ورق نورد گرم در طی فرآیند ذوب فلزات انجام می شود به این صورت که محصول آن به صورت رول استخراج می گردد. برای محصولات فولادی بزرگ استفاده می شود و دردمای بالای 1000 درجه سانتی گراد شکل میگیرد.

 

فرآیند کلی تولید ورق

 

ورق نورد گرم در طی فرآیند ذوب فلزات انجام می شود، به این صورت که محصول آن به صورت رول استخراج می گردد. برای محصولات فولادی بزرگ استفاده می شود و دردمای بالای 1000 درجه سانتی گراد شکل می گیرد.

ورق نورد سرد ، یکی دیگر از فرآیندهای فلز است که در دمای نزدیک به معمولی یعنی اتاق و با استفاده از غلتک ها انجام می شود که ضخامت ورق و صفحات فولادی را کاهش می دهد. می توان گفت که سختی فولاد نورد سرد بیشتر از فولاد نورد گرم می باشد.

در طی فرآیند نورد گرم ، با حرکت غلتک ها بر روی فلز مذاب ، طول آن را افزایش میدهند و از ضخامت آن می کاهند. همچنین اگر قرار باشد که ضخامت کمی به فلز داده شود، در حرکت غلتک ها فلز را به جلو نمی رانند، بلکه غلتک را به صورت رفت و برگشتی روی فلز حرکت می دهند تا از ضخامت آن کم شود؛ ولی هزینه تولید به قدر زیادی افزایش پیدا می کند.

 

کیفیت فولاد نورد گرم بسیار پایین تر از فولاد نورد سرد است؛ زیرا فولاد نورد شده در شرایط نورد گرم نیاز به تسطیح بیشتری دارد ، مانند گذر از ابکاری یا افزایش مراحل تسطیح سازی که تا انتها ی خط نورد به نیت افزایش لایه گذاری (حجم) انجام می شود. این افزایش لایه گذاری در کویل های دارای ظرفیت محدود اعمال می شود.

به طور کلی نورد گرم ممکن است نواقصی را بر روی سطح به جا بگذارد؛ مثل فلس یا گرد گرفتگی هایی که نیاز به سمباده کشی و پرداخت های نهایی دارند تا به سطح صاف و یکدستی تبدیل شوند. ورق های نورد گرم به دلیل تماس سطح آنها با اتمسفر هوا ، سطحی غیر براق پیدا می کنند؛ به همین علت در بازار به  ورق سیاه نیز معروف هستند.

نکته ی دیگری که قابل اهمیت است، این است که قیمت ورق سرد دو برابر قیمت ورق گرم می باشد. جهت تولید ورق های سرد ، یک مرحله نمک و روغن زنی وجود دارد تا ورق آماده ورود به مرحله نورد سرد شود که خود این عوامل موجب افزایش قیمت ورق سرد می شود.

 

 

 

ورق نورد گرم

 

همان طور که اشاره شد، ورق های نورد گرم در دماهای بالا ( معمولا بالاتر از 926 درجه سانتی گراد ) به واسطه ی غلتک خط نورد ، تولید می شوند. در این روش فولادهایی که نسبت به تغییر شکل به روش نورد سرد و تحت کشش و فشار ، مقاوم هستند، تولید می شوند. این فولاد ها فقط طی مراحل نورد گرم ، باید ذوب و دوباره تغییر شکل یابند.

مسئله ای که اهمیت دارد این است که با رساندن دمای فولاد به بالاتر از دمای تبلور ، می توان آن را به راحتی شکل داد و در سایز های مختلف در آورد. اما دما باید به صورت یکنواخت در سطح فولاد پراکنده شود تا غلتک زن و تغییر ضخامت به صورت یکنواخت انجام گیرد. در غیر این صورت ، قسمت هایی که گرمای بیشتری دیده نسبت به بقیه قسمت ها، زودتر نورد شده و شکل یکنواختی بدست نمی آید.

این ورق ها در ضخامت 1.5 تا 12.5 میلی متر و عرض  800 تا 1560 میلی متر تولید می شوند.

 

 

کاربرد ورق گرم

 

از جمله محصولاتی که با استفاده از این ورق تولید می شوند و دمای بالاتر از تبلور الزام تولید آنهاست شامل : قطعات ساختاری مانند تیرآهن های I و H ، قطعات خودرو ، دستگاه های مهرزنی ، ریل ها و تجهیزات صنعتی می باشند.

 

 

ورق نورد سرد

 

مرحله عملیات بعد از نورد گرم ورق فولادی ، نورد سرد است . البته قبل از ورود به فرآیند نورد سرد ، یک مرحله اسید شویی انجام می گیرد که از یکه لایه اکسیدی از سطح ورق برداشته می شود و وارد غلتک زنی و کاهش ضخامت ورق می شود.

