031 - 910 - 100 - 30     021 - 910 - 100 - 30

میلگرد حرارتی
چهارشنبه 3 مهر 1398 بازدید : 779

میلگرد:

 

در صنعت ساختمان سازی از مصالح گوناگونی هم چون (انواع بتن و آهن آلات و...) استفاده می شود که هرکدام وظایف خاصی را بر عهده دارند. در این بین استفاده از بتن و مصالح مکمل آن مثل آرماتورها و میلگرد های آهنی و فولادی از اهمیت بالایی برخوردار هستند و به دلیل استحکام بخش بودن آن ها استفاده بیشتری نسبت به مصالح دیگر در عملیات ساخت و ساز ساختمان ها دارند.

یکی از معضلات مهندسان سازه در صنعت ساختمان سازی و خریداران مسکن بحث ایمنی ساختمان در برابر هرنوع حادثه ی غیر منتظره طبیعی و یا غیر طبیعی است ؛ که از مهم ترین آن نگرانی ها می توان به ترک خوردگی تیرچه بلوک های سیمانی ، زنگ زدگی میلگردها و اکسید شدن آن ها و عدم استحکام بتن اشاره کرد. بتن در عین محکم بودن بسیار شکننده است  و هرگونه ضربه شدید می تواند منجر به شکستن وترک خوردگی آن شود .

به طورکلی استفاده از میلگرد باعث می شود که بتن به مقدار لازم خاصیت کشسانی پیدا کرده و استحکام آن به آسانی از بین نرود ؛ به همین علت باید در انتخاب میلگرد ها در ساختمان توجه فراوانی شود . میلگردها انواع مختلفی دارند که بسته به موارد مصرفی آن ها توسط مهندسین ساختمان انتخاب میگردد. از انواع این میلگرد ها که باعث جلوگیری از انبساط و انقباض بتن و به وجود آمدن ترک میشود میلگرد های حرارتی است . این نوع از میلگرد ها خواص ومزایای بیشتری نسبت به میلگرد های معمولی دارد که یکی از خواص آن استحکام بخشی بتن است.

 

میلگرد های حرارتی چیست ؟!

 

میلگرد حرارتی یکی دیگر از محصولات فولادی است ، که در مقاوم سازی انواع سازه ها کاربرد دارد.

 استفاده از این میلگرد ها باعث میشود تا مقاومت کششی افزایش یابد و باعث جلوگیری از حرارت و جمع شدگی دربتن می شود و این کار باعث می شود تا حد زیادی ضربه و تنش ها را خنثی کند.

میلگرد حرارتی با بتن درگیر می شود و مانع انبساط وانقباض بالا که موجب ترک های عریض می شوند خواهد شد ؛ در واقع وظیفه عمده این میلگرد ها جلوگیری از تنش های ناشی از جمع شدگی و حرارت بتن است و به همین دلیل به آن ها نیز آرماتور حرارتی گفته می شود.

میلگردهای حرارتی باتوجه به اینکه تفاوت اندکی با میلگردهای معمولی دارند اما در عین حال ، مقاومت آن نسبت به میلگرد های معمولی در برابرخوردگی و زنگ زدگی بیشتر است ، ولی هرچند که باز هم شرایط محیطی و نوع بتن در میزان خوردگی موثر است اما باید به این نکته توجه کرد که این میلگرد ها کیفیت بهتری برای پی ریزی در ساختمان سازی نسبت به میلگرد های معمولی دارند .

میلگرد های حرارتی در فرآیندی به نام نورد گرم و طی عملیات مشخصی آب دیده می شوند تا بتوانند در پی ریزی ساختمان و باتوجه به شرایط آب وهوایی و میزان رطوب با خوردگی مقابله کنند.

همان طور که گفته شد میلگرد های حرارتی برای از بین بردن و به حداقل رساندن اثرات ناشی از تغییرات حرارتی در ساخت ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرند .

زمانی که بتن روی میلگرد ریخته میشود میزانی از رطوبت هنوز در بتن باقی می ماند که این رطوبت به مرور از بین رفته و خشک می شود ؛ اما هم زمان با از بین رفتن رطوبت بتن انقباض صورت می گیرد و در نتیجه باعث می شود که تنش هایی از جنس کششی در بتن ایجاد شده و ترک هایی به وجود آید که این ترک های بتن تا حدی طبیعی هستند و تازمانی که خفیف و جزئی باشند خطری را متوجه بتن نمی سازند اما تمام سطح بتن را فرا می گیرند و با یکدیگر مرتبط می شوند که این امر می تواند منجر به فروپاشی آن شود . به همین منظور استفاده از میلگرد های حرارتی باعث میشود تا این ترک ها کنترل شود .

دلیل اصلی آن که به این نوع میلگرد ها حرارتی می گویند همان نحوه تولید آن ها با روش نورد گرم است که در دمای بالاتری نسبت به میلگرد معمولی نورد می شود و باعث می شود در زمان های وقوع حادثه هایی همچون آتش سوزی و زلزله ساختمان ریزش نکند .

