از دیرباز ها انسان به وجود فلزات در طبیعت پی برده که در ساخت انواع ابزار استفاده می شود . فلزات با توجه به ماهیت و رنگ ، دارای خصوصیات متفاوت هستند که مصارف گوناگونی نیز دارند .

استفاده از فلزات در نمای ساختمان

 

از دیرباز ها انسان به وجود فلزات در طبیعت پی برده که در ساخت انواع ابزار استفاده می شود . فلزات با توجه به ماهیت و رنگ ، دارای خصوصیات متفاوت هستند که مصارف گوناگونی نیز دارند .پر کاربردترین فلزات در ساختمان سازی شامل؛ آهن ، آلومینیوم ، زینک و مس می باشند که آلیاژ های مختلفی از این فلزات برای استفاده در انواع نمای فلزی ساختمانی ساخته می شود .هر کدام از این فلزات ویژگی های متفاوتی دارند که در این مقاله به برسی آن ها می پردازیم . نمای فلزی ساختمان با توجه به فرآیند تولید و ساخت انواع متفاوتی دارد . در حالت کلی، فلزات و آلیاژ آنها در نمای فلزی ساختمان به صورت ورق و مفتول استفاده می شوند. . از انواع مختلف نمای فلزی ساختمان تولید شده، می توان به نمای فلزی استرچ متال ، نمای فلزی پانچ متال ، نمای فلزی مش توری ، نمای ورق فلزی و نمای فلزی کامپوزیت آلومینیومی اشاره کرد.
 

 

نمای ورق فلزی

 

با استفاده از مصالح  فلزی مختلفی از جمله فولاد زنگ نزن ، آلومینیوم بدون رنگ و رنگ شده ،مس ، تیتانیوم زینک ، گالوانیزه ،نمای ورق فلزی اجرا می شود . ضخامت  ورق های فلزی مورد استفاده در نمای ساختمان معمولا کمتر از 3 میلی متر می باشند.بسته به نوع طرح ، سطح مورد نظر و منحنی یا صاف بودن آن ، نظر طراح و با توجه به ماهیت هر نوع فلز ، می توان از آنها در اجرای نمای فلزی ساختمان بهره برد.

 

 

ورق های فلزی در تابستان با غروب آفتاب سریع تر خنک شده و برای رفع مشکل اتلاف انرژی حرارتی در زمستان از لایه عایق حرارتی استفاده می شود. نمای ورق فلزی  مناسب برای انواع ساختمان ها می باشد . همچنین نمای ورق فلزی  علاوه بر این که طیف گسترده ایی از محصولات  و اجرا هارا در بر می گیرد ، از زیبایی منحصر به فردی از فرم ، سطوح و انحنای نما به نمایش می گذارد .
 

 

روش های نصب نمای ورق فلزی

 

روش های متفاوتی برای اجرای نمای ورق فلزی با توجه به نوع طرح و نظر طراح وجود دارد . که در ادامه به برسی آن ها می پردازیم .

 

 

- نصب نمای ورق فلزی با سیستم استندینگ سیم (Standing Seam)  
 
- نصب نمای ورق فلزی با سیستم اسنپ لاک (Snaplock)

- نصب نمای ورق فلزی با سیستم اینترلاک (InterLock)

- نصب نمای ورق فلزی با سیستم فلت لاک (FlatLock)

- نصب نمای ورق فلزی با سیستم شینگل (Shingle)

- نصب نمای ورق فلزی با سیستم کاست (Cassette)

 

 

نمای پانل کامپوزیت آلومینیوم (ACP)

 

نمای کامپوزیت آلومینیوم بسیار شکل پذیر و منعطف می باشد به همین دلیل در سال های اخیر از سری نماهایی است که مورد توجه واقع شده است .نمای کامپوزیت آلومینیوم  با هر متریالی ترکیب می شود و به صورت دلخواه می توان قوس یا شیار داد .

 

 

در مقایسه با انواع نماهای فلزی ساختمان ، نمای کامپوزیت رواج بیشتری در کشور دارد .استفاده ازپانل کامپوزیت آلومینیوم در نمای ساختمانی دارای صرفه اقتصادی می باشد . ورق های آلومینیوم به دلیل وزن سبک و شکل پذیری و مزیت های بسیار دیگر ، در صنعت ساختمان مورد اهمیت واقع شده است . از نماهای پانل کامپوزیت آلومینیوم برای ساختمان های اداری ، تجاری ،پالایشگاه ها ، ساختتابلوهای تبلیغاتی و .... استفاده می شود .

