031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
با توجه به کاهش انتظارات تورمی و روشن تر شودن چشم اندازهای تبادلات مالی ایران با سایر کشورها و صحبت هایی در خصوص توافق ایران و آمریکا در آینده ای نزدیک بازار به صورت کوتاه مدت تصمیم گرفته تا به انتظار روزهای خوبی برای خرید بنشیند.اما معادلات موجود در بازار نشان می دهد که روزهای خوب فاصله ی زیادی تا به امروز دارند و به احتمال زیاد فاکتورهای افزایش قیمت کار خود را در بازار فولاد از سر خواهند گرفت.
اقتصاد ایران در شرایطی قرار گرفته که در مرحله ی پساترامپ به دنبال ثبت یک جایگاه جدید است.لذا اکثر اقتصاددانان به این مرحله ، مرحله ی گذار از تحریم ها می گویند.معمولا انتظارات تورمی از بین می رود و بازارها به یک خواب کوتاه مدت ورود می کنند.بازار فولاد نیز از این موضوع مستثنی نبوده و رکود اخیر آن در بعد کلان به این موضوع بر می گردد. بازار فولاد کشور در تمامی حوزه ها و زیر مجموعه ها در این روزها توام با سکوت نسبی و آرامش گزارش می شود.
اما به فاکتور اول که نرخ ارز هست اشاره ای خواهیم کرد. روز گذشته بنا به دلایلی نرخ ارز ریزش نسبی را تجربه کرد. این موضوع هم در معاملات حواله ی و درهم امارات و هم در معاملات دلار در هرات مشاهده می شد. بنا بر برخی شنیده ها و شواهد و رصد بازار؛ متاثر از کاهش نسبتا محسوس امروز نرخ ارز، بازارها فعلا از تکاپو افتاده و فعلا “صبر و نظاره ” استراژی اتخاذی تقاضای بازار گردیده است. امروز در یک کلام، وضعیت بازار ارز موجب تشدید شک و دولی فعالان بازار شد، بطوری که در خرید و فروش ها و تصمیم گیری ها تردید حاکم شد. این اتفاق در دی ماه نیز تکرار شده بود. و احتمالا با اخبار ضد و نقیض سیاسی مجددا آشکار خواهد شد.
اما در خصوص تحولات بازار ارز و تاثیر آن بر بازار فولاد ایران باید خاطر نشان کنیم که ابتدا شنیدیم روند بازارهای حاشیه ارزی کاهشی است. این بدان معنا بود که فعلا معاملات در سطح خرید و فروش دلار نوسان دارد و مبنایی برای معاملات سایر بازار ها نخواهد بود. این روند کاهشی در بازار طلا هم به وضوح دیده شد؛ این کاهش تا اواسط ظهر دیروز ادامه داشت و سپس متوقف شد؛ از حوالی ساعت ۱۵ مجددا بازار کمی افزاشی شد، بطور مثال شنیدیم درهم امارات که حمایت ۷ هزار تومانی را شکسته بود، مجددا بازگشت به مرز ۷ هزار تومان را تجربه کرده است. همین رفت و برگشت های نرخ ارز سبب شد تا روز خوبی برای معامله در بورس و بازار آزاد فولاد را شاهد نباشیم.
هوای بازار فولاد در روز گذشته گرگ و میش بود. ما شاهد بازاری بودیم که امکان تشخیص روند و تصمیم گیری برای فعالان بازار در آن مشکل بود.بی رومقی معاملات روز گذشته دلایل سیاسی دیگری داشت که به اخبار هفته ی قبل ربط پیدا می کرد. در پایان هفته ی قبل همه چشم ها به تحرکات سیاسی دوخته شده بود. در صورت رفع تحریم ها نرخ ارز کاهش خواهد یافت طبعاً بازار به سمت رکود و افت قیمت کشیده خواهد شد. اما شاهد بودیم که فعلا دولت بایدن به دنبال رسانه ای کردن اقدامات توخالی و بی نتیجه است و بعید به نظر می رسد در کوتاه مدت این چشم انداز ایجاد گردد.
در حال خاضر سناریوی لغو کامل تحریم ها موضوعی نیست که تحلیلگران و معامله گران به آن دل خوش کنند. بازار هم به این سناریو خیلی دل نبسته است. اما در صورت تداوم تحریم ها با توجه به آنکه فاصله چندانی تا تعطیلات نوروز نیست بازار فرصت تغییر جدی ندارد مشروط بر آنکه قیمت شمش و سنگ آهن در خارج تغییر نکند. لذا این هم فاکتور دیگری است که خریدار را ترغیب به خرید رودتر از موعد نمی کند.
اما همانطور که توضیح داده شد قیمت ها و رکود در بازار فولاد ایران به عوامل مختلف دیگری فراتر از نرخ ارز بستگی دارند. به این صورت که اگر تحریم ها برطرف شود و قیمت شمش در خارج رو به بالا باشد تغییر جدی در بازار اتفاق نخواهد افتاد. همچنان بازار با رکود همراه است و قیمت ها به همین پایه می چرخد. همچنین سناریوی مخالف این مسیر به این صورت است که اگر تحریم برداشته شود بازار با شوک قیمت روبرو می شود ولی به آرامی بر می گردد.
علت این که اهداف را کوتاه مدت در نظر گرفته ایم به این خاطر است که نهایتا فاکتورهای سیاسی حاکم بر بازار تا یکماه آینده نقش و تاثیر خود را آشکارا بر بازار خواند گذاشت.همه این مفروضات حداکثر تا پایان فروردین ماه است در شروع سال جدید با حذف ارز ۴۲۰۰۰ ریالی و افزایش دستمزد، کرایه حمل و برق و گاز روبرو می شویم در نتیجه قیمت تمام شده برای تولیدکننده بالا می رود طبعاً سطح قیمت ها در سال آینده با امروز متفاوت خواهد بود.