در حالت کلی ، نورد سرد برای سمبادده زنی و صاف کردن و پردازش سطح رویه فولاد گرم نورد و پولیش مورد استفاده است. فرآیند هایی که برای بهینه سازی پردازش سطح و اندازه کردن ورق محصول نورد سرد به کار می روند، مقاومتش را افزایش می دهد و نسبت مقاومت به وزنش را بالا می برد، همچنین ورق را قادر می سازد تا طول مراحل ساخت و ماشین کاری دارای ضریب خطای کمتر و تحمل بیشتری می شود.

ورق روغنی  در بازار همان ورق های نورد سرد است . علت این نامگذاری ، روغنی است که قبل از ورود به مرحله نورد سرد ، به هدف جلوگیری از زنگ زدگی آن ، به ورق زده می شود تا هنگامی که این ورق ها به دست مشتریان می رسد از زنگ زدگی محافظت شود.

مهم ترین محصولات حاصل از نورد سرد ، محصولات مفتولی ، ورق ، میله ، تسمه و لوله فلزی هستند که طی فرآیند کشش سرد ، نورد چرخشی ، سمباده زنی و پولیش تولید و عرضه می شوند. این فرآِیند ها موجب افزایش استحکام تسلیم می شود که به آن اشاره می کنیم.

 

کشش سرد : افزایش استحکام تسلیم استحکام کششی ( که این فرآِیند ، سبب افزایش هزینه و طولانی شدن نورد گرم می شود.)

 

نورد چرخشی : حذف ناخالصی های سطوح

 

سمباده زنی : کوچک و باریک کردن محدوده دارای ناخالصی و ناهمواری

 

پولیش زدن : صیقلی شدن سطح و بهبود پوشش سطح

 

هنگامی که در اثر نورد سرد یا سمباده زنی ، لایه محافظ اکسیده ای که به طور عادی روی سطح ورق های نورد گرم یافت می شود از بین می رود، سطحی از خود به جا می گذارد که فاسد شدنی است. به همین دلیل باید در طول جابجایی ، انبار و حمل ونقل مراقبت های زیادی از آن صورت گیرد تا این سطح دچار آسب و یا فاسد شدن نشود.

 

 

 

 

 کاربرد ورق سرد

 

از ورق های فولادی نورد سرد در تولیدات مهندسی برای قطعاتی که نیاز به تحمل فشار بالا و سطوح روکش خورده دارند. مانند قطعه هایی که نیاز به موج دار کردن و شیاردهی ، خمکاری ، آهنگری سرد ( چکش خواری ) و سایر انواع شکل دهی سرد که معمولا سرد نورد دیده هستند ، استفاده می شوند.

 

بعضی از این قطعات عبارتند از :

 

قطعات ظاهری و قابل نمایش هواپیما ها واتومیبل

لوازم خاگی و آشپزخانه شامل اجاق ها ، فرها ، یخچال ها ، ماشین های شوینده ، خشک کن ها و لوازم کوچکتر

قاب های ساختمانی

 



تفاوت بین ورق گرم وسرد




ازموضوعات مهمی که در بازار فولاد مطرح می شود تفاوت های بین نورد گرم و نورد سرد می باشد. که این تفاوت ها در رابطه با پروسه ی تولید درکاخانجات است نه مشخصه و گرید آنها. حال میخواهیم با این تفاوت ها آشنا شویم :



1-فرآیند تولید : ورق نورد گرم با روش ذوب فلزات تولید می شود و محصول آن به صورت رول می باشد اما ورق نورد سرد د ردمای معمولی با استفاده از غلطک ها شکل می گیرد . قابل ذکر است که سختی ورق سرد بیشتر از ورق گر می باشد.

2-قیمت ورق سرد و گرم ک ورق سرد چیزی حدود دو برابر ورق گرم قیمت دارد. زیرا مراحل ساخت آن بیشتر از ورق گرم است.

3-ابعاد ورق گرم و سرد ک ورق گرم در ضخامت های 15 تا 100  میلی متر تولید می شود اما ورق سرد ضخامت ها ی 200 ، 1500 ، 1250 ، 1000 میلی متر را دارا می باشد.

4-کاربرد ورق گرم و سرد : ورق های گرم عموما برای ساخت محصولاتی با ابعاد بزرگتر استفاده می شوند اما با ورق سرد محصولات کوچکتر را می سازند.

5-ورق های گرم از استاندارد ST37  استفاده می کنند. اما ورق های سرد دارای سه استاندارد ورق معمولی ST12 ، ورق نیمه کششی ST13 و ورق فوق کششی ST14 میباشد.

نوشتن دیدگاه