 

 

روش های نصب پانل کامپوزیت آلومینیوم (ACP)


اجرای نمای پانل کامپوزیت آلومینیوم به دو روش کلی ثابت و ریلی انجام می شود و با توجه به نوع زیرسازی ، انواع روش های اجرای نمای کامپوزیت به صورت زیر دسته بندی می گردد:

 

 

-روش ثابت (fixing)

-روش ریلی (hanging)

-روش L و H

-روش فیکس ریلینگ

 

 

نمای فلزی ساختمان پانچ متال یا پانچ پلیت

 

ورق های فلزی طرح داری که در نماها ی دو پوسته کاربرد دارد ،نمای فلزی پانچ متال یا پانچ پلیت نام دارد . این ورق مورد استفاده در ساختمان های فرهنگی می باشد .ورق های فلزی با سوراخ کاری و ایجاد طرح های مختلف در کارخانه آماده و در نما نصب می شود . از مزایای  نمای ورق فلزی می توان به زیبایی محصور کننده در شب به واسطه نورپردازی و همچنین سایه اندازی روی نما  و کاهش نور مزاحم در طول روز اشاره کرد .

 

 

همچنین نمای پانچ متال به کاهش آلودگی صوتی محیط نیز کمک می کند . برش و ایجاد طرح های ورق فلزی پانچ متال با دستگاه برش  Computer Numerical Control  مخفف به CNC  انجام می شود .ورق های پانچ متال از کامپوزیت آلومینیوم و آلومینیوم سالید  و همچنین فولاد ساخته می شود . ابعاد و اندازه ورق پانچ وابسته به نوع طرح متفاوت است . در گذشته طرح های محدودتری با روش پانچ با فشار روی ورق ها ایجاد می شد، به همین دلیل به این روش، پانچ متال گفته می شود. امروزه با به کارگیری دستگاه های CNC و به کمک رایانه ها در فرآیند تولید، اجرای نمای فلزی ساختمان پانچ متال با محدویت های کمتری رو به رو شده و به مراتب دقیق تر و تمیزتر از روش های قدیمی انجام می شود. علاوه بر طرح های هندسی مختلف، لوگو، تصاویر و تبلیغات شرکت ها را نیز می توان بر روی ورق های فلزی ایجاد کرد.
 

 

 

روش های نصب نمای فلزی ساختمان پانچ متال


انواع روش های نصب نمای فلزی ساختمان پانچ متال به صورت زیر است:

 

- نصب مستقیم بر زیرسازی فلزی

- نصب با خم بر روی زیرسازی فلزی

- نصب با براکت فلزی بر روی پوسته اول نما

 

 

 

نمای فلزی ساختمان استرچ متال یا اکسپندد متال

 

ورق های فلزی طرح داری که طرح آن ها با دستگاه های مخصوص و تحت کشش ایجاد می شود،نمای فلزی استرچ متال (stretch metal )  یا اکسپندد متال (expanded metal )  نام دارد .طرح های ورق پانچ متال پس از اعمال کشش ، باعث ایجاد طرح سه بعدی برجسته روی ورق ها می باشد.

 

 

ورق های استرچ متال به دلیل جنس مصالح و طرح و رنگ ، تنوع زیادی دارد .نمای فلزی ساختمان استرچ متال با توجه به نور گذر بودن ورق ، طراحی نور پردازی مختلف جلوخ های زیبا و متفاوتی ایجاد می کند . علاوه بر این، شفافیت ورق ها به دلیل طرح های آن باعث شده تا کاربرد گسترده تری در نمای ساختمان ها به عنوان لوور نما نیز داشته باشد. به همین دلیل معماران گرایش زیادی به استفاده از این نوع نمای فلزی ساختمان دارند.

 


 

روش نصب نمای فلزی ساختمان استرچ متال


در اکثر موارد برای حفاظت از لبه پانل ها و ایستایی آنها در مجاورت یکدیگر از پروفیل استفاده می شود و برای قاب شدن بهتر، بعد از جوش ، توری ها با روش های مختلفی به زیرسازی نما وصل می شوند. نصب نمای فلزی استرچ متال در حالت کلی به چهار روش زیر انجام می شود:

 

-نصب به روش مستقیم با جوشکاری

-نصب با قطعات اتصالی با پیچ نمایان

-نصب به روش پیچ مستقیم با اتصالات غیرنمایان

-نصب به روش هنگ با اتصالات غیرنمایان

 

 

نمای فلزی ساختمان مش توری یا وایر مش (Wire Mesh)


نمای فلزی ساختمان وایر مش یا مش توری نوعی از بافته های فلزی است که به شکل تار و پود در هم تنیده شده و اصولا از استیل ضد زنگ ساخته می شود . امکان تولید آن به دلیل تکنولوژی بالایی که در تولید این سیستم نیاز است در داخل کشور وجود نداشته و این محصولات وارداتی می باشند.

