031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
سقفی را سقف کامپوزیت می گوییم که از ترکیب بتن و فولاد باشد و در بتن ریزی اش ، سقف در بالای تیر آهن به عنوان عنصر فشاری باشد . در سقف کامپوزیت از میلگرد های حرارتی استفاده میشود ؛ به طوری که بالای سقف و در خلاف جهت تیر های فرعی که موجب یک دست شدن بتن و درگیری با سقف می شوند ، قرار می گیرند . در ابتدا از سقف کامپوزیت برای ساختن پل ها استفاده میکردند ، اما با توجه به عملکرد آنها امروزه در اکثر ساختمان های چند طبقه که اسکلت فلزی دارند از این نوع سقف استفاده میکنند .
سقف های کامپوزیتی را با توجه به مصالح مصرفی آنها در اجرا به دو نوع تقسیم می کنیم :
1. سقف کامپوزیت ساده : شامل تیرهای فرعی ، برشگیری از نوع ناودانی ، شبکه های میلگرد حرارتی و دال بتنی می باشد .
2. سقف عرشه ی فولادی : شامل تیرهای فرعی ، ورق های فولادی شکل داده شده ، برشگیر از نوع گل میخ
سقف های کاذب بر اساس روش اجرا سقف کامپوزیت به دسته های مختلفی تقسیم می شوند که عبارتند از :
1. سقف کامپوزیت فلزی
2. سقف کامپوزیت کرمیت
3. سقف عرشه ی فولادی
4. ROOFIX
پروفیل های فولادی مورد استفاده در سقف کامپوزیت سه مورد است که عبارتند از :
1. مقاطع تیر ورق
2. لانه زنبوری
3. IPE
1. قالب بندی
2. میلگرد های حرارتی
3. قالب محیطی نصب اسپیسر بتن
پس از آنکه اسکلت ساختمان کامل شد و عملیات جوشکاری به اتمام رسید ، نوبت به قالب بندی سقف به روش تخته کوبی میرسد .
در روش تخته کوبی ، ابتدا چهار قطعه تراش با ابعاد 4*4 یا 7*7 را که دارای طول هایی برابر هستند را با فاصله ی تیرهای فرعی هم در جان تیرها قرار می گیرند .
اصولا فاصله ی استاندارد برای این چهار قطعه تراش ها شصت الی هفتاد سانتی متر می باشد .
سپس بین بال پایین تیر ها و زیر آنها گوه میکوبند و این کار موجب استحکام چهار تراش ها در جای خود می شود . در مرحله ی بعدی ، میلگرد های حرارتی در دو جهت عرضی و طولی به صورت مش و در فاصله های تعیین شده بر روی نقشه روی سقف قرار می گیرند . حال این میلگرد ها با مفتول (سیم) آرماتور بندی به یگدیگر وصل میشوند تا در هنگام بتن ریزی اتصالشان به یکدیگر باقی بماند و جابجا نشوند . در نهایت اسپیر ها به میدان می آیند که جنس آنها میتواند از بتن یا پلاستیک باشند و در زیر میلگردهای حرارتی قرار میگیرند و پس از آن آرماتور بندی قالب ها به ارتفاع 10 سانتی متر انجام می شود .
1. کاهش مصرف بتن
2. عدم نیاز به شمع بندی
3. یکپارچگی سقف و اسکلت سازه
4. اجرای سقف کامپوزیت نسبتا آسان می باشد
5. کاهش مصرف فولاد به دلیل عملکرد مرکب
6. پایین بودن وزن سقف و در نتیجه سبک شدن کل سازه
7. مقاومت بالا در مقایسه با دیگر سقف ها از جمله سقف تیرچه و بلوک
1. سرعت اجرای سقف کامپوزیت از سایر سقف ها مانند سقف تیرچه و بلوک همواره بیشتر است .
2. سقف دارای لرزش هایی است ، پس بنابراین برای سکونت و منزل مسکونی مناسب نیست .
