ممنوعیت صادرات میلگرد

میلگرد های تولید کارخانه های داخل دارای کیفیت و تنوع بالایی هستند اما شنیده ها حاکی از این است که ممنوعیت صادرات میلگرد باعث شده تا صادرات این مقاطع فولادی به کشور هایی که خواهان واردات آن هستند قطع شود. البته ممنوعیت صادرات میلگرد دارای امتیازاتی است که نمی توان از آن ها چشم پوشی کرد. از بین بردن واسطه ها و صادرات میلگرد توسط تولید کنندگان اصلی و نماینده های رسمی آن ها یکی از این امتیازات است که باعث شده بازار عرضه و تقاضا متعادل شود. یکی دیگر از امتیازات ممنوعیت صادرات میلگرد این است که میزان میلگرد در کشور افزایش یافته و قیمت آن کاهش خواهد یافت؛ اما ممنوعیت صادرات میلی ضررهایی را نیز دارد که به آن ها اشاره می کنیم. کشور ایران جز تولیدکنندگان فولاد و میلگرد است؛ بنابراین اگر روند صادرات ممنوع باشد، نمی تواند در میان کشورهای شناخته شده در زمینه تولید محصولات فولادی قرار بگیرد و نتایج منفی برای کشور خواهد داشت. با توجه به این که صادرات میلگرد باید متناسب با نیازهای کشور باشد، اگر صادر کردن این محصولات منجر به کمبود آن در کشور شود، به هیچ وجه درست نیست و سیاست هایی که دولت برای متعادل سازی صادرات و واردات در نظر می گیرد باید به این مسئله دقت داشته باشد. محدود کردن صادرات و یا ممنوعیت آن به تعادل قیمت در بازار و متناسب بودن عرضه و تقاضا بستگی دارد. تولیدکنندگانی که واقعی باشند می توانند از طریق دریافت مجوز های لازم محصولات خود را صادر کنند. شما عزیزان می توانید برای استعلام قیمت میلگرد با آهن پویا همراه شوید.

ممنوعیت صادرات میلگرد

ممنوعیت صادرات میلگرد در چه تاریخی آغاز شده؟

ممنوعیت صادرات میلگرد پیامدهای منفی زیادی بر بازار آهن و فولاد داشته است. با توجه به اینکه کشور ایران جز کشور های شناخته شده در صنعت فولاد است، با ممنوعیت میلگرد نمی‌تواند در بین پنج کشور اصلی صادر کننده مقاطع فولادی مانند میلگرد قرار بگیرد. ممنوعیت صادرات میلگرد در سال 1399 آغاز شد معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت، در شهریور 1399 اعلام کرد که اگر تولید کنندگان کف عرضه را رعایت نکنند صادرات میلگرد ممنوع می شود. پس از چند هفته ممنوعیت صادرات میلگرد اعمال شد. همین ممنوعیت باعث می‌شود تا کشورهای تقاضا کننده انگیزه خود را برای وارد کردن میلگرد از ایران از دست بدهند. همانطور که می دانید کشورهایی که مقاطع فولادی صادر می‌کنند، باید سطح کیفی محصولات خود را در حد استانداردهای جهانی بالا ببرند؛ اما با ممنوعیت صادرات میلگرد ممکن است این استانداردها کاهش پیدا کند و موجب پایین آمدن کیفیت تولیدات داخل شود.

ممنوعیت صادرات میلگرد در چه تاریخی آغاز شده؟

آیا هنوز ممنوعیت صادرات میلگرد در سال 1401 برقرار است؟

ممنوعیت صادرات میلگرد در سال 1401 برداشته شده است. البته با توجه به اینکه در سال 1400 اعلام شد که در اردیبهشت این سال به مدت 3 ماه ممنوعیت ‌ها لغو می شود، به مرور زمان ممنوعیت ها از بین رفت و در حال حاضر دولت تعرفه هایی را برای به عنوان عوارض صادرات در نظر گرفته است. در نظر گرفتن این تعرفه ها موجب شده تا رشد اقتصادی به خطر بیفتد. چرا که این کار منجر به کاهش تولید و صادرات می شود و همین امر باعث بالا رفتن نرخ بیکاری خواهد شد.

