فلز طلا.....

 

تاریخچه ی کشف طلا 

 

طلا Gold از نام گوتیک gult   گرفته شده است. برای نخستین بار معادن طلا در بین النهرین در خاورمیانه  کشف شد که این معادن متعلق به سومریان بود. هندی ها برای اولین بار از نام طلا در کتاب مقدسشان در حدود 4000 سال پیش از میلاد نام بردند. تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که در بازه های زمانی هایی مردم مصر زرگر بودند و شغل زرگری در مصر مرسوم بوده است. در بین سال های 2654 و 2685 در مصر فقط طلا برای جواهرات و تزئینات مربوط به خانواده های فرعونیان ، کائن ها و مقامات بلندپایه استفاده میشد و برای استفاده ی عموم ممنوع بوده است. استفاده از طلا برای جواهرات و تزئینات بسیار قبل تر از نقره رواج داشته است.

 

 

فلز طلا 

 


طلا فلزی است نرم و شکل پذیر که رنگ آن زرد روشن است و دارای ظاهری براق میباشد. این فلز در مقابل اکسیژن هوا و آب دچار زنگ زدگی و خوردگی نمیشود. فلز طلا معمولا در میان سنگ ها ، کانی ها و مواد ته نشین شده ی آبرفت ها به صورت خالص یا دانه ای شکل و تکه ای یافت میشود. نماد شیمیایی این فلز au است که از نام لاتین aurum  به معنای درخشش سپیده دم گرفته شده است. 
با آنکه طلا ، طلایی رنگ است اما هنگامی که آن را برش دهیم به رنگ سیاه و یا بنفش میشود. این فلز بسیار شکننده و همچنین سست میباشد و برای آنکه به آن استحکام کافی را ببخشند ، آن را به صورت آلیاژ در می آورند. طلا هدایت کننده ی بسیارخوب دما و الکتریسیته میباشد. فلز طلا دارای 18 ایزوتوپ است.

 

 

 

 

 

خواص فیزیکی و شیمیایی فلز طلا 
 

عدد اتمی : 79
جرم اتمی : 196.96655
نقطه ی ذوب : 1064.18
نقطه ی جوش : 2856
شعاع اتمی : 1.79
ظرفیت : 1
رنگ : طلایی
حالت استاندارد : جامد
نام گروه : 11
دوره تناوب : 6
الکترونگاتیوی : 2.54
دانسیته : 19.300

 

 

نگه داری از طلا 

 

با اینکه طلا بسیار بادوام و محکم است ، اما در برابر ضربات محکم و اجسام تیز دچار فرورفتگی ، شکستگی و خراش میشود. حال برای از بین بردن این خراش ها ، کافی است طلا را مجددا صیقل دهیم . طلا علاوه بر ضربه ، در مقابل ترکیبات شیمیایی هم آسیب پذیر است. 
جیوه و طلا مهمترین مخرب های طلا هستند. اگر کلر به طور مستمر مجاور طلا قرار بگیرد ، موجب میشود تا ساختار تمی طلا نرم شود و در نهایت موجب شکستگی طلا شود. از این رو در هنگام استفاده از استخر ، سونا و جکوزیس بهتر است از طلا استفاده نکنید. 
همچنین طلا به مرور زمان در اثر گرد و غبار و لوازم آرایشی جلای خود را از دست میدهد. 

 

 

اثرات طلا بر روس سلامتی 

 

1.تنفس :

اگر استنشاق بوی طلا برای مدت طولانی باشد سبب سوزش میشود. 


2.خوردن :

تاکنون هیچ گزارشی منفی از خوردن طلا گزارش نشده است.


3.پوست :

طلا ممکن است سبب سوزش و یا ایجاد واکنش های آلرژیک شود. 


4.چشم :

طلا ممکن است باعث سوزش چشم شود. 

 

 

اثرات زیست محیطی طلا 

 

سمیت دقیق طلا تاکنون ارزیابی نشده است اما تجزیه ی زیستی طلا در حالت هوازی بسیار ضعیف است. همچنین تاثیرات زیست محیطی آن هنوز ثابت نشده است . از آن جایی که طلا جامد است و نامحلول است ، پس میتوان گفت تجمع زیست محیطی بسیار کمی دارد.

 

 

کاربردهای طلا 

 

طلا دارای کاربردهای بسیار مهم در زمینه ها و صنایع مختلفی دارد که به برسی برخی از آن ها میپردازیم.

 


1.جواهرات و زیورآلات


گسترده ترین کاربرد طلا ، استفاده از آن در صنعت زیورآلات و جواهرسازی است. خواص منحصر به فرد طلا از قبیل جلا و درخشندگی بسیاربالا ، رنگ زرد ، مقاومت در برابر کدرشدن ، قابلیت مفتول شدن ، چکش خواری و ... سبب شده است تا این فلز گرانبها جزئی بی همتا برای صنعت جواهرسازی به حساب آید.

 



 

 

2.الکترونیک


از مهمترین استفاده های طلا در صنعت میتوان به استفاده از آن در صنایع الکترونیکی اشاره کرد. 
طلا به دلیل رسانایی بسیاربالا و مقاومت بسیار زیاد در برابر خوردگی و زنگ زدن سبب میشود تا وسایل الکتریکی به حالت جامد در ولتاژها و جریان های بسیار پائین ، در نقاط تماس به آسانی دچار فرسایش نشود و زنگ نزنند . 
اجزای الکتریکی که از طلا ساخته میشوند ، دارای ماندگاری بسیار بالایی میباشند. به طورکلی تقریبا در هر وسیله ی الکتریکی مقدار کمی طلا به کار رفته است.

 

 

 

 

 

 

3.دندانپزشکی 


طلا در دندانپزشکی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد . علت آن عملکرد عالی این فلز است. از مهمترین دلایل استفاده از طلا در دندانپزشکی میتوان به ویژگی شیمیایی منحصر به فرد این فلز اشاره کرد که دارای ساختاری ثابت و غیرقابل ترکیب با دیگر مواد است.

 

 

 


 

 

 


4.صنایع غذایی


از طلا به عنوان یک افزودنی به خوراکی ها و نوشیدنی ها استفاده میشود. از جمله معروف ترین نوشیدنی های دارای طلا در جهان ، میتوان یک نوشیدنی سنتی آلمانی را نام برد که از کمی برگ طلا برخوردار است.

 

 

 

 

 

 


5.شیشه سازی


در صنعت شیشه سازی از طلا بسیار استفاده میکنند. مهمترین کاربرد طلا در صنعت شیشه سازی ، استفاده از آن به عنوان رنگدانه است. همچنین طلا برای ساخت شیشه های مخصوص برای ساختمان ها و قالب های کنترل شده در شرایط آب و هوایی مختلف کاربرد دارد.
 

 

 

نوشتن دیدگاه