لوله ها فلزات استوانه ای توخالی ای هستندکه از آنها برای جریان مایعات ، جریان آب و گازها استفاده میشود. هرکدام ضخامت و قطر خاصی دارند و برای استفاده در هر زمینه ، از لوله ها با متریال مصرفی خاصی استفاده میکنند .

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
لوله ها فلزات استوانه ای توخالی ای هستندکه از آنها برای جریان مایعات ، جریان آب و گازها استفاده میشود. هرکدام ضخامت و قطر خاصی دارند و برای استفاده در هر زمینه ، از لوله ها با متریال مصرفی خاصی استفاده میکنند .


فلزها ، آلیاژها ، پلاستیک ، بتن و فایبرگلاس ازانواع پرفروش لوله ها هستند که بنا به شرایط آب و هوایی ، فشارسیالات و محل قرارگرفتن لوله و شرایط لوله کشی در هر زمینه موردمصرف قرار میگیرند.

 

 

انواع لوله

 

 

 

 

 


لوله های پلاستیکی 

 

لوله های پلاستیکی دارای فوایدی مانند  استحکام زیاد ، عمر طولانی ، قدرت تحمل ، فشار زیاد ، نصب آسان و بهداشتی بودن معایبی مانند  توانایی تحمل کم دما و گرما و عدم انعطاف پذیری هستند و در صنعت ساختمان سازی به وفور استفاده میشود .

 

 

لوله های گازی

 

لوله های گازی به دو صورت روکار و زیرکار استفاده میشوند. ویژگی خاص این لوله ها این است که روی آن مشخصات لوله و  کارخانه ی تولیدکننده (بارنگ زرد یا سفید) حک میشود و در پالایشگاه های نفتی ، سوله های صنعتی و کارخانه ها استفاده میشود.

 

 


لوله گالوانیزه

 

رنگ تیره ویژگی خاص این نوع از لوله ها است. آنها میتوانند از جنس فولاد یا آهن باشند و کاربردهای مختلفی همانند انتقال آب و گاز در گلخانه ها ، تخلیه فاضلاب ، سیستم تهویه ، سیستم آبیاری دارند.

 

 


لوله مانیسمان

 

لوله مانیسمان به لوله ی بدون درز و جوش خوردگی گفته میشود. ضخامت جداره ی این لوله ها متفاوت است و در دو سایز(رده) 40 و 80 در بازار موجود هستند. بدیهی است که این دو از لحاظ استحکام و قیمت و وزن و توانایی انتقال سیالات متفاوت باشند.
این لوله ها کاربردهای مختلفی همانند انتقال نفت و گاز ، صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی ، عایق کابل های فشارقوی و آبرسانی مناطق کشاورزی دارد.

 

 

لوله مبلی

 

لوله مبلی از ورق روغنی تولید میشود و به همین خاطر به نام لوله روغنی نیز مشهور است. یکی از پرکاربردترین لوله ها میباشد و کاربردهای زیادی همانند هواپیماسازی ، اتومبیل سازی ، ساخت انواع کانتینر و ساخت لوازم آشپزخانه دارد.

 

 


لوله جدارچاه

 

همانطور که احتمالا حدس زده اید ، لوله جدارچاه برای جلوگیری ازریزش دیواره های چاه استفاده میشود. شیارها و فضاهای خالی در این لوله ها تاثیر بسزایی در کمیت میزان خروجی آب دارد. این لوله ها دوام و ماندگاری بالایی دارند. شیاره ها و جداره های لوله های قوسی شکل است و باعث میشود آب بصورت یکسان و بهینه از آن عبور کند.

 

 


لوله اسپیرال

 

لوله اسپیرال با استفاده از ورق های فلزی و به شکل مارپیچی ساخته میشوند و با عبور غلتک هایی با درزهای حلزونی به شکل لوله درمی آیند و صفحات فلزی با استفاده از جوش زیرپودری به یکدیگر متصل میشوند. کاربردهای مختلفی همانند آب و فاضلاب ، انرژی حرارتی ، صنایع برق و شیمیایی و غیره دارد.

