031 - 910 - 100 - 30     021 - 910 - 100 - 30

احيا و  فعال سازي 250 معدن راکد در کشور
دوشنبه 27 اردیبهشت 1400 بازدید : 98

رييس خانه معدن ايران از شناسايي مشکلات نزديک به 2هزار و 600 معدن راکد و غير فعال کشور خبر داد و گفت : تا کنون 250 معدن احيا و فعال سازي شده است .  » محمدرضا بهرامن « ديروز يکشنبه در خصوص برنامه دولت براي آزاد سازي معادن حبس شده ، افزود : نخستين بار خانه معدن ايران اوايل سال 97 پيشنهاد کاملي را به معاونت وقت معدني وزارت صنعت ، معدن و تجارت مبني بر آمادگي کامل اين نهاد ، براي آزاد سازي 500 معدن در سراسر کشور با انجام مطالعات در اين زمينه و با هزينه هاي خود ارائه داد .

 وي بيان داشت : هدف ما اين بود که معادني که به هر دليل تعطيل شده و بهره برداري از آنها انجام نمي شود و در اختيار سازمان هاي صنعت ، معدن و تجارت استان ها بود را فعال سازي کنيم تا ضمن جذب سرمايه براي آنها ، به اشتغال زايي بپردازيم که به طور عمده در مناطق بسيار محروم کشور واقع شده اند .

رييس خانه معدن ايران ادامه داد : در حالي که زنجيره توليد اين معادن از زمان اکتشاف تا بعد از استخراج و فرآوري در پيشنهاد خانه معدن به طور کامل ديده شده بود ،  اما با وجود انجام مذاکره هاي متعدد با تصميم سازان معدني کشور کار به صورت جدي پيش نرفت تا اينکه پس از هشت ماه ايميدرو براي سازماندهي معادن راکد کشور اعلام آمادگي کرد .

وي گفت : پس از آن بود که خانه معدن نيز از اين مطلب استقبال و آمادگي کامل خود را به ايميدرو اعلام کرد ، بر اين اساس تفاهمنامه اي بين ايميدرو ، خانه معدن ايران و شرکت تهيه و توليد مواد معدني ايران به امضا رسيد و شرکت ميدکو که در زمينه سنگ آهن فعاليت داشت نيز از آن استقبال کرد و شوراي سياستگذاري براي اين مهم تشکيل شد .

بهرامن خاطر نشان کرد : در ادامه ، شرکت تهيه و توليد مواد معدني مطالعات زيرساختي مناسبي را در اين راستا به انجام رسانيد و کارهاي مهندسي خوبي اتفاق افتاد .  وي اظهار داشت : در اين راستا نزديک به 2 هزار و 600 معدن راکد شناسايي شد و پرسشنامه هايي در راستاي احصاء مسائل و مشکلات آنها توزيع شد که با همکاري نمايندگي هاي خانه معدن در استان ها و همچنين سازمان هاي صنعت ، معدن و تجارت سراسر کشور استخراج مشکلات در دستور کار قرار گرفت .

رييس خانه معدن ايران ادامه داد : پس از احصاي مسائل و مشکلات ، موارد به شوراي مرکزي احياي معادن در ايمپاسکو ( شرکت تهيه و توليد مواد معدني ايران )  ارسال و هم زمان راهکارهاي عملياتي در اين زمينه آغاز شد . بهرامن يادآور شد : در حالي که مطالعات زيرساختي براي 2هزار و 600 معدن راکد انجام شد ، اما در نهايت فقط 250 معدن احيا و فعال سازي و مقرر شد راهکارهاي اساسي در اين زمينه از سوي خانه معدن ايران ارائه شود .

