استحکام و آرماتور بندی ساختمان از جمله مسائلی است که در ساختمان سازی حتما باید به آن توجه شود تا در برابر تنش های محیطی استقامت خود ر از دست ندهد، به همین دلیل در آرماتور بندی از میلگرد با اندازه های متناسب باید استفاده کرد و آن ها را با نظم خاص در کنار یکدیگر قرار داد.

 

آرماتور بندی سازه های بتنی برای استحکام ساختمان

 

آرماتوربندی در ساختمان های بتنی یکی از کارهای تخصصی و حساسی است که دقت زیادی را طلب می کند. در واقع بتن خاصیت شکنندگی دارد و مقاومت کمی از خود در برابر نیروهای کششی نشان می دهد.

استحکام  آرماتور بندی ساختمان از جمله مسائلی است که در ساختمان سازی خیلی باید به آن توجه شود تا در برابر تنش های محیطی استقامت خود را از دست ندهد، به همین دلیل در آرماتور بندی از میلگرد با اندازه های متناسب باید استفاده کرد و آن ها را با نظم خاص در کنار یکدیگر قرار داد.

آرماتوربندی باعث ایجاد اتصال بتن و میلگرد می شود و گاها به صورت قرار گرفتن چندین میلگرد راست و ساده روی یکدیگر می باشند که قابل استفاده درسقف است. در آرماتور بندی اتصال از طریق بست های فلزی یا جوشکاری سرد می باشد، به صورتی که میله های خمیده و در هم قفل شده برای ساخت ستون و فونداسیون ساختمان به صورت چند میله ی ساده در کنار هم قرار گرفته برای سقف سازی اجرا می گردد. به این دلیل آرماتوربندی از روش های اصلی برای ایجاد ساختمان های مدرن در نظر گرفته شده؛ هم به لحاظ مهندسی هم به لحاظ استحکام خود ساختمان بهتر و مفیدتر عمل خواهد کرد.

این در حالی ست که بتن استحکام فشار بالایی را دارا می باشد و مقاوم در برابر تنش های مختلف است.

آرماتوربندی باعث ایجاد اتصال بتن و میلگرد می شود و گاها به صورت قرار گرفتن چندین میلگرد راست و ساده روی یکدیگر می باشند که قابل استفاده درسقف است.

دریک تعریف کلی، آرماتور بندی یعنی کنارهم چیده شدن میلگردها و سایر محصولات فولادی با ترتیب خاص که به کمک جوشکاری سرد یا بست فلزی به هم متصل می شوند.

 

مراحل آرماتور بندی شامل 7 قسمت می باشد:

 

1-طرحی ساختمان و مشخص کردن اجزای آن :

نقشه کلی ساختمان قبل از شروع ساخت و تهیه مصالح باید طراحی شود.

 

2-خرید میلگرد :

برای پروژه های معمولی و ساختمان های ساده، میلگردهای فولادی آجدار برای آرماتور بندی مورد استفاده قرار میگیرد و برای پروژه های بزرگ و ساختمان های ساده مانند مخازن ، مجتمع تجاری یا مسکونی فرم مخصوصی با توجه به نیاز ساختمان جهت خرید انواع میلگرد و آرماتور بندی تهیه می شود.

 

3-مشورت با طراح آرماتور بندی :

مرحله ی بعد از تهیه میلگردها مشورت در رابطه با آرماتور بندی با مهندس ناظر است.

در ساختمان های ساده و کوچک تغییر شکل و فاصله میلگردها اهمیت زیادی ندارد و نیاز به حضور مداوم مهندس نیست.

در پروژه ها و ساختمان های پیچیده مهندس به صورت کامل حضور دارد و آرماتور بندی و نوع میلگردها مورد بررسی قرار می دهد.

 

4-انتخاب روش مناسب آرماتور بندی :

برای خم کردن میلگرد و آرماتور بندی روش هایی مانند کرواتی ، گره زدن و منظم وجود دارد. ذکر این نکته ضروریست که برای آرماتور بندی نمی توان از جوشکاری استفاده کرد. زیرا جوشکاری در اثر فشار می شکند و باعث کاهش استحکام کششی می شود.

