031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
به نقل از روزنامه روزگار معدن
مهندس بهرام صادقی با اشاره به وضعیت سنگهای قیمتی در ایران افزود : فیروزه ایران به دلیل داشتن قدمت هفت هزار ساله در میان سایر کانیهای دنیا شهرت جهانی دارد .
وی با اشاره به معادن سنگ گارنت ( که به رنگهای قرمز ، نارنجی ، قهوه ای و سبز یافت میشود ) در کشور گفت : در برخی نقاط کشور به ویژه در کرمان معادن گارنت قیمتی یافت میشود . گونهای از این سنگ به رنگ سبز ( دمانتوئید ) است که با قیمتهای بسیار بالا در بازارهای جهانی به فروش میرسد . این سنگ پس از فیروزه نیشابور معروفترین سنگ ایران به شمار میرود ، ولی علیرغم شهرت جهانی این نوع گارنت کمتر در داخل کشور شناخته شده است .
مدیر موزه علوم زمین سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور به وجود سنگهای نیمهقیمتی گروههای سیلیس و کوارتز در کرمان ، همدان و خراسان اشاره کرد و افزود : علاوه بر اینها سنگ جاسپر ( از گروه سنگهای سیلیس به رنگ قرمز ، قهوهای و سبز ) ، فلوریت و آمتیست در کشور موجود است و برای استخراج و معرفی آن به جامعه انجام کارهای تحقیقاتی و اکتشافی بر روی آنها ضروری است .
صادقی با تاکید بر اینکه ایران از نظر زمینشناسی تشابه فراوانی با کشورهای افغانستان و پاکستان دارد ، یادآور شد : کشورهای همسایه مانند افغانستان و پاکستان با اقداماتی که در زمینه سنگهای قیمتی انجام دادند ، جزو کشورهای پیشرو در دنیا هستند ، به گونه ای که زمرد ، یاقوت ، لعل ( اسپینل ) و لاجورد افغانستان و آکومارین ، توپاز و انواع گارنتهای پاکستان شهرت جهانی دارند و به دلیل توجهی که در این بخش داشتند ، توانستند کانیهای خود را در جهان معرفی کنند ، ولی در کشور ما به دلیل داشتن منابع نفتی سهلالوصول از این منابع خدادادی غافل بودهایم ، در حالی که اگر بر روی سنگهای قیمتی کار میشد، میتوانستیم ارزش افزوده بیشتری را برای کشور به ارمغان بیاوریم .
مدیر موزه علوم زمین سازمان زمینشناسی با تاکید بر اینکه بر روی سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی کشور کار تحقیقاتی سیستماتیک و علمی قوی انجام نشده ، گفت : از این رو به سادگی نمیتوان ادعا کرد که چه کانیهایی در کشور وجود دارد و یا وجود ندارد .
صادقی ، نبود کارشناس گوهرشناسی در بخشهای علمی و دانشگاهی و صنعتی کشور را از دیگر چالشهای کشور در زمینه سنگهای قیمنتی عنوان کرد و یادآور شد : پیشرفت سایر کشورها در این زمینه ناشی از ارتباط تنگاتنگ میان رشتههای زمینشناسی و کانیشناسی و جواهرشناسی و تمایل این کشورها به همکاری با بخشهای علمی و تحقیقاتی است ، ولی ما تاکنون به صورت سنتی عمل کردیم و از آنجایی که علاقهای برای ورود به حوزه علمی و تحقیقاتی سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی در کشور وجود ندارد ، از این رو پروژههای تحقیقاتی که گاها در شرکتهای مختلف و بعضا با همکاری کشورهای دیگر انجام میشود ، به سرانجام قابل لمسی منجر نمیشود .
این محقق با اشاره به این مطلب که در حال حاضر 200 نقطه در ایران شناسایی شده که دارای پتانسیلهای سنگهای قیمتی است ، افزود : تاکنون این نقاط به مرحله استخراج نرسیده است .
صادقی با تاکید بر اینکه ایران با دارا بودن یک درصد جمعیت جهان ، 7 درصد منابع طبیعی و ذخایر دنیا را در اختیار دارد ، خاطر نشان کرد : ایران همواره به عنوان یکی از 10 کشور شاخص معدنی جهان معرفی شده ، اما آمارها نشان میدهد که ترکیه و تایلند به ترتیب سالیانه 20 و 40 میلیارد دلار درآمد از محل صادرات سنگ قیمتی و نیمهقیمتی دارند ، این درحالی است که این کشورها قابل مقایسه با پتانسیل ایران در این بخش نیستند .
به نقل از روابط عمومی سازمان زمین شناسی ، وی اضافه کرد : از سوی دیگر صادرات سنگ قیمتی و نیمهقیمتی ایران به شکل خام صورت میگیرد و سنگهای فرآوری شده بهدلیل نبود یا کمبود ماشینآلات سهم چندانی در صادرات ندارند .