 


لوله صنعتی

 

لوله های صنعتی از شکل دهی  ورق سیاه  تولید میشود و جنس آن فولادکربن است. فرآیند تهیه آن به قرار زیر است :

1) ابتداورق های فلزی برشکاری میشوند.

2)سپس نوارورق به اندازه ی محیط لوله آماده میشود.

3)ورق هابه لوله تبدیل میشوندو درز آنها جوشکاری میشود.

 

این لوله ها کاربردهای زیادی همانند استفاده در پروژه ساختمانی ، ساخت پل ها فلزی ، انتقالات نفت وگاز وپتروشیمی دارد.

 

 


لوله های داربستی

 

برخلاف سایر لوله ها این نوع لوله برای انتقال مایعات و سیال ها استفاده نمیشود بلکه بعنوان نگهدارنده ی ساختمان و بناهای تاریخی و برای جلوگیری از ریزش آنها و در جهت حفظ و جلوگیری از ریزش بنا مورد استفاده قرار میگیرند. خوداین لوله ها نیز دارای انواعی همانند لوله داربستی مثلثی ، لوله داربستی چکش ستاره،  لوله داربستی معلق ، لوله داربستی پایه دار هستند و به دو صورت درزدار و بدون درز تولید میشوند و فرآیند تولید نیز به همان صورتی است که در طول مقاله به آن اشاره کردیم. بدیهی است استحکام و قدرت لوله بدون درز ودرز دار متفاوت باشد.

 

 


لوله مسی

 

لوله مسی زیرمجموعه ی لوله استیل(فولادی) است و رنگ آن مایل به قرمز است. لوله مسی کاربردهای مختلفی همانند رسانای جریان الکتریسیته ، انتقال آب منازل ، انتقال سیالات سنگین ، سیستم های سرمایش/گرمایش و غیره دارد.

 

 


لوله پلیمری

 

انواع لوله های فلزی دچار پوسیدگی یا زنگ زدگی میشوند. امروزه در بازار تهیه لوله آلات لوله هایی از جنس عمدتا پلاستیک فشرده تولید میشوند که خواص فیزیکی و شیمیایی ویژه ای دارند. این لوله ها از لحاظ بهداشتی بسیارپاک و سالم هستند و در برابر حملات بیولوژیکی و رسوب پذیری مقاوم اند. به همین خاطر در صنعت کشاورزی استفاده میشوند. دیگر کاربردهای آن همانند سیستم تخلیه فاضلاب ، توزیع آب درباغبانی ، کارخانه ها ، دامداری ها ، پساب های صنعتی و شیمیایی و فرآوری موادغذایی است. لوله های پلیمری جایگزین لوله های گالوانیزه شده اند اما در کنار آن معایبی هم دارند.ت حمل کم در مقابل فشار ودما و اشتعال پذیری از معایب آن هستند که درمقابل مزایای زیادآن قابل چشم پوشی است.

 

 


لوله سفالی

 

لوله سفالی غالبا از سفال پخته شده و لعاب دار ساخته میشوند. این لوله ها دربرابر آسیب پذیری و خوردگی مقاوم هستند. علاوه بر آن دارای عملکردهیدرولیکی مناسبی میباشند اما تحمل تنش و فشار زیادی ندارند. ازکاربردهای اساسی این لوله ها میتوان به تخلیه فاضلاب اشاره کرد.

 


حال که باتعریف لوله ، انواع لوله   و کاربردها و ویژگی های مختلف هرکدام آشنایی پیدا کردیم و به یک شاکله ی ذهنی نسبتا پایدار دست پیدا کردیم ، درادامه با لوله آتش خوار و کاربردها و ویژگی های آن آشنا میشویم.

