مواد دیرگداز در صنعت فولاد کاربرد زیادی دارند به صورتی که 70 درصد تولیدات مواد نسوز در تولیدات فولادی از طریق مواد دیر گداز صورت می گیرد .

 

مواد دیرگداز چیست

 

مواد دیرگداز موادی غیرآلی و غیرفلزی میباشند که ویژگی ها و خواص شیمیایی و فیزیکی آن ها در دماهای بالا حفظ میشود و همچنین در برابر خوردگی مقاومت بالایی از خودشان نشان میدهند . برخی از موادی که مواد دیرگداز از آن ها تشکیل شده اند عبارتند از : منیزیم کربنات ، اسپینل ، کربن ، دولومیت و کانی های دارای کربن.

مقاومت این مواد بیشتر از 1500 درجه ی سانتیگراد است . 

 

 

مزیت مواد دیرگداز 

 

1.توانایی تحمل فشار آن ها بالا است

2.میتوانند دماهای بسیار بالا را تحمل کنند

3.در برابر تغییرات ناگهانی دما مقاوم هستند

4.ضریب انبساط حرارتی آن ها پایین است

5.مقاومت این مواد در برابر گازهای گرم بالا است

6.در برابر نیروهای سایشی مقاوم هستند 

 

 

انواع دیرگدازها از نظر ترکیب شیمیایی

 

1.دیرگدازهای اسیدی : در محل هایی کارایی دارند که در آن جا اتمسفر و سرباره اسیدی باشند . این نوع مواد در مقابل اسید بسیار مقاوم هستند . 

 

2.دیرگدازهای خنثی : این مواد در مواردی کاربردی هستند که اتمسفر و سرباره از وضعیت مشخصی برخوردار نباشند . این نوع مواد دیرگداز در برابر مواد اسیدی و بازی مقاوم هستند . 

 

3.دیرگدازهای بازی : این نوع مواد در برابر بازها مقاوم هستند . اما در برابر اسید دچار واکنش میشوند . این نوع مواد دیرگداز چون مقاومت بالایی در برابر خوردگی ناشی از گرد و غبار شیمیایی و سرباره های بازی در دمای بالا دارند ، بسیار معروف هستند . 

 


اثر قلیائی ها بر تنور کوره


مواد قلیایی در کوره قادر اند تا عمق زیادی در آستانه نفوذ کنند ، که درصد این مواد قلیایی 9 تا 10 درصد می شود و یا حتی گاهی این درصد به 25 می رسد . در گذشته خسارت های وارد شده به آجر های دیرگداز را مربوط به کربن می دانسته که در این فرآیند کربن تجزیه شده و به داخل آجر های کوره آسیب وارد می کند . در صورتی که مواد قلیایی قبل از اینکه کربن رسوب کند باعث شکست آجر می شود و دلیل آن کلیست تولید شده در کوره می باشد.

 


تنوره کوره بلند


مواد دیرگداز به کار رفته در آستر شکم کوره بلند تحت سایش و خوردگی قرار می گیرند و این حاصل از تماس با سرباره ی مذاب با دمایی حدود 1500 درجه سانتی گراد است . آجرهای کربنی خاک نسوز و آجر های آلومینیومی در صنعت ذوب و ریخته گری به عنوان آستر شکم کوره به کار گرفته می شوند . این آجر ها نیز از مواد دیرگداز تهیه شده تا بتوانند در برابر مواد مذاب داخل کوره مقاوم باشند .

شکست آستر تنوره ی کوره بستگی کامل به دیرگداز ها ، سیستم خنک کنندگی آستر و سیکل عملکرد کوره دارد که می توان گفت عملیاتی هم که در کوره ی بلند انجام می شود مانند عملکرد ماده های قلیایی و تنش حرارتی حاصل در کوره و .... همه از جمله فاکتورهایی می باشد که طول عمر کوره ها را می تواند افزایش یا کاهش دهد و به سبب افزایش طول عمر کوره ها باید نکاتی اجرا شود در غیر این صورت مقاومت کوره پایین آمده و بر عملکرد آن تاثیر می گذارد .

 

 

 

 

کاربرد مواد دیر گداز در صنعت فولاد


عمده ی مصرف مواد دیرگداز به عنوان شاخه ی اصلی در صنایع مادر کشور بکار برده می شود. به کارگیری و نصب صحیح دیرگدازی ها از جمله عواملی می باشد که می تواند بر بازدهی این مواد اثر زیادی می گذارد. اگر این مواد دیرگداز از کیفیت و جنس بهتری داشته باشند. اما بطور صحیح از آنها استفاده نشود می تواند اثرات مخربی را بر جای بگذارد.

مواد دیرگذاز بصورت جداگانه صرفا برای حرارت دهی نمی باشند، بلکه برای استحکام و مقاومت در برابر مواد شیمایی به کار برده می شوند.

 

 

 

 

 

چه صنایعی از مواد دیرگداز استفاده می کنند


مواد دیرگداز در صنایع فلزات غیرآهنی ، صنایع شیشه ، صنایع پتروشیمی ، توربین های گازی ، کوره های زباله سوز ، استفاده می شوند.

 

 

 

 

مواد دیرگذاز در صنعت متالوژی چه کاربردی دارند


مواد دیرگداز در صنعت متالوژی در کوره های ذوب فلزات ، خطوط انتقال مذاب و سرباره به کار گرفته می شوند. دیرگدازها به طور کلی در گرمکن ها ، ریفورهای هیدروژنی، ریفورهای اولیه و ثانویه آمونیاک ، کک سوزی و کوره های گوگرد و ... بکار گرفته می شود.

 

 

میزان ذوب مواد دیرگداز در صنعت چگونه است


پیچیدگی ترکیب شیمیای مواد دیرگداز به گونه ای می باشد که شدت و میزان ذوب را به طور کلی تعیین نمی کند، در دمایی که دیرگدازها در کوره شروع به نرم شدن می کنند نرم شدگی نام دارد.

این نرم شدگی به اصلاح با PCE شناخته می شود و به منظور اندازه گیری محدوده ی دمای نرم شوندگی، ابتدا مخروطی طبق استانداردهای اولیه ساخته می شود تا این مواد در کوره قرار بگیرند.

 

 

تاثیرات مخرب مواد دیر گداز


مواد دیرگداز در صنعت فولاد می تواند اثرات مخربی همچنین سایش ، فشار ، عوامل شیمیایی شوک حرارتی ، ضربات فیزیکی را بر کوره بگذارد اما این اثرات مخرب وقتی اتفاق می افتد که دمای کوره بیش از حد ممکن باشد.

 

 

مواد دیرگداز در چه صنایعی کاربرد دارند


عملکرد کوره های صنعتی متاثر از نوع نسوزها و دیرگدازهایی می باشد که در آن بکار می رود. خواص دیرگدازها به گونه ایست که اگر به درستی نصب نشوند، عمر مفید و بازدهی کوره ها را دچار دگرگونی خواهند کرد. مواد دیرگداز جز صنایع مادر محسوب شده و به همین دلیل شناخت دقیق آنها برای مصرف کننده اصلی ضروری می باشد، بررسی های به عمل آمده حاکی از آن است که تکنولوژی تولید این مواد وابستگی شدیدی به صنعت سرامیک دارد، صنایع زیربنایی مانند فولاد ، آلومینیوم و شیشه از این ماده ی دیرگداز استفاده های بیشتری می کنند.

 

 

نوشتن دیدگاه