در واقع میتوان که کار میلگرد های حرارتی درست از زمانی که پدیده جمع شدگی اتفاق می افتد ، آغاز می گردد و میلگرد ها به این ترتیب با فرآیند انقباض مقابله میکنند و با اثر کشسانی خود مانع از وارد آمدن فشار به بتن می شوند .

بتنی که توسط میلگرد های حرارتی مسلح می شود نسبت به بتن غیر مسلح از جمع شوندگی بسیار کمتری بر خودار است .

در نتیجه میتوان گفت استفاده از آرماتورهای حرارتی ضریب ایمنی ساختمان را تا حد قابل ملاحظه ای افزایش می دهد .

 

 

 

نحوه قرار گیری و اجرای میلگرد های حرارتی :

 

به طور کلی این میلگرد ها به صورت چپ و راست یا عمود بر هم و در پایین تیر و با فاصله 2 سانتی متری از سطح بالایی تیر قرار می گیرند ، حداکثر فاصله ای که دو میلگرد می توانند با یکدیگر داشته باشند 25 سانتی متر می باشد و بهترین مکانی که میلگرد حرارتی را قرار میدهند یک سوم بالای ضخامت دال بتنی است .

قطر این میلگرد ها معمولا در محدوده 6 ، 6.5 می باشند و در برخی موارد از سایز 8 آن ها نیز استفاده می گردد. 

محل یا مکان استفاده ازاین نوع میلگرد در سقف و فونداسیون ساختمان است ، از آن جا که سقف ساختمان بیشترین نیروی کشش را در خود تحمل می کند ، بنابراین برای جلوگیری از نیروی کششی از میلگرد حرارتی در سقف استفاده می شود .

در ساختمان های اسکلت فولادی و بتنی آخرین مرحله از اجرای سقف ، مرحله قرار دادن این نوع میلگرد میلگرد است هم چنین در سقف های کرومیت نیز بستن این نوع از میلگرد آخرین مرحله قبل از بتن ریزی میلگرد های حرارتی را به تیرچه ها جوش می دهند .

 

بهترین روش در آرماتور بندی :

 

شیوه و روش های متفاوتی برای خم کردن میلگرد ها و آرمارتور بندی وجود دارد که هر کدام برای نوعی از سازه های بتنی متناسب هستند آرمارتور بندی منظم ، روش کرواتی و روش گره زدن از شیوه هایی هستند که مهندسان از آن ها استفاده می کنند . نقطه مشترک همه این روش ها استفاده از جوشکاری سرد برای نگهداری میلگردها در کنارهم در فاصله های تعیین شده از هم است .روش هایی نیز برای آرماتوربندی وجود دارد که جوشکاری در آن ها ممکن نیست ، به دلیل اینکه جوشکاری انعطاف پذیری کمی دارند ودر نتیجه با اعمال فشار ممکن است شکستگی ایجاد شود و استحکام کششی را پایین بیاورد .

 

روش های آرماتور بندی :

 

روش بستن میلگرد با استفاده از سیم مفتول :

 

 در این روش نحوه قرار گیری میلگرد ها دارای اهمیت بالایی است تا بتن ریزی به همه نقاط آرماتور برسد . زمان ساخت ستون هایی که درآن ها از میلگرد سایز بزرگ استفاده می شود باید فضای بیشتری برای آرماتور بندی وقالب در نظر گرفت تا بتن به تمام قسمت برسد.

در قسمت های پایین تر در آرماتور بندی باید از عایق استفاده کرد تا باعث جلوگیری از رسیدن رطوبت خاک به سازه و ایجاد خرابی آن شود . قبل از بتن ریزی مهندسین سازه باید آرماتور بندی را چک کنند تا اگردر جا به جایی یا سایر امور ساخت و ساز سیم مفتول میلگرد ها شل یا باز شده بودند دوباره به بستن آن اقدام کنند  .

 

روش ضربدری:

دو میلگرد را روی همدیگر قرار می دهند و سیم مفتول به شکل ضربدری در زیر و روی آن قرار گرفته و سپس با استفاده از انبردست آن ها را به سمت پایین به هم می پیچند.

 

روش بستن از کنار :

وقتی میلگرد ها روی هم قرار گرفت سیم مفتول از زیر میلگرد پایینی رد شده و پس از عبور به میلگرد بالایی بسته می شود. این روش از جمله رایج ترین روش هایی است که در آرماتور بندی سقف فونداسیون انجام می شود.

 

روش کراواتی :

در این روش دو میلگرد که روی هم قرار گرفته اند توسط سیم های مفتولی به یکدیگر متصل می شوند ؛ مفتول در این روش از زیر میلگرد پایینی به سمت بالا آورده و به میلگرد بالایی پیچیده می شود و دوباره به زیر برده و گرده میخورد.

 

 

آهن پویا

آهن پویا

آهن پویا با بیش از یک دهه تجربه پر فروش، پایبند به اصول حرفه ای و اخلاقی در عرصه خرید و فروش در مرزهای داخلی و خارجی یاری گر شما در صنعت فولاد است

به اشتراک بگذارید

دیدگاه

0