوب می شود .

 

کاشت میلگرد چیست ؟!

 

از میلگرد ها در ساختمان سازی برای بالا برد مقاومت ساختمان و جبران نیروی کششی بتن در فونداسیون یا پی ساختمان استفاده می شود . به طور کلی می توانیم کاشت میلگرد را اینگونه تعریف کنیم که اتصال بتن جدید به قدیم همچنین اتصال سازه به ساختمان را کاشت میلگرد می گویند . کاشت میلگرد در اصل زیر مجموعه ی کاشت شیمیایی است و باید با توجه به نوع پروژه انتخاب کرد که از کاشت میلگرد استفاده شود یا خیر . هم چنین با استفاده از تکنولوژی روز در فرآیند اجرای  عملیات کاشت میلگرد می توان تا حد زیادی از هدر رفت زمان ، منابع مالی و انسانی در پروژه جلوگیری کرد .

داشتن دانش کافی برای طراحی و اجرای کاشت میلگرد و آرماتور دربتن و هم چنین نوع چسب در کاشت میلگرد و آرماتور در بتن به منظور ایجاد اتصال هرچه بهتر بین بتن و آرماتور از اهمیت بالایی برخوردار است ؛ زیرا اتصال و چسب کاشت قرار داده شده بین دو المان ، باید جوابگوی نیروهای وارده به دو المان را از هر لحاظ دارا باشد . در بیشتر موارد اجرای سیستم کاشت باید به صورتی انجام پذیرد که مقاومت کششی بیشتری نسبت به مقاومت کششی میلگرد داشته باشد .

 

مزایای کاشت میلگرد و آرماتور در بتن :

 

کاشت میلگرد به دلیل داشتن مزایای متعدد نسبت به سایر روش های موجود باعث شده تا مهندسان و متخصصان بدون در نظر گرفتن قیمت میلگرد و حتی فکر به روش های دیگر ، از این روش استفاده کنند .

 

از مزایای کاشت میلگرد می توان به موارد زیر اشاره کرد :

 

1. تغییر ابعاد فونداسیون در جداره های داخلی و خارجی

2. کمک به تبدیل فونداسیون های منفرد به نواری و نواری به منفرد

3. گسترش ساختمان به وسیله ایجاد دیوار های جدید

4. ثابت کردن تاسیسات مکانیکی در مجتمع های بزرگ

5. ایجاد جان پناه های یکپارچه در کف بام ها

6. تغییر باربری ساختمان ها ( مثلا  از مسکونی به تجاری ) با افزایش تعداد طبقات

7. توسعه دیوار های بتنی قدیمی یا نیمه ساخته

8. تقویت صفحه ستون ها

 

 

کاشت میلگرد براساس اصول خاصی صورت میگیرد و باید ضوابط و قواعد آن رعایت شود ، به دلیل آن که اگر کاشت میلگرد بر اساس آیین نامه آن صورت نگیرد آن گاه مقاوم سازی سازه بیهوده خواهد بود و عملکرد سازه اصلاح نخواهد شد . به همین علت باید قبل از اجرای کاشت میلگرد در بتن مقطع مورد نظر توسط کارشناسان  بازرسی شود و عوامل مختلف آن بررسی شود ؛ عواملی مانند: ابعاد مقطع بتنی ، مقاومت فشاری بتن مقطع ، وجود ترک ها و یا ریز ترک ها در مقطع بتنی ، عملکرد بتن از نظر نوع باربری ( فشاری یا کششی بودن مقطع ) ، موقعیت اجرای کاشت میلگرد ( افقی یا عمودی بودن محل کاشت میلگرد )

 

مراحل کاشت میلگرد و آرماتور در بتن :

 

1- محاسبه ابعاد سوراخ برای قرار دادن آرماتور یا میلگرد در بتن 

2- ایجاد سوراخ با ابزار مناسب و تمیز نمودن آن با استفاده از دستگاه های مکنده یا برس

3 زدودن هرگونه چربی و مواد روغنی ، دانه های سست و یا سطوح فاقد استحکام و رطوبت از سطح داخلی سوراخ و از بین بردن نواحی غیر یکنواخت

4- ترکیب اجزا چسب کاشت میلگرد در درون نازل و تزریق آن به میزان دوسوم حجم حفره

5- نصب رول بولت به صورت چرخشی داخل سوراخ کاشت و تمیز نمودن مواد اضافی بیرون ریخته با استفاده از کاردک یا ابزار دیگر

6- زمان عمل آوری بر اساس درجه حرارت محیط می باشد که پس از گذشت این زمان بار گذاری قابل اعمال است.

