بادبند یا مهاربند سیستمی است که شامل چندین عضو است و همه ی این اعضا به منظور استحکام و پایداری سازه طراحی شده اند

 

بادبند چیست

 

بادبند یا مهاربند سیستمی است که شامل چندین عضو است و همه ی این اعضا به منظور استحکام و پایداری سازه طراحی شده اند . این عضوها نبروهاب ناشی از فشار حوادث گوناگون مانند زلزله را خنثی میکنند . در واقع میتوان گفت ، بادبندها از فروپاشی سازه جلوگیری میکنند . 

 

 

 

 

 

 

اهمیت بادبند در ساختمان

 

بادبندها  نیروهای عرضی و بارهای اضافه ای که بر ساختمان وارد میشوند را خنثی میکنند . بادبندها نیروهای تخریب کننده را به خوبی مهار میکنند . مهار شدن این نیروهای تخریب کننده در حوادثی مانند زلزله موجب نجات جان صدها انسان میشود . 

 

 

انواع مهاربند در ساختمان

 

 

1.مهاربندهای قائم یا عمودی

 

این نوع مهاربندها را بین ستون ها به صورت عمودی قرار میدهند تا بتوانند این اعضا بارهای اضافی را به صورت عمودی به زمین انتقال دهند . در اکثر ساختمان های چندین طبقه ، در محل پیچ خوردگی ها از مهاربندهای قائم استفاده میکنند . 

 

 

 

 

 


2.مهاربندهای افقی

 

از مهاربندهای افقی به منظور انتقال بار ها و نیروهای اضافی به مهاربندهای عمودی استفاده میشود . در اکثر ساختمان ها در پشت بام ها از مهاربندهای افقی استفاده میشود . 

 

 


انواع بادبند 

 

 

1.بادبند مورب منفرد

 

بادبند مورب منفرد نوعی بادبند در ساختمان است که نام دیگر آن  خرپا  یا سیستم مثلثی است . این نوع بادبند دارای یک عضو به صورت مورب درون  قاب ها است که وظیفه ی مقاوم سازی ساختمان ها ، در مقابل نیروهای تنشی و جانبی است . 

 

 

 

 

 

2.بادبند ضربدری

 

این نوع باربند از دو عضو تشکیل شده است که به صورت مورب در محل تلقی تیر و ستون ، به صورت ضربدری قرار گرفته است . در این نوع بادبندها ، برای مهار نیروهای تنشی معمولا از کابل های فولادی ، تیرآهن های ناودانی یا نبشی استفاده میشود . همچنین این نوع باربندها ، در ساختمان ها با محدود کردن فضای داخل ، موجب خنثی شدن حداکثر نیروی خمشی در کف ساختمان میشود . 


 

3.بادبند قطری

 

بادبند قطری دقیقا مشابه بادبند ضربدری است تنها با این تفاوت که یکی از اعضای بادبند قطری در قطر قرار گرفته است . 

 

 

 

 

4.بادبند همگرا

 

در این نوع بادبندها ، امتداد اعضایی مانند تیر ، ستون و مهاربند دقیقا از یک نقطه عبور میکنند . نام دیگر این بادبندها بادبندهای هم محور میباشد . 

در بادبندهای همگرا تیرها همانند تیرهای معمولی و تحت بارهای ثقلی طراحی و تعبیه میشوند . این تعبیه شدن تیرها سبب آن میشود که در هنگام رخداد زلزله ، نیروی کمتری به تیرها وارد میشود . 

این نوع بادبندها مقاومت بسیار بالایی به ساختمان میدهد و از هرگونه تغییر مکان ناگهانی جلوگیری میکنند . اما این نوع بادبندها معایبی نیز دارد . یک نمونه از معایب این نوع بادبندها این است که هنگام استفاده از این بادبندها نمیتوان در قاب ها پنجره قرار داد . 

یک نمونه دیگر از معایب این بادبندها این است که موجب پایین آمدن شکل پذیری ساختمان میشود . عیب دیگر آنکه در ساختمان هایی که از این نوع بادبند استفاده میشود ، در صورت وقوع زلزله و پس لرزه ، لزرش های ناشی بسیار احساس میشود . 

 

 

بادبند واگرا

 

در بادبند واگرا یک انتهای بادبند به تیر متصل است و حداقل یکی از انتهاهای آن به محل تقاطع تیر و ستون وصل نمی ‌شود. نام دیگر این نوع بادبند ، برون محور نیز است . در این نوع بادبندها نیروهای برشی و لنگرهای خمشی مستقیما به تیر وارد میشود . این امر موجب جلوگیری از گسیختگی تیر میشود . 

مهمترین مزیت این نوع بادبندها این است که به ساختمان قابلیت شکل پذیری بسیار زیادی میدهد . 

 

 

 

بادبند وی شکل

 

این بادبند از دو عضو مورب تشکیل شده که دقیقاً مانند حرف V انگلیسی از گوشه ‌های بالای عضو عمودی متصل شده و در وسط یک تیر زیری به هم می‌ رسند تا شکل V تشکیل شود . 

 

 

 

حذف بادبند در ساختمان 

 

از نظر استانداردهای فنی و مهندسی ، تحت هیچ عنوان حذف بادبندها در ساختمان های مختلف اعم از مسکونی ، تجاری و اداری مجاز نیست . اما گاها مهندسان ساختمان سازی برای کاهش هزینه های ساخت و ساز بادبندها را حذف میکنند که این کار سبب ضعیف شدن ساختمان و پاشیده شدن پی ساختمان از یکدیگر میشود .

 

 

ترکیب انواع بادبندها در ارتفاع ها وکف

 

1.در ساختمان هایی که تعداد طبقات آن ها بیشتر از 5 طبقه باشد ، در تمامی طبقات میتوان از بادبند واگرا استفاده کرد . 

2.در ساختمان های تک طبقه ، در صورتی که ظرفیت الاستیک کمتر از 50 باشد میتوان از بادبند هم محور استفاده کرد . 

3.در ساختمان های یک طبقه ، گاها طراحان از سیستم ترکیبی استفاده میکنند 

 

 

نوشتن دیدگاه