031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
فولاد سازان برای تهیه مواد اولیه با مشکلی مواجه نیستند اما میزان تولید در داخل کشور به گونه ای است که این میزان به حد نرمال خود باید برسد. بنابراین رضا یزد خواستی معاون شرکت فولاد مبارکه اعلام کرد با تشریح نقش صنعت فولاد و توسعه ی صادرات غیرنفتی و مشکلات موجود در نظر داریم تا در این بخش فعالیت خود گسترده تر از قبل کنیم.
با توجه به اینکه مقام معظم رهبری تاکید به سیاست های اقتصادی کشور دارند بنابراین بر ضرورت توسعه ی صادرات غیر نفتی و حذف وابستگی از سمت و سوی بازار نفت بپردازیم که با در نظر گرفتن نقش اساسی فولاد در زمینه ی تولید از این طریق درآمد های صادراتی خود را افزایش دهیم. اما در این میان با مشکلاتی مواجه هستیم این مشکلات شامل موارد زیر می باشد؟
صنعت فولاد بهدلیل کاربردهای پایهای در بسیاری از صنایع پاییندست، در همه کشورهای دنیا ازجمله صنایع مادر و استراتژیک به شمار میآید. بنابراین تقریبا همۀ کشورهای توسعهیافته یا درحالتوسعه نگاه ویژهای به این صنعت دارند و ارتباط مستقیمی که رشد تولید و مصرف فولاد در کشورها با شاخص رشد اقتصادی آنها دارد نشاندهندۀ این نگاه است. خوشبختانه در ایران نیز از سالهای گذشته با تصویب کلیاتی از طرح جامع فولاد در افق 1404 به این امر توجه شده است. برای تحقق این طرح لازم است که تمام نیروها در این مسیر همراستا شوند و با توجه به سرانۀ مصرف فولاد و میزان تولید فولاد در کشور و آنچه در طرح جامع به آن اشاره شده از یک طرف و نیاز کشور به صادرات غیرنفتی از طرف دیگر، باید شرایط صادرات 10 تا 25 میلیون تن فولاد تسهیل شود و زیرساختهای آن توسط بخشهای دولتی و غیردولتی ایجاد گردد. در حال حاضر، برخی دیدگاهها و مکانیسمهای پیشنهادی توزیع و قیمتگذاری محصولات زنجیرۀ فولاد بدون توجه به ساختار اقتصادی و صنعت فولاد کشور، در کنار کمبود زیرساختهای حملونقل و اسکله، بزرگترین تهدید فولاد در زمینۀ افزایش و پایداری صادرات است. مطمئنا اگر این موانع برطرف نشود، شاهد کاهش تولید و صادرات محصولات نهایی فولاد، علیرغم افزایش ظرفیت تولید فولاد در کشور خواهیم بود.
در حال حاضر تقریبا تمامی مواد اولیۀ فولادسازان شامل سنگآهن کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی و قراضۀ آهن از داخل کشور تأمین میگردد، ولی معمولا فولادسازان برای تأمین آن با مشکلاتی مواجهاند؛ بهطوریکه سالانه میزانی از تولید خود را بهدلیل کمبود مواد اولیه از دست میدهند.
به نظر میرسد پیشنهادهای ذیل میتواند به رفع مشکلات تأمین مواد اولیه کمک شایانی کند:
– ایفای نقش حاکمیتی دولت در زنجیره، بهگونهایکه همانند قبل، فولادسازان با بستن قراردادهای بلندمدت (مانند فولادسازان دنیا) و اعمال ضرایب قیمتی متناسب با حجم سرمایهگذاری در هریک از حلقههای زنجیره، بتوانند مواد اولیۀ خود را تأمین کنند.
– حمایت دولت از فولادسازان در جهت تأمین مواد اولیۀ خود از طریق واگذاری محدودهها و معادن در اقصی نقاط کشور، بهطوریکه کلیۀ عملیات اکتشاف و استخراج و فراوری آن معادن با سرمایهگذاری شرکتهای فولادسازی انجام گیرد.
– جلوگیری از توسعه و سرمایهگذاری معادن در بخشهای پاییندست خود ازجمله فولادسازی. ظرفیتهای مازادی در پاییندست وجود دارد، ولی این ظرفیتها را در بخشهای اکتشاف و استخراج معادن کمتر مشاهده میکنیم.
همانطور که میدانید، پس از شروع فرایند خصوصیسازی در کشور و کاهش نقش نظارتی دولت بر معادن، شاهد بر هم خوردن توازن بین معادن و فولادسازان بودیم. همانطور که در سؤال قبلی اشاره کردم، لازم است این نقش پررنگتر شود و با حمایتهای دولت از کل زنجیرۀ تولید فولاد، کمبود مواد اولیۀ فولادسازان رفع شود.
بیشترین مواد اولیۀ موردنیاز فولاد کدام است و در اختیار چه جریان یا گروهی است که باعث مشکلات عدیده و نگرانی فولادسازان شده است؟
عمدهترین مواد اولیۀ موردنیاز فولادسازان شامل سنگآهن، کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی است. این مواد در دست جریانیا گروه خاصی نیست که مدیریت کردن آن چالشهای اساسی به همراه داشته باشد. تنها با تصمیمگیری منطقی و کارشناسی و حمایت دولت از کل زنجیره، مشکل تأمین مواد اولیه قابلحل است.
با توجه به تأکید بر عدم خامفروشی معادن و نیز ضرورت حمایت از صنایع داخلی بهمنظور شکست تحریم، کمبود مواد اولیه چه اثری بر روند توسعۀ فولاد کشور دارد؟
در حال حاضر با توجه به ظرفیتهای موجود در زنجیرۀ فولاد، این ظرفیتها بهجز در حوزۀ اکتشاف و استخراج، در سایر حلقهها مطابق طرح جامع فولاد است و چون آن حوزه تأثیر مستقیمی بر رشد و توسعۀ کشور دارد، باعث افت شاخص تولید ناخالص داخلی میشود. حال اگر در حلقههای قبل از فولادسازی نیز موضوع خامفروشی مطرح شود، این معادلات به شرایط وخیمتری ازجمله التهاب بازار فولاد منجر میشود که شاید برگرداندن آن مستلزم صرف انرژی و هزینه زیاد در کشور باشد. بنابراین همانطور که در فرمایشات مقام معظم رهبری نیز آمده، نباید در کشور خامفروشی داشته باشیم و باید اشتغالزایی را بهجای توسعه در کشور در آنسوی مرزها ببریم.
در کنار صنعت نفت و گاز، مهمترین محرک توسعه و ارتقای اقتصاد کشور صنعت فولاد است. این موضوع بر همگان ثابت شده که توسعۀ اقتصادی کشور ارتباط مستقیم با توسعۀ فولادسازی آن کشور دارد و این موضوع در کشور ما نیز به اثبات رسیده است.
مهمترین راه مقابله با تحریمها عبارت از: حمایت دولت از صادرات فولاد و محصولات نهایی آن؛ حمایت از بومیسازی و کمک به شرکتهای دانشبنیان در این مسیر؛ انتقال دانش بهروز دنیا برای کل زنجیرۀ فولاد در کشور.
آهن پویا با بیش از یک دهه تجربه پر فروش، پایبند به اصول حرفه ای و اخلاقی در عرصه خرید و فروش در مرزهای داخلی و خارجی یاری گر شما در صنعت فولاد است