 

کاشت میلگرد و آرماتور

 

روش های کاشت میلگرد و کاشت آرماتور در بتن :

  1. استفاده از مواد پایه سیمانی
  2. استفاده از چسب کاشت اپوکسی ( چسب کاشت شیمیایی )
  3. استفاده از مهار مکانیکی

 

 

کاشت میلگرد و آرماتور در بتن با استفاده از مواد پایه سیمانی :

 

در پروژه های ساختمانی به دلیل فراموشی در تعبیه ریشه های ستون یا دیوار برشی ، اجرای ستون در محل هایی غیر از محل استقرار ستون در نقشه ، رفع خطا در محل میلگرد های انتظار و بلاخره عملیات بهسازی و باسازی ساختمان و در مکان هایی که مقاومت کششی زیادی در میلگرد های کاشت شده مورد نیاز نباشد از روش کاشت با مواد پایه سیمانی استفاده می شود .

در کاشت آرماتور در بتن  سوراخی به قطر 5 میلیمتر بزرگتر از قطر میلگرد ایجاد می کنند و سپس داخل آن را با حجم دوسوم حفره ، ملات راون پر می گردد که این ملات دارای مواد منبسط شونده و روانساز می باشد . بعد از پر کردن سوراخ آرماتور یا بولت به وسیله جک هیدرولیک به داخل سوراخ وارد می شود . مواد داخل حفره در مدت زمان لازم عمل آوری می گردد تا ملات به مقاومت مورد نظر برسد . در این روش چنانچه میلگرد از نوع آجدار باشد و محیط سوراخ مضرس شده باشد می توان مقاومت کششی لازم ایجاد گردد.

 

کاشت میلگرد و آرماتور در بتن با استفاده از مواد اپوکسی :

 

کاشت میلگرد و آرماتور در بتن با استفاده از مواد پایه اپوکسی همانند روش کار کاشت با مواد پایه سیمانی است که در آن به جای سیمان از زرین اپوکسی یا چسب کاشت آرماتور و بولت استفاده می شود . این خمیر برپایه های رزین های اپوکسی است که برای کاشت میلگرد یا آرماتور در دیوارهای و سقف استفاده می شود . بیشترین کاربرد خمیر یا همان چسب کاشت در کاشت آرماتور ، انکر بولت ، میله های فلزی ، استیل ، روی و .... می باشد .

باتوجه به چسبندگی فوق العاده زیاد چسب های کاشت اپوکسی بتن ، قطر سوراخ و طول مهاری آن ها کوچکتر خواهد شد ، در نتیجه عملیات سوراخ کاری آسان تر می شود . اما قیمت مواد کاشت اپوکسی گرانتر از مواد پایه سیمانی است زیرا چسب های کاشت آرماتور اپوکسی قدرت گیرش فوق العاده زیادی به سطح بتن و فولاد دارند . به همین علت نمی توان آن ها را به صورت ترکیب کامل بسته بندی وحمل نمود ، زیرا به سرعت می گیرند و فاسد می شوند . روش اجرای همه این روش ها تقریبا یکسان بوده و در تمام آن ها ابتدا یک سوراخ ایجاد و سپس تمیز می شود که طریقه تمیز کردن آن ها بسته به نوع محصول متفاوت است . در بسیاری از موارد سوراخ باید با استفاده از فرچه یا پمپ تمیز شود .