همچنین برای بستن میلگردها با سیم مفتولی و سیم آرماتور از دو روش  ضربدری و بستن از کنار استفاده می شود.

 

5-تصمیم گیری در مورد نحوه ی قرارگیری آرماتورها و میلگرد :

تصمیم گیری در این مورد نقش بسزایی در رسیدن بتن به نقاط مختلف دارد. مثلا برای ستون های بزرگ به دلیل استفاده از میلگردهای بزرگ فضای بیشتری در اختیار آرماتور و قالب قرار دهید.

 

6-بررسی نهایی آرماتور بندی :

بررسی مجدد و چند باره آرماتور قبل از بتن ریزی از مراحل مهم قابل توجه است. اگر میلگردی شل شده یا مفتول آن باز شده باشد مجددا توسط سیم مفتول آن را ببندید.

 

7-قالب گذاری و بتن ریزی :

آخرین مرحله، قالب گذاری و  بتن ریزی است. معمولا در قالب گذاری از قالب های فلزی استفاده می شود، که مانع خروج آب سیمان از بتن می شود و این قالب ها در شکل های مختلفی وجود دارند و توانایی ایجاد انواع ستون های استوانه ای را دارند.

 

روش بستن میلگرد با استفاده از سیم مفتول :


در این روش قرار گیری میلگرد ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا بتن ریزی به نقاط مختلف آرماتور برسد و همچنین هنگام ساخت ستون هایی که در آن ها از میلگردهایی با سایز بزرگ استفده می شود باید سعی کرد تا در آرماتور بندی قالب فضا را بیشتر در نظر گرفت تا به تمام سطوح برسد. قسمت های پایین تر که از عایق استفاده می شود و برای جلوگیری از رسیدن رطوبت خاک به سازه است. قبل از این عملیات مهندسین باید محل را بررسی کرده تا در اثر جا به جایی این مفتول ها پاره نشده باشند.


روش ضربدری:


دو میلگرد را روی همدیگر قرار می دهند و سیم مفتول به شکل ضربدری در زیر و روی آن قرار گرفته و سپس با استفاده از انبردست آن ها را به سمت پایین به هم می پیچند.


روش بستن از کنار :


وقتی میلگرد ها روی هم قرار گرفت سیم مفتول از زیر میلگرد پایینی رد شده و پس از عبور به میلگرد بالایی بسته می شود. این روش از جمله رایج ترین روش هایی است که در آرماتور بندی سقف فونداسیون انجام می شود.

 

مزایای آرماتور بندی در اجرای سازه های بتنی :

 

1-قدرت فشرده سازی و تراکم سازی در بتن دارای آرماتور در مقایسه با سایر مصالح ساختمانی بیشتر است.

 

2-آرماتور بندی از انحراف ساختمان در حالت اولیه جلوگیری میکند.

هزینه ی نگهداری آن بسیار کم است.

 

3-ساختمان های دارای آرماتور به نسبت سایر ساختمان ها پایدار تر هستند.

 

4-مقاومت سازه های بتنی دارای آرماتور در مقابل آب و آتش قابل ذکر است.

 

نکات مهم در آرماتور بندی:

 

  • حداقل  فاصله آرماتور ها در سطح قالب بندی 2/5 سانتی متر است. این کار باعث ایجاد پیوستگی بین بتن و آرماتور می شود و از زنگ زددگی آنها جلوگیری می کند.
  • فاصله آرماتورهای عرضی از هم حدود 20 سانتی متر باشد.
  • آرماتورها را نباید در دمای زیر 5 سانتیگراد خم کرد
  • آرماتورهای عرضی وظیفه ی نگهداری آرماتور های طولی را برعهده دارند. پس رعایت دقت در خاموت گذاری اهمیت زیادی دارند.

 

 

نوشتن دیدگاه