031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
تخریب بتن از جمله فرایند هایی است که بنا بر دلایلی ممکن است نیاز شود . از جمله ی این دلایل میتوان به مغایرت بتن ریز ی با نقشه ی اجرایی و یا تغییردر نقشه ها و همچنین اشتباهات اجرایی اشاره کرد که این در موارد نیاز است که بتن تخریب شود . در مواردی نیز که پس از بتن ریزی مشخص شود بتن از مقاومت بالا و کافی برخوردار نیست نیز بتن تخریب می شود . همچنین در مقاوم سازی نیز ممکن است المان یا المان ها امکان مقاوم سازی را نداشته باشند و مجبور به تخریب بتن باشیم .
.به فرایند برش/ جداسازی و حذف کنترل شده ی بتن فرایند تخریب بتن میگوییم
فرایند تخریب بتن حتما باید توسط تیم های حرفه ای و با تجربه انجام شود . زیرا این فرایندی بسیار حساس و خطیر می باشد و هرگونه خطا و اشتباه در حین کار خسارت های مالی و جانی جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت .
از انجایی که در اکثریت پروژه های ساختمانی اشتباهات مهندسی و اشتباهات اجرایی رخ می دهد پس در نتیجه در اکثر پروژه های ساختمانی نیز عملیات تخریب بتن رخ میدهد .
با توجه به این موضوع که بتن مسلح در سازه ها کاربرد های اساسی دارد پس تخریب بتن مسلح می تواند همراه با مشکلاتی باشد . تخریب بتن مسلح با توجه به میزان ارماتورگذاری و تسلیح آن بتن نیز می باشد .
یکی از مهم ترین تاثیراتی که تخریب بتن مسلح می تواند بر جای بگذارد این است که از بین رفتن نظم و یکپارچگی سازه و وارد شدن اسیب جدی به سایر المان ها / ایجاد مشکل برای کل سازه و ... می باشد .
قیمت تخریب بتن در مقایسه با فرایند هایی از جمله برش به نسبت پایین تر است . حال این سوال مطرح است که دلیل پایین تر بودن تخریب بتن نسبت به برش چیست ؟
در فرایند تخریب بتن عمده کار و فعالیت و عملیات آن را نیروی انسانی تامین می کند ؛ در حالی که در فرایند برش بتن که یک فرایند تقریبا تمام اتوماتیک است همه ی عملیات آن را دستگاه ها انجام میدهند پس هزینه های بالای آن به دلیل داشتن دستگاه های تمام اتوماتیک می باشد .
تخریب بتن دارای روش های متفاوت و مختلفی می باشد که انتخاب کدام روش بسته به جزئیات اجرایی و چالش های پیش رو می باشد . در برخی از روش های تخریب بتن عملیات متکی بر نیروی انسانی میباشد و در برخی روش ها از دستگاه هایی استفاده می شود که می توان بتن مسلح را نیز تخریب کند که در این روش ها عملیات متکی بر ماشین الات و دستگاه ها می باشد.
انتخاب روش تخریب بتن مسلح متناسب با شرایط کاری و بهره گیری از دانش و تجربه انتخاب میشود .
حال نیز به بررسی انواع روش های تخریب بتن به طور جداگانه میپردازیم :
1.تخریب بتن با روش واتر جت :
این روش یکی از جدید ترین تخریب بتن است که در این روش آب را با فشار بسیار زیاد از یک روزنه باریک و بسیار نازک عبور می دهیم به سمت بیرون که این امر موجب جدا شدن ذرات بتن از یکدیگر میشود پس در نتیجه بتن تخریب میشود . به طور کلی تخریب بتن به روش واتر جت برای تخریب یک سازه به طور کامل چندان مناسب نیست اما برای تخریب قطعات بتنی نیز مناسب میباشد .
برخی از مزیت های تخریب بتن با روش واتر جت عبارت هستند از :
2.تخریب بتن با کمپرسور و چکش تخریب :
در روش تخریب بتن با کمپرسور و چکش تخریب ، از یک چکش برای تخریب استفاده می کنیم که این چکش های تخریب اصولا برقی یا پنوماتیک هستند . چکش های برقی انرژی مورد نیاز خود را از جریان برق تامین می کنند اما دستگاه های پنوماتیکی با کمک فشار هوا این نیرو را تامین میکنند . پس نتیجه میگیریم برای تخریب با استفاده از چکش های برقی باید از کمپرسور هوا نیز استفاده کنیم .
ازمحدودیت های این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
نکته ی مهم که باید به آن توجه شود این است که :
درتخریب بتن با دستگاه کمپرسور هنگامی که ما ضربه های سنگین مکانیکی برای تخریب بتن را به مقطع بتنی وارد میکنیم ممکن است موجب ایجاد ترک در سازه و یا افزایش ترک های ریز سازه ای micro crack شود .
به هر دستگاهی که ساز و کار تخریب ان توسط ضربه باشد پیکور میگوند . پیکورها در سایز های مختلفی ساخته می شوند .
انواع پیکور :
3. تخریب بتن به کمک پیکور:
تخریب بتن با پیکور های دستی:
تخریب با پیکور دستی روش های مشابه آن هم دارای مزیت هایی است و هم دارای محدودیت هایی می باشد . این روش از روش دستی سنتی بسیار سریع تر و بهتر است اما در مقایسه با روش های جدید چندان مناسب نمی باشد.در این روش تخریب بتن با وارد کردن ضربات سنگین مکانیکی به بتن صورت میگیرد .
تخریب بتن به وسیله ی پیکور و بیل مکانیکی :
یکی از بهترین روش ها برای تخریب پروزه های سنگین می باشد.در این روش مقاوم ترین سازه ها در کمترین زمان ممکن تخریب می شوند . همچنین این روش را تنها در پروژه های خاصی می توان استفاده کرد زیرا دارای محدودیت هایی می باشد که برخی از این محدودیت ها عبارتند از : به صرفه نبودن این روش برای تخریب پروژه های کوچک / ایجاد آلودگی صوتی بسیار در هنگام تخریب / عدم امکان استفاده از پیکور و بیل مکانیکی در محل های شلوغ و پر تراکم به دلیل محدودیت های دسترسی.
4.تخریب بتن با اسید:
از این روش گاهاً در تخریب پروژه های کوچک استفاده میکنیم . این روش بنابر مشکلاتی از جمله خطرناک بودن اسید / در دسترس نبودن اسیدهای مخصوص و .... خیلی مورد استفاده قرار نمی گیرد .
5.تخریب بتن با کتراک و مواد شیمیایی :
از برخی مواد شیمیایی نیز در عملیات تخریب بتن استفاده میکنیم . به این صورت که در ابتدا در بتن ترک های ریزی ایجاد میکنند و سپس درون این ترک ها را مواد شیمیایی میریزند ؛ این مواد شیمیایی پس از خشک شدن به مرور زمان دچار انبساط شده و فشار ایجاد شده توسط آن ها میتواند باعث تخریب بتن شود.
تخریب بتن با کتراک نیز مشابه تخریب بتن با مواد شیمیایی می باشد . در این روش هم درون بتن منافذی ایجاد می کنند و درون این منافذ را مخلوطی از آب و کتراک پر میکنند و انبساط آن موجب فشار و سپس تخریب می شود
آهن پویا با بیش از یک دهه تجربه پر فروش، پایبند به اصول حرفه ای و اخلاقی در عرصه خرید و فروش در مرزهای داخلی و خارجی یاری گر شما در صنعت فولاد است