وي گفت : حتي پيشنهاد کرديم که مي توان جلساتي را به صورت فني و مهندسي همراه با معاونت معدني وزارتخانه براي انجام اقدام هاي اساسي داشته باشيم و آخرين پيشنهاد ما اين بود که اين کار بايد به طور حتم در حضور دستگاه هاي نظارتي دنبال شود تا يک تصميم شفاف براي احياي معادن راکد گرفته شود .  رييس خانه معدن ايران خاطرنشان کرد : با توجه به وجود حدود چهار هزار و 500 معدن تعطيل در کشور که در گذشته فعال بودند اما به هر دليل امروز توقف در کارشان ايجاد شده ، نياز به يک نگرش جديد مبتني بر مسائل منطقه اي ، علمي و حتي جامعه شناسي است .

به گفته وي ، امروز با توجه به شعار مانع زدايي رهبر معظم انقلاب، رفع موانع موجود از سوي قواي سه گانه همچنين دستگاه هاي نظارتي همچون ستاد تسهيل و رفع موانع توليد در اين عرصه پيگيري مي شود .

 

اشتغال 210هزار نفري با احياي معادن راکد

 

بهرامن تاکيد کرد : از بين معادن ياد شده اگر حتي يک هزار معدن را بتوانيم فعال کنيم و هر معدن در زنجيره نخست خود دست کم به طور مستقيم 30 نفر را مشغول به کار کند ، اشتغال 30 هزار نفري را به دنبال خواهد داشت و در کنار هر شغل مستقيم حداقل هفت شغل غيرمستقيم ديگر نيز قابل تعريف است . وي اضافه کرد : موضوع احياي معادن راکد مي تواند به جذب سرمايه هاي سرگردان کشور نيز کمک کند ، اما واقعيت آن است که طي چهار تا پنج ساله گذشته نتوانستيم از طريق مزايده و ديگر شيوه ها سرمايه گذاري جديد در اين بخش جذب کنيم .

رييس خانه معدن ايران افزود : بسياري از معادن به دليل سرمايه گذاري ناکافي و نگاه خاص بهره برداران قديمي که نبود اکتشاف کافي را دليل عدم سرمايه گذاري عنوان مي کردند ، امروز به حالت تعطيل در آمده اند ، اين در حالي است که بسياري از معادن در کوير مرکزي ايران واقع شده اند و پتانسيل ذخاير پلي متال را دارند ، اما بلوکه شده اند .

وي ادامه داد : اگر بتوانيم سرمايه گذاران را در زمينه اکتشافات اين معادن فعال کنيم ، به طور قطع به ثروت ملي کشور اضافه خواهد شد و بر اين اساس بايد به هر طريق ممکن در راستاي فعال سازي آنها حرکت کنيم . بهرامن گفت : با توجه به مطرح کردن مشکلات مالي به عنوان مهمترين مشکل اين معادن ، صندوق بيمه فعاليت هاي معدني کشور قادر به تامين مالي آنها خواهد بود . 

وي تصريح کرد : اگر مجموعه سرمايه اين صندوق به حدود 200 ميليون دلار برسد ، بخش بزرگي از نيازهاي بخش معدن به ويژه در بخش هاي فرآوري ، اکتشاف و استخراج را پاسخ گو خواهد بود ، اما در اين راستا نقش معاونت معدني وزارتخانه در حمايت از اين طرح مي تواند به جهشي در معادن کشور منجر شود .

وزير صنعت ، معدن و تجارت مهرماه 99 در بخشنامه اي به همه استان ها بر لزوم فعال سازي معادن تعطيل شده تاکيد کرد و يک فرصت سه ماهه به بهره برداران داد .  امروز افزون بر 60 ميليارد تن ذخيره معدني در سطح کشور شناسايي شده که از اين رقم حدود 37 ميليارد تن ذخيره قطعي و بقيه احتمالي است . شمار مواد معدني اکتشافي در کشور 68 ماده است که سهم مصالح ساختماني نسبت به فلزي غالب است . 

ايران داراي 10 هزار و 400 معدن داراي پروانه بهره برداري است که پنج هزار و 600 معدن آن فعال است . 

Mina Okhravi

به اشتراک بگذارید

دیدگاه

0