 

 

روش نصب نمای فلزی ساختمان مش توری

 

نمای فلزی مش توری ، همانند پارچه در عین ثبات انعطاف بالایی دارد و به همین دلیل طراحان در اجرای نمای فلزی ساختمان مش توری ،دست بازتری در پوشش سطوح دارند .این نما مورد استفاده در ساختمان های اداری ،تجاری و صنعتی استفاده می شود . نصب و اجرای نمای فلزی ساختمان مش توری مانند پرده کرکره است ولی نمای مش توری ثابت است و جمع شونده نیست.

 

 

نمای فلزی ساختمان سه بعدی دیجیتال


با پیشرفت تکنولوژی و ورود رایانه به مراحل طراحی و تولید و ساخت در معماری و ساختمان سازی ، نوآوری هایی در زمینه ساخت و طراحی نما ایجاد شده است که تا قبل از آن غیرممکن بود. اجرای نمای فلزی ساختمان سه بعدی دیجیتال یکی از این نوآوری هاست که اجرای نما با هندسه های پیچیده را ممکن ساخته است. بدین ترتیب که طراحی این نما با نرم افزارهای پارامتریک مخصوص خود انجام شده و ماشین های دیجیتال با دستورگیری از رایانه ها این طرح ها را ایجاد می کنند.
 

 


انواع فناوری برش ورق فلزی نمای ساختمان


در اجرای انواع نمای فلزی ساختمان ، ورق های فلزی با روش های مختلف دستگاه های برش CNC یا دستگاه کنترل عددی ایجاد می شوند. بهتر است قبل از شروع طراحی ورق ها نوع برش مشخص شود. ابتدا طرح مورد نظر در نرم افزارهایی مانند کورل ، کتیا ، سالید ورک ، اتوکد و… تهیه می شود. سپس دستگاه های CNC با اتصال به رایانه این طرح ها را اجرا کرده و برش می دهند. طرح های تکراری و یکنواخت را می توان با دستگاه های پانچ تحت فشار برش داد. در زیر به انواع برش ورق های فلزی اشاره شده است:
 


۱- برش CNC واترجت

این نوع برش کیفیت و هزینه بالاتری دارد. برش CNC واترجت برای ورق هایی استفاده می شود که در برابر گرما حساس هستند. این روش در اجرای انواع نمای فلزی با طرح های پیچیده که ظرافت کار مدنظر است ، توصیه می شود.

 

۲- برش CNC لیزری

برش با لیزر کیفیت متوسطی دارد و هزینه آن پایین تر از برش با واترجت خواهد بود و برای برش ورق های آهن مناسب است. برای اجرای انواع نمای فلزی ساختمان با ورق های آلومینیومی نیز می توان از این روش استفاده کرد ولی هزینه بسیار بالایی به همراه خواهد داشت که توجیه اقتصادی ندارد. همچنین ارائه دهندگان خدمات برای ورق های آلومینیومی بسیار کم هستند.

 

۳- برش CNC با دستگاه های پرس سنبه ای

کیفیت این نوع برش بسیار مناسب بوده و مناسب ترین روش برای طرح های تکرار شونده و بدون انحنا است. از نظر اقتصادی نیز این روش بسیار مناسب است. برای ساخت قالب ، باید متراژ تولید درخور باشد تا هزینه ساخت قالب در روند ساخت به چشم نیاید. این روش برای اجرای انواع نمای فلزی ساختمان با ورق های آلومینیومی و آهنی بسیار مناسب بوده و پیشنهاد می شود.

 

۴- برش CNC با دستگاه های تیغه ای

برش با دستگاه های تیغه ای دارای کیفیت سطح مناسبی است و محدودیتی در طرح های برش ندارد. این روش فقط برای ورق های کامپوزیت قابل اجرا است و صرفه اقتصادی دارد.

 

 

هزینه نمای فلزی ساختمان


اجرای نمای فلزی ساختمان بسته به نوع و جنس نما متفاوت است. فلزات قیمت های متفاوتی دارند؛ به طور مثال فلز استنلس استیل و مس قیمت بالاتری از فولاد یا گالوانیزه و زینک دارد. بنابراین انتخاب نوع فلز در تعیین قیمت نقش اساسی خواهد داشت.در میان انواع نمای فلزی ساختمان ، نمای کامپوزیت آلومینیوم به دلیل ضخامت کم ورق و یا نمای ورق گالوانیزه و یا استرچ متال ها که عموما از آهن و آلومینیوم هستند هزینه پایین تری دارند. نمای مش توری به دلیل عدم وجود خط تولید در کشور هزینه بالایی دارد و نمای سه بعدی دیجیتال به دلیل فرآیند ساخت متفاوت ، هزینه بالاتری دارد. در تعیین قیمت نمای پانچ متال ، نوع طرح و دستگاه CNC استفاده شده و ضخامت ورق ، موثر خواهد بود.
 

 

 

 

نوشتن دیدگاه