031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
به نقل از روزنامه پیام ما : معادن شن و ماسه بیابانزایی را تشدید کردهاند
معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور گفت: برداشت معادن شن و ماسه در مخروط افکنهها باعث کاهش امکان نفوذ سیلاب به داخل زمین میشود و بیابانزایی را تشدید میکند. پرویز گرشاسبی معاون آبخیزداری سازمان جنگلها افزود: روز جهانی مقابله با بیابانزایی امسال مصادف با روز ماقبل انتخابات شد. به همین دلیل مراسم این روز در ۱۰ تیرماه و در حوضه آبریز دریاچه ارومیه برگزار میشود. او افزود: شعار امسال روز جهانی مقابله با بیابانزایی «جلوگیری از تخریب بهتر از بازسازی است». در واقع امسال تمرکز روی انجام اقدامات پیشگیرانه است. گرشاسبی به این پرسش که برای تحقق شعار امسال چه اقداماتی پیگیری خواهد شد، اینگونه پاسخ داد: سال گذشته یک دستورالعمل مدیریت مناطق بیابانی را تدوین کردیم. معاون آبخیزداری سازمان جنگلها گفت: باید سراغ روشهایی برویم که هم اقتصادی باشد و هم اینکه نظارتهای خود را تقویت کنیم. مهمترین مشکل ما در منابع طبیعی و مباحث مربوط به واگذاریها، ضعف در نظارت است.
گرشاسبی عنوان کرد: در سفری که به چین داشتم، دیدم که در این کشور هم مشابه ماده سه در ایران، هزاران هکتار را به مردم در قالب قرارداد اجاره ۸۰ ساله تحویل دادهاند. او افزود: در ایران قراردادهای اجاره ما حداکثر ۱۰ یا ۱۵ سال است. منطق چین برای اجاره ۸۰ ساله زمین، عمر اقتصادی انسان است. آنها معتقدند عمر اقتصادی افراد در کشورشان، ۸۰ سال است و یک سرمایهگذار نباید در طول سرمایهگذاری خود دغدغه این را داشته باشد که زمین در اختیارش باقی میماند یا خیر.
معاون آبخیزداری سازمان جنگلها گفت: البته سیستم نظارت هم در این کشور خیلی قوی است. همواره تیم نظارتی به مناطق سرکشی میکند. مسائل را بررسی میکند و اگر فردی که زمین را اجاره کرده است، به تعهدات خود عمل نکرده باشد، باید خسارت بدهد. ما در این زمینه خیلی ضعیف هستیم.
گرشاسبی عنوان کرد: ما مخالف توسعه متکی به منابع آبهای سطحی به صورت بدون برنامه هستیم. مخالف سدسازی نیستیم اما ساخت سدی که باعث شود جایی احیا شود و ۱۰ جای دیگر مثل دشت خوزستان، زاینده رود و غیره کور شوند، منطقی نیست. باید این رویه کنترل شود.
معاون آبخیزداری سازمان جنگلها بیان کرد: در سال ۹۵ با وقوع پدیده گرد و غبار درباره دلیل این پدیده از سازمان جنگلها سوال شد. اعلام کردیم که گرد و غبار به علت سدسازی روی زهره و جراحی رخ میدهد.
او اضافه کرد: اراضی پایین دست سدها، هور وجود داشت. هور مراتعی است که قسمتی از سال در داخل آب است و قسمتی از سال آزاد است و از آن بهرهبرداری میشود. وقتی مسیر سیلاب را بستهایم، هور خشک میشود و به کانون گرد و غبار تبدیل میشود.