آیا هنوز ممنوعیت صادرات میلگرد در سال 1401 برقرار است؟

دلیل ممنوعیت صادرات میلگرد چه بوده است؟

دلایل ممنوعیت صادرات میلگرد به تحریم‌ها، کاهش میزان تولید، بالا رفتن قیمت میلگرد و همچنین عدم تعادل بین عرضه و تقاضا بر می گردد. در سال های اخیر کشورهایی مانند ترکیه و عراق به عنوان مشتریان ثابت میلگردهای ایران تبدیل شده اند و با آزاد شدن صادرات میلگرد کارخانه های بزرگ تولید کننده میلگرد می‌توانند نسبت به صادرات محصولات خودشان اقدام کنند. در ادامه دلایل ممنوعیت صادرات میلگرد را مورد بررسی قرار می دهیم:

  • تحریم ها دلیل ممنوعیت صادرات میلگرد: تحریم های گذشته تأثیرات بسیاری بر تولید میلگرد داشتند و باعث شدند کارخانه های تولید میلگرد تولید خود را متوقف کنند؛ بنابراین می‌توان تحریم ها را یکی از عوامل مهم ممنوعیت صادرات میلگرد دانست.
  • کاهش تولید میلگرد: پس از اعمال تحریم ها و بسته شدن کارخانه های تولیدی فولاد، میزان تولید این کارخانه ها به خصوص میلگرد کاهش پیدا کرد و دولت برای حذف کردن واسطه ها و قطع دست افراد سودجو، اقدام به ممنوع کردن صادرات میلگرد نمود.
  • بالا رفتن قیمت میلگرد: کاهش تولید میلگرد به علت تحریم ها باعث افزایش قیمت آن در کشور شده بود و میلگرد هایی که دارای کیفیت بسیار پایین و قیمت ارزان بودند، فروش بیشتری داشتند. به همین خاطر ساخت و ساز ها معمولاً با استفاده از میلگرد های بی کیفیت و غیر استاندارد انجام می شد. دولت هم برای جلوگیری از گران شدن میلگرد چاره ای به جز ممنوعیت صادرات میلگرد نداشت.
  • عدم تعادل بین عرضه و تقاضا: همه دلایلی که عنوان کردیم به تحریم ها بر می گردد. هنگامی که تحریم‌ها میزان تولید را کاهش می دهند، قیمت میلگرد بالا می رود. تقاضای خرید آن هم کاهش می یابد و آخرین گزینه ای که در اختیار دولت است ممنوعیت صادرات میلگرد است. دولت زمانی را مشخص کرده بود که صادر کنندگان میلگرد، میلگرد های خود را برای تقاضا های داخلی قرار بدهند و همین امر باعث می‌شود تا قدرت خرید افزایش پیدا کند.

دلیل ممنوعیت صادرات میلگرد چه بوده است؟

کدام ارگان ممنوعیت صادرات میلگرد را اعمال کرده است؟

وزارت صمت قانون ممنوعیت میلگرد را اجرایی کرده است. البته می‌توان گفت که وظیفه اصلی دولت در بازار آهن، اصلاح قوانین و ساختارهای بازار است و باید قبل از وقوع بحران های این چنینی مشکلات را برطرف نمایند. در حال حاضر دولت در عوض اینکه ساز و کارهای موجود در بازار آهن را به درستی تدوین کند و مانند یک داور ناظر باشد، متاسفانه در این زمینه دخالت می‌کند و منجر به بروز مشکلات دیگری در بازار آهن و فولاد می‌شود. این کارها باعث سر در گم شدن تولیدکنندگان و سهامداران می شود. در حال حاضر وضع عوارض صادراتی برای شمش فولادی باعث کاهش قیمت میلگرد شده، اما مشکلات دیگری مانند حجم آب کم پشت سدها و مشکلات برق صنایع در ماه های آینده می‌تواند باعث بالا رفتن قیمت‌ها شده و شدت آن را افزایش دهد. جنگ اخیر اوکراین و روسیه نیز باعث شده تا بحران برق در فصل بهار و تابستان تورم بیشتری را به دنبال داشته باشد. همه این عوامل می تواند به دو چندان شدن مشکلات اقتصادی در کشور منجر شود. اگرچه پیشرفت بازار آهن در سال 1401 در سال های اخیر چندان قابل ملاحظه نبوده است، اما ممنوعیت صادرات میلگرد علاوه بر معایبی که داشته امتیازاتی را نیز برای بازار داخلی داشته است.

نوشتن دیدگاه