031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
به نقل از روزنامه عصر اقتصاد : عقبگرد عمر مفید ساختمان ها از 32 به 26 سال
ایســنا در گزارشــی نوشــت : عمــر مفیــد ســاختمان ها در ایــران عقب گــرد کــرده اســت.
احمــد خــرم ، رئیــس ســازمان نظــام مهندســی ساختمان همواره خاطرنشان می کند که حدود 50 ســال قبل عمر مفید ســاختمان ها در ایران 30 ســال بود که با کشــور آمریکا در این زمینه برابری می کرد؛ حالا آمریکایی ها این عدد را به بالای 100 سال رسانده اند.
اما در ایران و آنطور که رئیس هیات مدیره شــرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک می گوید عمر مفید ســاختمانی که حدود 32 ســال بود در ســالهای گذشــته به حدود 26 سال رسیده است.
بــا وجــود آنکــه دانــش مهندســان ایرانــی ارتقــا یافتــه و بعضــا از تکنولــوژی روز بهــره گرفتــه می شــود، کارشناســان دلایل مختلفــی را بــرای افــت اســتحکام و ایمنی ســاختمانها در ایــران نــام می برنــد کــه از آن جمله می تــوان به عــدم بــه کارگیــری مجریــان ذی صلاح ، ســنتی بــودن فرآینــد ســاخت ، دخالت بهره بــرداران در نحــوه احــداث، پاییــن بــودن اســتاندارد مصالح ســاختمانی ، طراحــی نامناســب و پدیــده شــوم امضافروشی اشاره کرد.
برای حل این معضلات بارهــا از ســوی کارشناســان راه حل هایــی ارایــه شــده اســت. ســازمان نظــام مهندســی نیــز که از ســال 1374 بــه منظــور ارتقــای ســطح کیفی ســازه ها تشــکیل شــده ظاهــرا در هــدف اصلی خــود ناموفــق بــوده اســت.
برگــزاری ســمینارها و همایشــهای مختلــف هــم نتوانســته منجر به ساماندهی وضع موجود شود. اوایل فروردین ماه امسال، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان اظهار کرد : در صورت وقوع زمین لرزه 6.5 ریشتری یا بالاتر در تهران 500 هــزار واحــد مســکونی تخریــب 100 درصد می شــود و بیــش از 5.1 میلیــون تلفــات جانــی خواهیــم داشــت.
بنابراین باید موضوع کیفیت ســازه هــا را جــدی بگیریــم و حتمــا از مجــری ذی صلاح استفاده کنیم. بــه هــر ترتیــب روز گذشــته تفاهم نامه ای بیــن شــرکت آزمایشــگاه فنــی و مکانیــک خاک بــا ســازمان نظــام مهندســی بــه امضــا رســیده اســت. مهمتریــن هدفــی کــه ذیــل ایــن تفاهــم نامــه دنبــال می شــود می توانــد افزایــش عمــر مفید ســاختمانها به 50 ســال باشــد که مجید کیانپور، رئیس هیات مدیره شرکت آزمایشگان فنــی و مکانیــک خــاک درخصــوص نیل بــه این هدف ابراز امیدواری کرده است.
او خاطرنشان کرد : ظرفیت مناســبی برای ساختمان ســازی در کشــور وجــود دارد؛ بــه طوری که در ســال هایی کــه بــازار مســکن رونــق داشــت در حــدود 750 هزار واحد مســکونی توســط بخش خصوصی و اکنــون بــا کاهــش رونق در این بــازار هم اکنون میزان ساخت واحدهای مسکونی توسط بخش خصوصی به 400 هزار پروانه ساختمان رسیده است.
رئیــس هیــات مدیره و مدیرعامل شــرکت آزمایشــگاه فنــی و مکانیــک خــاک ادامــه داد : بــا توجــه بــه اهمیــت بخــش ســاختمان در رونــق اقتصــادی کشــور و بــا توجــه بــه اینکــه بخــش ســاختمان 30 درصــد اقتصــاد کشــور را شــامل می شــود بایــد تلاش شــود تــا در جهت استانداردســازی و کیفی ســازی اقدامات بیشتر و موثرتــری انجــام شــود.
او از آمادگــی شــرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در صدور پروانه و ارتقای پروانه و کنترل در حین اجرا خبر داد. کیانپــور توضیــح داد : آزمایشــگاه فنــی و مکانیــک خــاک امســال بــرای 42 هــزار ســاعت نفر آموزش را برای مهندســان سراســر کشــور ، برنامه ریزی کرده اســت که در تمامی اســتان ها ایــن آمادگــی وجــود دارد.
همچنیــن بــا توســعه فضــای مجــازی و برگــزاری وبینارهــای مختلــف آمادگی برای آموزش مهندسان برای ارتقای پایه و ورود به پایه آزمون وجود دارد. مدیرعامــل شــرکت آزمایشــگاه فنــی و مکانیــک خــاک ادامــه داد : آزمایشــگاه فنــی و مکانیــک خــاک بیش از 100 دســتورالعمل را در بخش هــای مختلف ژئوتکنیک ، قیر ، آســفالت ، بتــن و راهســازی ، تولید محتــوا کرده یا در تهیه آن همکاری مستقیم داشته است.