 

از مزایای چسب میلگرد میتوان به مواردی همچون:

 

  • وجود کمترین انقباض
  • امکان استفاده از آن در بتن های سبک
  • قدرت چسبندگی بسیار زیاد به بتن و آرماتور
  • وجود کمترین مقدار چکه کردن مواد
  • دارای مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی و اسیدی
  • افزایش مقاومت میلگرد در برابر خوردگی
  • احتیاج نداشتن به حلال
  • مورد استفاده در بتن ها و مقاطع مرطوب
  • افزایش سرعت عملیات کاشت میلگرد

 

 

کاشت میلگرد و آرماتور در بتن با استفاده از مهار مکانیکی :

 

استفاده از سازه های مهار مکانیکی از دیگر روش های اجرای کاشت میلگرد در سازه های بتنی است . در این روش همانند روش های قبلی ابتدا سوراخی به قطر حدود دو میلیمتر بزرگتر از قطر آرماتور در بتن ایجاد می شود ، سپس میلگرد را مهار مکانیکی داخل سوراخ قرار می دهند. در انتهای این میلگرد ها پره ها تا جایی که ممکن است به دیوار بچسبند . در این روش نیز طول مهار بسیار کوتاه است . شاید کاشت میلگرد و آرماتور و پیچ در بتن برای بارهای دینامیکی مناسب نباشد ، چون می توانند بتن محیطی خود را خرد نمایند ولی به هر حال در کارهای استاتیکی جزء روش های بسیار عالی کاشت بولت و آرماتور هستند . در کل هر نوع آرماتور یا میلگرد مکانیکی برحسب قطر ومقاومت میلگرد ، دارای نیروی برشی و کششی مجاز می باشد ، که توسط کارخانه سازنده ارائه می شوند.

 

میلگردهای مهاری در روش کاشت میلگرد براساس کاربرد به دو نوع تقسیم می‌شوند :

 

1. میلگردهای مهاری در بتن بدون اتصال تقویت شده: این میلگردها بار را همانند بولت های مهاری به بتن منتقل می‌کنند.

2. میلگردهای مهاری در بتن با اتصال تقویت شده: این میلگردها همانند وصله های تقویتی عمل می‌کنند.

 

بهترین روش برای تست کیفیت کاشت میلگرد یا کاشت بولت چیست ؟

 

بهترین روش برای تست کیفیت کاشت میلگرد یا کاشت بولت انجام آزمایش مقاومت کششی آرماتور در بتن می باشد . این آزمایش با عنوان Pull Off شناخته می شود . در ارزیابی نتایج آزمایش  توجه به موارد زیر حائز اهمیت می باشد .

عمل کرد آرماتور در هنگام کشش بیانگر صحت اجرا می باشد . نتیجه این تست می تواند منجر به جاری شدن آرماتور یا میلگرد ، برآمدن آرماتور و یا قلوه کن شدن بتن گردد . بدیهی است بهترین نتیجه گزینه نخست یعنی جاری شدن میلگرد می باشد . مود شکست Break out یا مود ترکیبی Break out و Pull out حاکم شده و این بدان معناست که مقاومت کششی مهار کمتر از مقاومت گسیختگی فولاد است . در صورت نیاز ( بویژه در صورت مطرح بودن بحث شکل پذیری ) باید عمق کاشت افزایش یابد .

 

کاشت میلگرد در فونداسیون چیست ؟!

 

کاشت میلگرد در فونداسیون بنا به دلایل مختلف می تواند مورد استفاده قرار گیرد . از جمله محلهای مصرف کاشت میلگرد ، کاشت میلگرد در فونداسیون می باشد . مانند کاشت ریشه ستون، کاشت ریشه دیوار برش و کاشت بولت برای تغییر مکان یا تغییر مشخصات در فونداسیون . کاشت میلگرد در فونداسیون در واقع عملیاتی است که طی آن میلگرد در هر سایزی در بتن موجود که از قبل در محل اجرا شده جایگذاری می شود و می تواند همچون میلگردهای انتظار که قبل از بتن ریزی در محل کارگذاری می شوند عملکرد سازه ای داشته باشد.این کاشت میلگرد در فونداسیون که امروزه نزد مهندسان عمران طرفداران زیادی دارد، در صورت اجرای صحیح و در نظر گرفتن تمامی مسایل مربوطه میتواند تا حد قابل توجهی ظرفیت باربری مقطع بتنی را افزایش دهد .

