031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
برای ساخت قطعات فلزی باید ریخته گری انجام شود . اوایل برای ریخته گری قطعات از ریخته گری یکباره استفاده می شد که اصلا برای قطعات بزرگ و حجیم مناسب نبود و انواع مشکلات ساختاری و متالوژیکی را به همراه داشت .
روشی که این روز ها برای ریخته گری قطعات بزرگ و حجیم به کار برده می شود را ریخته گری پیوسته می گوییم .
برای ساخت شمش های فلزی ریخته گری پیوسته بسیار کاربردی است همچنین فلزاتی دیگر مثل آلومینیوم ، برنج ، مس ، چدن و انواع فولاد به همین روش ریخته می شوند .
در ریخته گری پیوسته ماده مذاب به شمشال ، شمشه و تختال تبدیل می شود که همگی جز محصولات نیمه ساخته ریخته گری محسوب می شوند ، این محصولات مواد اولیه در صنایع صنعتی و ساختمانی هستند .
ریخته گری پیوسته یعنی شکل دهی پیوسته که فلزات مذاب به مقاطع فلزی نیمه نهایی مانند شمش ، بیلت و اسلب تبدیل می شوند .
در این روش تمام فرآیند ریخته گری همانند یک خط تولید بوده ، یک دستگاه مخصوص ، فرآیند ریخته گری را تا سرد شدن نهایی قطعات به طور پیوسته و مدام انجام می دهد و نیازی به توقف و خارج کردن قطعات و انتقال آن ها به مرحله بعد نیست .
در مرحله اول فلز مذاب را داخل کوره ای می ریزند که لازم است همین ابتدا عملیاتی مثل ترکیب آلیاژی ، گاز زدایی و رساندن مذاب به دمای مطلوب انجام می شود ، سپس فلز مذاب را به مخزن ، یعنی اولین بخش ریخته گری انتقال می دهند .
در مرحله بعد این مذاب با یک لوله دیر گداز ، به مخزنی ثابت به نام ( تاندیش ) ریخته می شود . وظیفه تاندیش تامین مواد مذاب لازم برای عملکرد پوسته ی دستگاه ریخته گری است به طور مدام ، همزمان و با ....
در آخر فلز مذابی که در تاندیش است ، با لوله هایی با قالب های مسی انتقال داده می شوند سپس این قالب وظیفه دارد به فلزات شکل دهد و بعد از سرمایش اولیه فلز را در ریخته گری به عهده بگیرد .
برای خنک کردن فلز امکان اینکه همه ی روش های خنک کننده را اجرا کنید وجود دارد که ساده ترین آن استفاده از آب سرد می باشد .
در طول سرمایش قالب ، یک لایه ی نازک فلزی در مجاورت قالب منجمد می شود که این لایه را استرند می نامند .
درون لایه های استرند هنوز فلز مذاب وجود دارد به همین دلیل استرند ها به وسیله ی فضای بسته ریل های خنک کننده حمایت می شوند تا به واسطه ی فشار مذاب ، تغییر شکل ندهند و دچار شکست نشوند .
در این مرحله ، شمش گداخته وارد ناحیه خنک کننده که در زیر قالب قرار دارد ، می شود . شمش توسط آب خنک می شود و فرآیند انجماد تا هسته شمش پیروی می کند ، بعد از خارج شدن ناحیه به طور کامل جامد می شود .
مواد مذاب از یک قالب مسی آبگرد عبور می کند ، برای اولین بار شکل مقطع مورد نظر را به خود می گیرد و بعد در ادامه غلتک هایی تعبیه شده اند که ابعاد مقطع را کنترل می کنند و باعث افقی شدن حرکت مقطع می شوند .
به علت سرعت بالای انجماد ، فلوتاسیون محتویات غیر فلزی به تاخیر می افتد و از تشکیل نواحی سست جلوگیری می کند .
چون ریخته گری پیوسته در یک خط تولید می شود و مدام و پیوسته است ، همچنین فرآیند خنک کاری به تدریج پیش می رود ، وجود ترک را کم می کند .
در ریخته گری گاز های محلول که شامل نیتروژن ، اکسیژن و هیدروژن وارد قطعه می شوند باعث سوراخ هایی در قطعه نهایی می شود و خواص مکانیکی را تحت تاثیر قرار می دهد .
ولی در روش ریخته گری پیوسته به واسطه فرآیند حذف گاز ، کمترین میزان وجود ناخالصی را مشاهده می کنیم .
با ریخته گری دقیق به چه تلورانس هایی میتوان دست پیدا کرد ؟
ریخته گری دقیق تکرار پذیری فوق العاده ای دارد .
وقتی یک نقطه از قطعه به صورت پیوسته اندازه گیری شود ، تلورانس ذکر شده حاصل مجموع سه انحراف است که شامل : قالب ، انقباض فلزی و فرآیند تولید است .