3. از آن جایی که اجرای سقف کاذب سخت تر است پس هزینه ی تمام شده ی آن نیز بیشتر است نسبت به سایر سقف ها .
خیر
در سقف کامپوزیت پس از آنکه تیر های فرعی نصب شدند ، شمع بندی موقتی تکیه بر تیرهای فرعی قرار میدهند و این شمع بندی تا زمانی است که بتن ریخته شود و این شمع ها بارهای وارده را به صورت موقتی تحمل میکنند.
1. حتما عیار بتن مطابق با نقشه باشد و اسلامپ آن از 8 تا 10 سانتی متر بیشتر و یا کمتر نشود ؛ یعنی بین این دو مقدار باشد.
2. میلگرد های حرارتی کاملا سالم باشند ، یعنی هیچگونه خمی و کجی نداشته باشند و فاصله ی آن ها مطابق با نقشه اجرایی آن ها باشد .
3. فاصله ی بین چهار تراش ها در زیر قالب حداکثر 60 تا 70 سانتی متر باشد تا سقف در اثر وزن بتن به اصطلاح شکم ندهد .
4. قبل از آن که میلگرد های حرارتی را اجرا کنیم ، یک نایلون روی قالب بندی سقف پهن شود و تا حد امکان درز های سقف را بگیریم تا در هنگام بتن ریزی شیره ی بتن از لا به لای این درز ها بیرون نریزد .
نکات مهم :
از آن جایی که در سقف های کامپوزیت از یونولیت استفاده نمیکنیم ، برای داشتن یک سطح یکنواخت در مرحله ی نازک کاری کل مساحت زیر سقف را سقف کاذب اجرا میکنیم که به اصطلاح رابیتس کاری می کنیم . بهترین نوع سقف های کامپوزیت سقف های عرشه ی فولادی می باشند .
برش گیر ها : برای سقف عرشه ی فولادی از برش گیر گل میخی استفاده میکنیم و برای سقف کامپوزیت ساده از برشگیر ناودانی استفاده می کنیم . البته گاهی از نبشی ها به جای برشگیر ناودانی نیز استفاده میکنیم که این کار اشتباه است و نباید از نبشی به جای برشگیر استفاده کنیم .
از برشگیرها در محل اتصال برشی افقی در محل تماس تیر فولادی و دال بتنی است که این بار را تحمل می کند که این امر موجب ایجاد یکپارچگی در کل تیر می شود .
برش گیرها ورق های پوششی را به تیرهای فرعی نیز متصل می کنند . برشگیرها بر روی بال فوقانی تیر فولادی نیز متصل میشود و در داخل بتن فرو میرود.
در سازه های اسکلت فلزی سبک و سنگین با بتن سبک دانه ، اصولا از سقف عرشه ی فولادی استفاده میکنیم . برای خانه های ویلایی که تعداد طبقات آنها بین یک تا سه طبقه است ، برای افزودن موقت یک تا دو طبقه بر روی آن از سقف کامپوزیت با عرشه فولادی استفاده میکنیم.
بتن ریزی سقف های کامپوزیت با عرشه فولادی دارای سطح بسیار صاف و یکنواخت است ؛ به طوری که پس از آن نیاز به کف سازی و پوکه ریزی نمی باشد .
ساختار سقف کامپوزیت عرشه فولادی یا خشک مدرن با ایجاد شبکه فلزی (نورد سرد) یا با ایجاد تیرهای فرعی فلزی در داخل دهنه پل ها و تیرهای اصلی با یک لایه از ورق های گالوانیزه پروفیل شده اجدار و صفحات مسلح سیمانی سبک/ورق های یک یا دو لایه از عایق های پشم سنگ و فوم مخصوص با لوازم نصب و اتصا او اس پی مخصوص و سقف کاذب در زیر شبکه است .
آهن پویا با بیش از یک دهه تجربه پر فروش، پایبند به اصول حرفه ای و اخلاقی در عرصه خرید و فروش در مرزهای داخلی و خارجی یاری گر شما در صنعت فولاد است