031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
به نقل از روزنامه ثروت
طبق مصوبه اخیر ستاد تنظیم بازار ، تولیدکنندگان و نمایندگان قانونی آن ها که مجاز به صادرات فولاد میانی ، مقاطع طویل فولادی و فلزات رنگی هستند ، از ابتدای خرداد ماه سال جاری به مدت سه ماه در صورت تامین نیاز داخل و رعایت کف عرضه ابلاغی در بورس کالا ، می توانند بدون نیاز به تایید دفتر صنایع معدنی وزارت صمت در سامانه گمرک ، اقدام به صادرات محصولات خود کنند ؛ البته این مصوبه مشمول چهار تبصره نیز هست .
بر اساس آخرین تصمیم گیری ها و مصوبه ستاد تنظیم بازار ، به منظور تنظیم اثر بخش بازار فولاد میانی ( بیلت ، بلوم و اسلب ) ، محصولات فولادی شامل مقاطع طویل فولادی ( و فلزات رنگی ) همچون مس و آلومینیوم (، اطمینان از تامین نیاز داخل و همچنین ساماندهی و تسهیل صادرات واحدهای مجاز به صادرات ) تولیدکنندگان و نمایندگان قانونی آن ها (، محصولات فوق الذکر که در سامانه جامع تجارا ثبت اطلاعات کرده باشند ، ضمن رعایت کف عرضه ابلاغی محصولات در بورس کالا ، به مدت سه ماه از تاریخ اول خرداد ۱۴00 با اعلام فهرست واحدهای مجاز توسط معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت ، معدن و تجارت ( صمت ) می توانند جهت صادرات محصولات خود اقدام کنند و نیاز به تایید دفتر صنایع معدنی در سامانه فرامرزی گمرک جمهوری اسلامی ایران ندارند .
اکبر استاد حسن دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایان صنایع فروآلیاژ ایران ، در رابطه با صادرات مقاطع فولادی بیان کرد : با توجه به این مسئله که در حال حاضر تولید محصولات فولادی بیشتر از نیاز داخلی است ، می توان با صادرات بیشتر مقاطع فولادی درآمد ارزی قابل ملاحظه ای برای کشور کسب کرد .
اما در گام نخست باید تقاضای مصرف کننده گان داخلی به درستی پاسخ داده شود و سپس برای افزایش توان صادرات برنامه ریزی هایی انجام شود . اکبر استاد حسن در ادامه افزود : صنعت فولاد کشور در حال حاضر حدود ۱5 میلیون تن مازاد تولید دارد که کسب درآمد حاصل از فروش و ارز آوری از محصولات فولادی برای شرایط اقتصادی موجود در کشور بسیارمهم و حیاتی است .
از سوی دیگر سد تحریم ها موجب آن شده است که در صادرات محصولات فولادی با مشکلات متعددی روبه رو شویم که البته با توجه به خبر های خوش از مذاکرات می توان به برداشته شدن تحریم ها امیدوار بود .
دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایان صنایع فروآلیاژ ایران ادامه داد : نظر کارشناسان این است که اگر مذاکرات هسته ای به نتیجه نرسد قیمت ها روند افزایشی خواهند داشت و حتی مقاطع فولادی نیز شاهد روند افزایشی خواهند بود .
وی تصریح کرد : در بازار جهانی قیمت محصولات فولادی از ابتدا تا انتهای زنجیره در حال افزایش است که بهترین زمان برای صادرات محصولات فولادی با برنامه ریزی صحیح به بازار های هدف است البته در کنار این مسئله نباید از تقاضای داخلی غفلت کرد زیرا قطعا صادرات محصولات بر قیمت های بازار داخلی نیز اثر گذار خواهد بود .
استاد حسن با اشاره به سیاست های چین در قبال محصولات فولادی به ویژه فروآلیاژی گفت : با وخیم ترشدن شرایط آلودگی هوا در چین مسئولان صنعت فولاد این کشور تصمیم به ایجاد محدودیت های ویژه ای برای تولید محصولات فرو آلیاژی گرفتند که همین محدودیت ها موجب افزایش قیمت شده است .
این کارشناس برخی از سیاست های چین را تشریح کرد و گفت : بسیاری از کارخانه های تولیدی که در غرب چین مستقر شده بودند اکنون به شرق چین منتقل و کارخانه های با آلایندگی بالا ممنوع الفعالیت شده اند و صدور پروانه برای واحدهای تولیدی جدید بسیار سخت داده می شود .
استاد حسن در پایان تاکید کرد : در مجموع این عوامل موجب افزایشی شدن قیمت محصولات فروآلیاژ علیرغم کاهشی بودن قیمت آنها در سال های گذشته شده و این افزایش قیمت ، تمام محصولات زنجیره فولاد را تحت تاثیر قرار داده است . موقعیت گذرا همچنین عضو سابق هیات نمایندگان اتاق تهران با اعلام اینکه پیش بینی ها حاکی از رشد ۳0 درصدی تقاضای فولاد در چین است ، از ضرورت توسعه صادرات محصولات فولادی به این کشور سخن گفت .
بهادر احرامیان این افزایش تقاضا را ناشی از قرار گرفتن این کشور در دوران پساکرونا و تسریع در واکسیناسیون دانست و گفت : تقاضایی که در حدود یک ونیم سال گذشته سرکوب شده ، با بازگشایی مجدد صنایع و اجتماعات افزایش یافته است . به همین دلیل مشاهده می کنیم که قیمت بسیاری از محصولات صنعتی و مواد اولیه نظیر مس ، آلومینیوم ، سنگ آهن و حتی نفت در حال افزایش است .
او با بیان اینکه »قیمت های جهانی به صورت هفتگی درحال جهش است« ادامه داد : پیش بینی ها بر این است که این روند بیش از یک سال دوام نخواهد داشت و به تدریج بعد از سپری شدن این دوره و کاهش تقاضای انباشت شده ، شاهد آن خواهیم بود که در زمان کوتاهی ، وضعیت به شرایط قبل باز گردد و حتی قیمت ها دچار سقوط شود .
برآوردها این گونه است که این روند نزولی از اوایل 2022 اتفاق بیفتد . احرامیان این موقعیت را برای کشوری چون ایران گذرا توصیف کرد و گفت : این موقعیت گذرا بوده و دائمی نیست و شاید هر صد سال یک بار در دنیا یک پاندمی به وقوع بپیوندد که شرایط اقتصاد را از حالت با ثبات خارج کند .
از این رو ، طرز فکر و نگاه ما نیز باید منعکس کننده توجه به این وضعیت بسیار نادر باشد . در واقع در این دوره باید هر چه که می توانیم تولید کرده و با قیمت بالاتر بفروشیم . به بیان دیگر اکنون زمان آنکه در مورد مسائل بلند مدت صحبت کنیم نیست و هر آنچه که بهتر قابل عرضه است را باید عرضه کنیم . بعد از آن ، کمتر از یک ال دیگر زمان داریم که در مورد مسائل دراز مدت برنامه ریزی کنیم .