031 - 910 - 100 - 30     021 - 910 - 100 - 30

فرآیند آبکاری چیست ؟
یکشنبه 14 دی 1399 بازدید : 330

 

فرآیند آبکاری چیست ؟

 

وقتی یک جسم را با یک لایه ی نازک از فلز با کمک لایه ای از الکترولیتی پوشش داده می شود  به آن فرآیند آبکاری می گویند .

وقتی جسم با روکش فلزی پوشانده می شود در این صورت جسم می تواند رسانای جریان برق باشد . 

فرآیند آبکاری با فلزات به صورتی است که لایه ای از فلز یا حتی غیرفلز روی فلزات و غیرفلزات دیگر قرار می گیرد .

هدف از آبکاری جلوگیری از فرآیند هایی مثل : اکسیداسیون ، خوردگی و آسیب های مکانیکی مثل سایش و افزایش مقاومت سطحی است .

فرآیند آبکاری در صنایع گوناگونی که میتوان از آن ها در تولید قطعات الکترونیکی ، خودروسازی ، ساخت درب و پنجره و تولید قوطی های کنسرو و... اشاره کرد.

به طور قطع به یقین از فرآیند آبکاری فلز در همه ی صنعت ها نمیتوان بهره گرفت به همین دلیل فرآیند هایی مانند : رنگ کردن فلزات ، لعابکاری ، آبکاری با روکش پلاستیک از جمله فرآیند هایی است که می توانند جایگزین آبکاری فلزات شوند . 

 

 

دلایل استفاده از آبکاری

 

  • جلوگیری از خوردگی شیمیایی

 

  • افزایش مقاومت در برابر  حرارت

 

  • افزایش مقاومت سطحی جسم مورد نظر 

 

  • افزایش رسانایی در صنایع الکترونیکی

 

  • افزایش زیبایی ظاهری

 

 

 

جلوگیری از خوردگی شیمیایی

 

با استفاده از این فرایند فلزاتی که مقاومت کمتری دارند با فلز دیگری پوشانده میشوند ، یکی از این فلزات ، ورق گالوانیزه است که با آبکاری و پوششی از روی مقاومت زیادی در برابر خوردگی پیدا میکند .

 

 

افزایش مقاومت حرارت

 

میتوان با روکش سرامیکی بر روی فلزات آنها را در برابر حرارت مقاوم نمود، تا هنگامی که این فلزات در محیطی با درجه ی حرارتی بالا قرار می گیرند ، مقاومت لازم را داشته باشند . 

 

 

افزایش زیبای ظاهری

 

برخی از فلزات مانند طلا و نقره دارای سطوح زیبایی هستند ، اما به دلیل گران قیمت بودن آن ها نمیتوان از آن ها در ساخت همه قطعات استفاده کرد ، به همین دلیل میتوان با استفاده از آبکاری به ظاهر فلزات بهبود بخشید و در بسیاری از صنایع که نیاز به جلب رضایت دیداری مشتریان است از آن ها استفاده نمود.

 

 

 

فلزاتی که با آنها فرآیند آبکاری را انجام می دهد :

 

  • طلا

 

  • نیکل

 

  • قلع

 

  • روی

 

  • مس

 

  • کروم

 

  • وانادیوم

 

  • قلع

 

  • کادمیوم

 

 

 

آبکاری با نیکل

 

نیکل جز فلزات مهم می باشد و برای آبکاری به کار برده می شود . در سال 1843 ، Rotlger توانست رسوبات نیکل را که شامل سولفات ، نیکل و آمونیوم است به دست آورد و از طریق آبکاری با نیکل را انجام دهد .

فلز نیکل رنگ سفیدی دارد و اندکی مایل به زردمی باشد  ، نیکل بسیار صیقل پذیر و جوش پذیر می باشد آبکاری با نیکل اساسا به منظور ایجاد یک لایه براق برای یک لایه بعدی مانند کروم است و به منظور مقاومت در برابر خوردگی صورت خواهد گرفت  . قدرت انعکاس این فلز در سطح ابکاری شده 66 درصد می باشد .

آبکاری با قلع

 

قلع فلزی براق است که دارای رنگ سفید می باشد . در درجه حرارت نرمال در مقابل آب و هوا مقاوم است و اسید ها به سختی روی آن اثر می گذارند . قلع لحیم پذیر است . این فلز سمی نیست و در صنایع قوطی کنسرو سازی کاربرد زیادی دارد .

 

 

آبکاری با روی

 

فلز روی رنگ سفید مایل به آبی دارد اگر این فلز بالاتر از 355 درجه سانتی گراد حرارت ببیند شکننده می شود و اگر مابین 355 الی 55/0 درجه سانتی گراد حرارت ببیند نرم و قابل انحنا است .

 

 

 

آبکاری با مس

 

مس یک فلزی است که قابلیت کشش و پاره شدن را دارد . این فلز بسیار نرم می باشد و می تواند جریان برق و گرما را انتقال دهد .

اکسید کننده هایی مثل اکسیژن هوا مس را به راحتی اکسید می کنند .

 

 

 

آبکاری با کروم

 

روکش های لایه کروم ، رنگی نقره ای مایل به آبی دارد که قدرت انعکاس این فلز  56 درصد است و خاصیت انعکاس در آن تغییر نمی کند .

 

آبکاری با نقره

 

نقره سطحی براق دارد . نقره با کمک سولفور هیدروژن و ترکیبات دیگر مثل گوگرد ماده ای به نام سولفور نقره به رنگ سیاه را تولید می شود .

اکسیژن هوا به نقره آسیبی نمی زند و بنابراین برای استفاده از  نقره در جلا کاری حرف اول را می زند اما قیمت آن بالا است .

 

 

آبکاری با طلا

 

طلا به رنگ زرد و براق است . در طبیعت به صورت خالص یافت می شود و در مقابل اتمسفر ، آب ، محلول نمک و اسید ها آسیب ناپذیر است .

طلا نیز برای جلا کاری بسیار پرطرفدار و محبوب است اما بالا بودن قیمت این ماده باعث شده از آن کم تر استفاده شود .

 

 

 

آبکاری الکترونیکی

 

اساس آبکاری الکتریکی به این صورت است که در اثر عبور جریان مستقیم از یک الکترولیت فلز محلول در آن باعث می شود روی کاتد رسوب کرده و متعاقباً مقداری از فلز آند وارد محلول می شود به این ترتیب الکترولیت ثابت می ماند. آبکاری الکتریکی برای ایجاد پوشش های تزئینی و محافظ ، اصلاح سطوح ساییده شده یا اضافه آن ماشینکاری می شود  ، قطعه سازی یا به عبارتی شکل دهی الکتریکی قطعات شکل پیچیده که دارای زوایای مقعر، ابعاد دقیق و سطوح طرح دار مثل : صفحات چاپ هستند ، عملیات آندکاری ، تمیزکاری الکترولیتی ، پرداخت الکترولیتی ، اسید شویی آندی ، استخراج و تصفیه فلزات به کار می رود .

 

 

آهن پویا

آهن پویا

آهن پویا با بیش از یک دهه تجربه پر فروش، پایبند به اصول حرفه ای و اخلاقی در عرصه خرید و فروش در مرزهای داخلی و خارجی یاری گر شما در صنعت فولاد است

به اشتراک بگذارید

دیدگاه

0