031 - 910 - 100 - 30     021 - 910 - 100 - 30

نبشی چیست ؟
چهارشنبه 23 مهر 1399 بازدید : 425

 

نبشی چیست ؟

 

نبشی از مهمترین پروفیل هایی است که در گروه مصالح ساختمانی قرار دارد .

نبشی پروفیلی است که دارای دو ضلع عمود بر هم است که به شکل L نیز میباشد که به این ضلع های عمود شده بر یکدیگر ، بال می گویند .

 

 

نبشی ها از نظر شکل ظاهری چگونه اند ؟

 

نبشی ها از نظر شکل ظاهری به دو دسته تقسیم می شوند :

1. نبشی بال مساوی : که اندازه ی هر دو بال آن مساوی است .

2. نبشی بال نا مساوی : در این نوع نبشی اندازه یکی از بال ها از بال دیگری نیز بزرگتر است .

 

بررسی نبشی ها از نظر نوع تولید :

نبشی ها به دو روش پرسی و فابریک تولید میشوند .

 

 

مراحل تولید نبشی پرسی :

 

در خط تولید نبشی پرسی در مرحله ی اول ، ابتدا یک  ورق فولادی  را وارد دستگاه می کنند . این دستگاه از غلطک های بسیاری تشکیل شده است که هنگامی که این ورق از زیر این غلطک ها عبور می کند ، آهسته آهسته و به تدریج این ورق خم می شود .

  در این دستگاه هر چه ورق فولادی پیش روی داشته باشد ، درون دستگاه بیشتر خم شده و شبیه به L  می شود ؛ به طوری که در انتها این ورق به صورت کامل خم شده است و اضلاع آن به صورت عمود بر هم ( دارای زاویه ی 90 درجه نسبت به یکدیگر ) در می آیند . پس از این مرحله در انتهای دستگاه یک تیغه ی سنگین و برنده بسیار تیز مستقر شده است که این ورق های فولادی را در ابعاد های معین که اصولا 6 و 12 سانتی متری است برش میدهد . این تیغ سنگین و برنده مانند گیوتین عمل می کند ، یعنی از قسمت بالا به سمت پایین برش میدهد و ورق را تکه میکند .

 

 

مراحل تولید نبشی فابریک :

 

در روش تولید نبشی فابریک ، از همان شروع کار محصول فولاد شکل دهی شده و از خط تولید خارج می شود . در این روش به تدریج از قطر فولاد کاسته میشود و به طول آن افزوده میشود تا جایی که در نهایت به صورت L خارج می شوند .

از آنجایی که نبشی فابریک از همان ابتدا شکل دهی دارد ، پس مراحل شکل دهی و پرس کردن را ندارد و همچنین دارای کیفیت و مرغوبیت بالاتری می باشد ؛ اما نبشی پرسی به دلیل داشتن مراحل پرس کردن و فشار و شکل دهی از کیفیت و مرغوبیت پایین تری نسبت به نبشی فابریک برخوردار است .

 

 

ناودانی چیست ؟

 

بخشی از مهمترین پروفیل هایی است که در گروه مصالح ساختمانی قرار دارد ، ناودانی پروفیلی است که از مقطع فولاد کربنی شکل که توسط عملیات نورد به شکل  U انگلیسی تبدیل شده است ، تشکیل شده است و دارای دو بال و یک جان میباشد . این دو بال و یک جان به صورت افقی بر روی یکدیگر قرار گرفته اند که از سمت داخل دارای زوایای گرد میباشد.

 

 

ناودانی ها به دو شکل کلی تولید میشوند :

 

1. شکل رایج آن که به صورت  U انگلیسی است .

2. نوع دیگر آن به صورت C انگلیسی است .

 

ناودانی از نظر شکل ظاهری به دو صورت تولید می شوند :

 

1. ناودانی ساده : ناودانی های ساده که از  ورق های گرم  تشکیل شده اند و متناسب با نوع کاربرد آن و درخواست مشتری می توان آن ها را به روش سرد یا گرم گالوانیزه کرد . ناودانی ساده را همواره در ابعاد 8/10/12/14/16 میلی متر و ارتفاع بین 30 تا 400 میلی متر تولید می کنند .