می توان گفت که کاشت میلگرد در فونداسیون به منظور رادیه کردن و یا یکپارچه کردن فونداسیون موجود ، افزایش ارتفاع فونداسیون به جهت باربری هرچه بهتر و یا اصلاح ابعادی فونداسیون از یک و یا چند وجه و یا موارد دیگری از این دست انجام می شود .

کاشت میلگرد در فونداسیون بسیار مناسب برای مقاوم سازی فونداسیون است اما باید با استفاده از تمهیدات ویژه و دستگاه های مخصوص انجام شود که آسیب جدی به سازه و فونداسیون آن و هم چنین میزان باربری سازه وارد نکند ، به همین دلیل مهندسان روش بسیار مناسبی را برای این کار در نظر گرفته اند که به صورت زیر می باشد :

در واقع بهترین روش سوراخ کاری برای کاشت میلگرد در فونداسیون استفاده از سیستم دریلینگ است ، حال آن که استفاده از سیستم کرگیری به دلیل برش آرماتورهای مدفون در مقطع توصیه نمی شود زیرا این فرایند می تواند خساراتی را به لحاظ باربری و ایمنی برای پروژه ایجاد کند .

قبل از هر اقدامی جهت کاشت میلگرد در فونداسیون باید با توجه به نوع باربری و در نظر گرفتن تمامی محدودیت های مربوط به کاشت میلگرد، سایز میلگرد مورد نظر برای کاشت میلگرد در فونداسیون مشخص شود ، سپس عمق کاشت میلگرد نیز محاسبه شده و فرآیند اجرا صورت می‌ گیرد .

 

هدف از کاشت میلگرد در فونداسیون :

 

  1. رادیه کردن و یا یکپارچه کردن فونداسیون موجود با استفاده از کاشت میلگرد در فونداسیون
  2. افزایش ارتفاع فونداسیون به جهت باربری هرچه بهتر آن
  3. اصلاح ابعادی فونداسیون از یک و یا چند وجه در کاشت میلگرد در فونداسیون
  4. الحاق فونداسیون سازه ای جدید به فونداسیون موجود در کاشت میلگرد در فونداسیون

 

 

کاشت میلگرد در ستون چیست ؟!

 

کاشت میلگرد در ستون یکی از روش های مهم برای ایجاد تغییرات در ستون می باشد ، دلایل مختلفی برای اجرای کاشت میلگرد در ستون یک سازه وجود دارد که بطور کلی می توان گفت در صورت نیاز به افزایش ارتفاع ستون های موجود جهت برقراری اتصال بین تیرها و ستون ها ، اتصال عضو جدید به ستون ، اجرای راه پله های شمشیری و ... می توان با رعایت ضوابط مربوطه عملیات اجرای کاشت میلگرد در ستون ها را انجام داد ، ضمنا لازم است عملیات کاشت میلگرد در ستون ها با بکارگیری دقت فراوان صورت گیرد چراکه بدلیل کمبود فضای کاشت میلگرد در ستون ها در صورت بروز اشتباهات اجرایی عملکرد سازه ای ستون تحت تاثیر قرار می گیرد .

 

از عوامل تاثیرگذار برای کاشت میلگرد در ستون می توان به حداقل فاصله موجود بین میلگردها و موقعیت قرارگیری تمامی میلگردها داخل خاموت و حفظ کاور بتن و یا پوشش بتنی اشاره نمود .

 

 

 

آهن پویا

آهن پویا

آهن پویا با بیش از یک دهه تجربه پر فروش، پایبند به اصول حرفه ای و اخلاقی در عرصه خرید و فروش در مرزهای داخلی و خارجی یاری گر شما در صنعت فولاد است

به اشتراک بگذارید

دیدگاه

0