سیم مفتولی (سیم تک لا) (سیم خشک):این نوع سیم دارای یک رشته هادی است و به دلیل امکان فرم دهی آن در تابلو برق ها کاربرد دارد.


سیم افشان:


این نوع سیم ها با توجه به این که تعداد زیادی سیم مسی نازک به هم تابیده تشکیل شده اند

 

سیم مفتولی (سیم تک لا) (سیم خشک):این نوع سیم دارای یک رشته هادی است و به دلیل امکان فرم دهی آن در تابلو برق ها کاربرد دارد.


سیم افشان:


این نوع سیم ها با توجه به این که تعداد زیادی سیم مسی نازک به هم تابیده تشکیل شده اند و قابل انعطاف هستند به همین دلیل در سیم کشی ساختمان استفاده می شود.


سیم نیمه افشان:


این سیم بین سیم های مفتولی و افشان است به صورتی که تعداد و رشته های این نوع سیم از نوع افشان کمتر است و بنابراین انعطاف آن نیز از سیم های افشان کمتر است و کاربرد آن مشابه سیم های مفتولی است.


کابل:


هرگاه چند سیم در کنار یکدیگر به کمک یک غلاف و یا لایه عایقی دوم قرار گیرند یک کابل را تشکیل می دهند. کابل ها از نظر شکل مادی (شکل سطح مقطع) دو دسته هستند:


1-هادی های گرد               2-هادی های مثلثی


انواع کابل از نظر تعداد رشته:


1-تک رشته(مفتولی)           2-چندرشته(افشان)


انواع کابل از نظر کاررد:


1-کابل های مسطح:


برای تحمل فشار ، ضربه و نفوذ رطوبت دارای محافظ هستند.


2-کابل های غیر مسطح:


فاقد محافظ اند.


عایق کابل:


عایق کابل با توجه به نوع مصرف و کاربرد از مواد گوناگون ساخته می شود. مانند:کاغذ های آغشته به روغن های مخصوص-مواد پلاستیکی PRC


رنگ بندی سیم های کابل:


در کابل ها چون چند سیم در کنار هم قرار دارند ممکن است سیم ها با یکدیگر اشتباه گرفته شود به همین دلیل سیم ها در رنگ های مختلفی تولید می شوند.این رنگ بندی استاندارد مشخصی دارد.
در یک شبکه ی برق وقتی تعداد مصرف کنندگان زیاد می شوند افت ولتاژ ایجاد می شود و برای تثبیت ولتاژ مصرف کننده باید جریان مصرفی را کم کرد.هر کابلی با سطح مقطع مشخص قادر به انتقال جریان معینی است که اگر جریان از آن حد تجاوز کند باعث اتلاف انرژی برق ، کوتاهی عمر کابل و یا سوختن آن می شود.


اصول مهم در طراحی شبکه ی برق:


1-جریان برق از حد مجاز کابل بیشتر نشود.
2-افت ولتاژ نباید بیشتر از حد مجاز باشد.
3-محاسبات اقتصادی در مورد سطح مقطع انتخابی از نظر افت توان انجام شود.
محاسبه سطح مقطع کابل با توجه به جریان مجاز کابل و درصد افت ولتاژ:
هر کابلی با سطح مقطع معینی می تواند جریان معینی را منتقل کند.اگر جریان بیش از حد مجاز باشد باعث اتلاف انرژی الکتریکی ، افزایش افت ولتاژ ، کوتاهی عمر کابل و یا سوختن آن می شود.


موارد تعیین کننده ی مقطع کابل:


جریان عبوری از کابل بیش از حد مجاز نباشد.
افت ولتاژ نباید بیشتر از حد مجاز باشد چون موجب کاهش ولتاژ انتهای خط شده و در نهایت آسیب رسیدن به کابل می شود.
انتخاب کابل مناسب با توجه به جریان مجاز کابل


بررسی اقتصادی محاسبه ی کابل:


برای طراحی اقتصادی شبکه ی داده های آماری و معیارهایی چون قیمت کابل ، هزینه ی نصب و نگهداری ، مدت زمان بهره برداری از کابل و بهای هر کیلو وات ساعت مصرفی نیازمند است.


عوامل موثر در قیمت کابل:


مقدار مصرفی مس و عایق بسیار مهم است.نوع عایق که pvc یا xlpe  باشد نیز بسیار اهمیت دارد.عایق xlpe  گرانتر است.
مقدار مس مصرفی مهم ترین عامل تعیین کننده ، قیمت کابل است.همچنین سایز کابل و میزان مواد مصرفی از عوامل موثر بر قیمت کابل است.افزون بر مواد مذکور با توجه به نوع کاربرد کابل مواد نیز قابل تغییر است. به عنوان مثال اگر کابل در محیط های شیمیایی استفاده شود باید غلاف سری داشته باشد ولی اگر به صورت زیرزمینی مورد استفاده قرار گیرد حتما باید روکش ارمور (ضدزنگ خورندگی و جوندی جانوران) داشته باشد. بنابراین با توجه به مشخصات فنی کابل بنا به درخواست مشتری ، نوع و مقدار مواد مصرفی مشخص می شود و قیمت آن بر این اساس تغییر می کند.

 

نوشتن دیدگاه