سازه های نگهبان چیست و چه کاربردهایی دارد

 

 

 

یکی از عملیات های مهم اجرایی در ساختمان سازی است گودبرداری میباشد. گودبرداری به حدی مهم و حائز اهمیت است که کوچکترین بی احتیاطی در اجرای آن خسارت های جبران ناپذیری را به دنبال دارد.

 

سازه نگهبان چیست

 

سازه های نگهبان سازه هایی موقت میباشند که در عمق مشخصی از خاک قرار میگیرند. هدف از اجرای آن ها ، بالابردن مقاومت دیوارهای گود و جلوگیری از فروپاشی آن ها ، جلوگیری از رانش خاک و همچنین ایجاد ایستادگی و پایداری در مقابل تمامی حرکات افقی دیوارهای گود و مهار است.


این نوع سازه ها از نظر نوع ، با نوع خاکی که در آن نشانده میشوند رابطه ی مستقیمی دارند . نکته ی مهم در اجرای این نوع سازه ها این است که باید آن ها را مطابق با آخرین اصول مهندسی اجرا  کرد.

 

انواع سازه های نگهبان

 

مطابق با پارامترهای خاک و شرایط گودبرداری ، باید بتوانیم سازه های نگهبان مناسب را انتخاب کنیم. انواع سازه های نگهبان عبارتند از :

1.جداره های مهاربندی شده توسط المان های افقی و مایل
2.جداره های مهاربندی شده توسط المان های کششی
3.جداره های مهاربندی شده توسط سپرکوبی
4.جداره های مهاربندی شده توسط شمع های درجا
5.جداره های مهاربندی شده توسط دیوار دیافراگمی
6.جداره های مهاربندی شده توسط نیلینگ 
7.جداره های مهاربندی شده توسط انکراژ
8.جداره های مهاربندی شده توسط دوخت به پشت
9.جداره های مهاربندی شده توسط میکروپایل
10.جداره های مهاربندی شده توسط خرپا
11.شیب دار کردن


که به بررسی برخی از آن ها میپردازیم.

 

 

المان های افقی و مایل 

 

المان های افقی و مایل از انواع رایج سازه های نگهبان در مهاربندی و پایدرسازی گودها به حساب می آیند. استفاده از این روش درای عملکردهای ساده ای میباشد. در این روش گودها با عرض نسبتا کم به جداره های دو طرف متصل میشوند که این امر موجب میشود از حرکت های اضافی آن جلوگیری شود. از آن جایی که این نوع سازه های نگهبان فضای بسیار زیادی را اشغال میکنند ، در پروژه هایی که از این سازه ها استفاده میشود ، دیگر نمیتوان از ماشین آلات بزرگ ساختمانی استفاده کرد. استفاده از این روش در جاهایی که دارای خاک سست است بسیار مناسب است.

 

 

المان های کششی

 

المان های کششی نوعی دیگر از سازه های نگهبان میباشد. از المان های کششی قبل از شروع عملیات گودبرداری استفاده میکنند. به طوریکه قبل از هرچیزی ، ستون ها یا همان شمع ها که اغلب دارای جنس فولادی هستند ، به صورت پیوسته در داخل خاک قرار میگیرند . فاصله ی این پروفیل ها با در نظر گرفتن عمق خاکبرداری باید بین 2 تا 4 متر باید باشد.

 

 

سپرکوبی

 

روش سپرکوبی به عنوان یکی از انواع سازه های نگهبان در پایداری سازی عمق زیاد ، به کار برده میشود. این نوع سازه نگهبان اغلب به دلیل جلوگیری از رانش خاک ، جلوگیری از نفوذ آب به محل انجام عملیات و به منظور مهار دیواره های محل گودبرداری اجرا میشود.
اجرای این نوع سازه نگهبان به این صورت است که ابتدا محل دقیق اجرای آن را مشخص میکنند و سپس با استفاده از ماشین آلات مخصوص که اغلب بیل های مجهز به چکش های هیدرولیکی یا پنتوماتیک هستند ، صفحات فلزی مورد نظر تا رسیدن به عمق مورد نظر درون خاک کاشته می شوند . هنگامی که این ورق های فلزی به یکدیگر متصل میشوند ، یک دیواره محکم و پیوسته میسازند.

 

 

 

 

 

شمع های درجا
 

شمع های درجا نیز نوعی سازه های نگهبان در گودبرداری هستند.در روش شمع های درجا ، شمع هایی از جنس فولاد ، بتن یا چوب را با فاصله های مشخص از یکدیگر در محل گودبرداری در خاک قرار میدهیم. پس از آنکه محل دقیق کاشت مشخص شد ، اقدام به حفاری میکنیم. پس از آنکه عملیات حفاری به پایان رسید ، آرماتورگذاری ، بتن ریزی و عمل آوری شمع ها را انجام می شود .

 

 

 

 

دیوار دیافراگمی
 

یکی دیگر از انواع سازه های نگهبان دیوار دیافراگمی است. این نوع سازه های نگهبان از نظر اجرا شباهت زیادی به شمع های درجا دارند. در این نوع سازه ها ، در ابتدا محل اجرای دیوارهای دیافراگمی تعیین میشود. سپس مطابق با اصول و استانداردهای مشخص ، حفاری را آغاز میکنند.
هنگامی که عملیات حفاری به پایان رسید ، آرماتورگذاری ، بتن ریزی و عمل آوری آن آغاز میشود. سرعت اجرا و ایمنی این نوع سازه های نگهبان بسیار خوب و مناسب است و برای اجرای این نوع سازه های نگهبان به افراد متخصص همراه با دانش کافی نیازمندیم. 

 

 

 

 

نیلینگ

 

از انواع سازه های نگهبان رایج نیلینگ است که به دلیل سرعت بالا در اجرا و هزینه های کم ،  بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بری استفاده از این روش در ابتدا 1 الی 2 متر خاک برداری صورت میگیرد. پس از آن که خاکبرداری صورت گرفت ، سوراخ هایی با قطرهای 5 الی 10 سانتی متر در دیواره های گود به صورت افقی و مایل اجرا می شود.

 

نوشتن دیدگاه