 

2. ناودانی مشبک : در ناودانی های مشبک تعداد زوایا زیاد میباشد و دارای حفره (سوراخ ) های متعددی میباشد که بسته به آن ها کاربری این محصول متفاوت شده است .

 

 

ناودانی ها از نظر وزن نیز به دو دسته تقسیم میشوند :

 

1. ناودانی سبک : به ناودانیی سبک میگوییم که همواره وزن ساختاری آن از جدول اشتال کمتر باشد .

2. ناودانی سنگین : ناودانی را ناودانی سنگین گوییم که وزن ساختاری آن دقیق مطابق با جدول اشتال باشد .

 

 

کاربرد انواع ناودانی :

 

1. کاربرد ناودانی مشبک : از ناودانی های مشبک در ساخت  سقف های فولادی  ، اجرای سازه های فولادی سبک ، اجرای نمای ساختمان در روش سنگ و به صورت خشک و ... می باشد .

2. کاربرد ناودانی ساده : از ناودانی ساده در ساختمان سازی ، ماشین سازی صنعتی و ... استفاده می شود .

3. کاربرد ناودانی سبک : از ناودانی سبک در ساختن چارچوب ها ، تشکیلات دریایی ، اسکلت کامیون ها و تریلی ها ، پایه ماشین آلات و ... استفاده می کنیم .

4. کاربرد ناودانی سنگین : از ناودانی سنگین در باربند ها به صورت تکی یا جفتی به کار میرود و در ستون ها و خرپاها و ... نیز استفاده می کنیم .

 

 

مراحل تولید ناودانی :

 

ناودانی به دو روش پرسی و فابریک تولید میشود که در ادامه به بررسی کامل آنها میپردازیم .

1. ناودانی پرسی : ناودانی پرسی متشکل از ورق های فولادی هستند که در کارخانه ها و به کمک دستگاه ها تولید میشوند . در روش پرسی ورق ها را به صورت عرضی خم میکنند تا به شکل ناودانی در بیایند ؛ حال هرچه مقدار انحنا و پرس آن بیشتر باشد در نتیجه حالت C ناودانی بیشتر است و هر چه پرس کمتر باشد ناودانی شکل U میشود .

2. ناودانی فابریکی : ناودانی فابریکی از روش نورد فولاد حاصل می آیند که محصول نهایی آن از همان ابتدا از خط تولید خارج میشود . ناودانی فابریک میتواند به دو روش نورد گرم و نورد سرد حاصل گردد.

 

 

فرآیند نورد گرم چیست ؟

 

نورد گرم فرآیندی است که طی آن فولاد ها تحت دمای حرارتی بالاتر از 926 درجه سانتیگراد قرار میگیرد که این دما نیز از دمای تبلور بالاتر میباشد .

 

حال هنگامی که دمای فولاد بالا باشد راحت تر میتوان آن را شکل و حالت داد و همچنین ورق هایی با ابعاد و سایز بزرگ تری ساخت .

نکته ی حائز اهمیت این است که : کیفیت و مرغوبیت ناودانی های نورد گرم کم است زیرا فرصت و زمان کافی برای فرآیند تولید را در اختیار ندارند . اما کیفیت ناودانی های نورد سرد بیشتر است زیرا به دلیل روش انجام کار و این که عملیات های بیشتری انجام میشود کیفیت ناودانی های نورد سرد بیشتر است . نکته ی مهم این که در روش نورد سرد همان فولاد هایی که تحت نورد گرم بودند را سرد می کنند ، پس زمان بیشتری در اختیار فولاد است تا بتواند تلرانس ابعاد و سطوح فولاد را با کیفیت بهتری تولید کند.

 

 

ابزارهای مورد نیاز در خط تولید :

 

در خط تولید نبشی ابزار و وسایلی زیادی به کار گرفته میشود اما مهمترین آنها قالب یا راهنمای شابلونی است که به صورت دستی تهییه میشوند و برای شکل گیری غلتک ها مورد استفاده قرار میگیرد.

آهن پویا

آهن پویا

آهن پویا با بیش از یک دهه تجربه پر فروش، پایبند به اصول حرفه ای و اخلاقی در عرصه خرید و فروش در مرزهای داخلی و خارجی یاری گر شما در صنعت فولاد است

به اشتراک بگذارید

دیدگاه

0