 


لوله های آتش خوار 

 

لوله های آتش خوار که جزیی از زیرمجموعه های لوله های صنعتی میباشند، از آلیاژهایی مانند (ترکیبات عنصرکربن و منگنز) ساخته میشوند. این لوله ها در صنایع و پروژه های مختلف کاربرددارند و این امراهمیت این لوله رانشان میدهد. از ویژگیهای منحصر بفرد  این لوله به  تحمل فشار و حرارت بسیار بالا برای عبور مایعات و گازها میتوان اشاره کرد. تحمل دما تا حدود600 درجه سانتی گراد و تحمل فشارمایعات تا حدود 80 اتمسفر را دارد.لوله آتش خوار از ورق های فولادی و به روش اسپیرال تولید میشود و در زمره ی لوله های بدون درز قرار میگیرد.
در مجموع ازین لوله هنگامی که نیازبه تحمل فشار و دمای زیادداشته باشیم استفاده میکنیم. نکته ی حایز اهمیت این است که دمای مورد نیاز برای جوشکاری این نوع لوله 500 درجه سانتی گراد است و پروسه ی جوشکاری باید حداقل 15 دقیقه انجام بگیرد تا از نشت و ترک در لوله جلوگیری شود. در ساخت و تولید لوله آتش خوار به علت وجود عنصرکربن سختی لوله افزایش می یابد و و فولاد خاصیت نرم و شکل پذیری خوبی در این نوع لوله ها ایجاد میکند.
درسالها اخیر لوله آتش خوار هم چنان پیشتازانه در صنایع مختلف میتازد و قیمت مناسب آن نیزباعث شده تا در سطوح مختلف از آن استفاده شود.
نکته ی حایز اهمیت این که لوله آتشخوار ، فقط در شرایط تبدیل حرارت به صورت مبدل کاربرد داشته و در صنعت کاربرد نسوز ندارد و در صورتی که داخل لوله سیال آب جریان نداشته باشد ، لوله آتش خوار نمیتواند حرارت مشعل را تحمل کند.

از بارزترن صنایعی که ازاین نوع لوله ها در آن استفاده میکنند میتوان به صنایع  زیر اشاره کرد : صنایع تولید محصولات شیمیایی ، صنعت نفت و گاز و صنایع مرتبط با آن‌ها ، صنعت ساخت و تولید موتورهای دیزلی ، صنایع ساختمان‌سازی ، صنایع کشتی‌سازی ، صنایع تولید و مونتاژ سیستم‌ها و مبدل‌های حرارتی ، صنایع تولید فولاد و صنعت فرآوری لبنیات.

 

 

کاربرد های مختلف لوله آتش خوار :


استفاده به عنوان خط لوله حمل و نقل مایعات با فشار کم و فشار متوسط


موتورهای دیزل


صنایع شیمیایی


دیگ های بخار با فشار کم و فشار متوسط


در مبدل های حرارتی استفاده میشود


درست کردن دیگ روغنی

 

 


کشورهای تولیدکننده ی لوله آتش خوار در جهان


باتوجه به استانداردهای موجود در کشورهای چین ، آمریکا، رومانی ، روسیه  و همچنین اروپای شرقی و غربی ساخته و در بازار آهن سراسر جهان عرضه می گردد.


کیفیت تولیدات این کشورها نسبت به سایرین بیشتر است زیرا در این کشور ها مراحل راستی آزمایی انجام میشود و در نهایت تاییدیه ایمنی به سازندگان آنها ارائه میگردد.

 

 

 

نتیجه گیری 


با توجه به آنچه گفته شد درمی یابیم که لوله ها انواع مختلفی دارند و هرکدام دربخش های مختلف و در بخش های مختلف صنایع (ازسیستم های آبیاری گرفته تاحفظ ونگهداری ازساختمان ها) استفاده میشود. ضخامت و قطرهای مختلف آن بر روی تعیین قیمت تاثیر میگذارد و کشورهای زیادی درجهان تولیدکننده ی این لوله هاهستند.

 

 

نوشتن دیدگاه