به ورق هایی گفته می شود که به وسیله ی نورد سرد تولید می شود. در واقع محصولات با ابعاد دقیق مانند گالوانیزه، میله، تسمه و لوله های فلزی توسط نورد سرد تولید می شوند. 

 

ورق سرد چیست 

 


فرآیند نورد به دو دسته سرد و گرم دسته بندی میشود . هنگامی که بخواهیم محصولاتی را تولید و فناوری کنیم که از سطحی خوب و ابعادی دقیق برخوردار باشد ، همانند لوهای فلزی ، میلیه ، تسمه و ... محصولات را در حالت سرد نورد میکنیم. 
 به طور کلی میتوان گفت ورق هایی که توسط عملیات
نورد سرد تولید میشوند را ورق سرد مینامند.

 

 

کاربردهای ورق سرد

 

ورق هایی با ضخامت نسبتا بالا را در صنعت با عملیات نورد سرد به ورق هایی با ضخامت پایین تبدیل میکنند . این ورق هایی که توسط عملیات نورد سرد تولید میشوند ، از کیفیت ظاهری بالایی برخوردار هستند از همین رو بیشترین کاربرد این ورق ها در زمینه ی فعالیت های مربوط به ظاهر میباشد .

 

برخی از کاربردهای این نوع رق عبارت است از : 

 

1.صنعت عظیم خودروسازی
2.ساخت پانل های غیر قابل انعطاف
3.مبلمان های ادارای
4.ساخت انواع قفسه 
5.مصالح ساختمانی
6.لوازم خانگی

 

 

 

 

 

مزایای استفاده از ورق سرد

 

مهمترین مزیت ورق های سرد مقاومت بسیار بالای آن ها در مقابل فشارهای بسیار بالا است. مهندسان ساختمان برای ساختن سازه هایی که به مقاومت بالا و مصالح ساختمانی کم نیاز دارند ، از ورق سرد استفاده میکنند. 
از سایر خصوصیات بارز این نوع ورق ها میتوان به تنوع بالا در رنگ و اندازه ی آن ها اشاره کرد که این ویژگی موجب شده است تا از این نوع ورق ها در صنایع گوناگونی اعم از صنایع خودروسازی ، لوازم خانگی و
مصالح ساختمانی استفاده شود.

 

 

ابعاد ورق های سرد موجود در بازار

 

ورق های سردی که در بازار موجود هستند ، از جمله ورق های روغنی و ورق های گالوانیزه دارای عرضی بین 100 تا 125 سانتی متر هستند همچنین ضخامت این ورق ها بین 0.3 تا 3 میلی متر میباشد .

به طور کلی میتوان گفت ورق های سرد در ابعاد مختلف و گوناگونی تولید و عرضه میشوند اما نکته ی حائز اهمیت این است که این ورق ها پس از پردازش دیگر دچار تغییر شکل ظاهری نمیشوند .

 

 

دسته بندی ورق سرد

 

ورق های سرد متناسب با نوع آلیاژشان به دسته بندی های مختلفی تقسیم بندی میشود.این تقسیم بندی عبارت است از

 

1.معمولی st12
2.نیمه کشش st13
3.فوق کششی st14

 

 

انواع ورق سرد

 

 

1.ورق روغنی  

 

در تمامی بازار های جهانی ورق روغنی به ورق سرد معروف است. شکل ظاهری این ورق عامل اصلی در نامگذاری آن میباشد. شکل ظاهری این نوع وق سبب شده است تا این نوع ورق را از سایر ورق ها متفاوت بدانند.

ورق های روغنی را با فرآیند نورد سرد تولید میکنند و سپس به منظور حفاظت و جلوگیری از زنگ زدگی ، یک لایه روغن بر سطح آن میزنند.

 

 

 

 

2.ورق گالوانیزه
 

ورق روغنی پایه ی تولید ورق گالوانیزه میباشد . با بهره گیری از روش های متفاوت ، ورق روغنی را پوشش میدهند و پوششی گالوانیزه بر سطح آن ایجاد میکنند .

پوشش گالوانیزه پوششی از جنس روی میباشد که این روی از خوردگی ورق جلوگیری میکند. ورق گالوانیزه در صنایع مختلف در ضخامت های 0.8 تا 5 میلی متر در کارخانه های مختلف از جمله فولاد مبارکه اصفهان تولید میگردد.

 

 

 

 

3.ورق گالوانیزه رنگی 

 

ورق های گالوانیزه پایه ی تولید ورق های رنگی میباشند که با استفاده از تکنولوژی های مختلف رنگ های متنوع به صورت پیش رنگ کوره ای به آن اضافه میکنند . بیشترین کاربرد این ورق ها بیشتر در پوشش سقف های شیروانی ، خودروسازی ، یخچال سازی و نمای خارجی ساختمان ها میباشد.

 

 

آشنایی با فرآیند نورد سرد

 

ورق های گالوانیزه و ورق های روغنی را در فرآیند نورد سرد توسط یک یا چند قفسه ی نورد رفت و برگشتی و یا چندین قفسه ی نورد تاندم نازک میکنند . هرکدام از این قفسه های نورد از یک چهارچوب فولادی تشکیل شده است که در این قفسه های نورد یاتاقانهای غلتک ها جای گرفته است .

این چهارچوب ها نیروی وارد شده به یاتاقانها و نیروی نورد را تحمل میکند از قفسه های چهار غلتکه جهت کاهش نیرو و توان ، افزایش دقت و یکنواختی ضخامت ورق های نازک استفاده میکنند .

این قفسه ها از غلتک کاری و غلتک پشتیبان تشکیل شده اند. غلتک های کاری ب صورت کاملا مستقیم با قطر بسیار کم با ورق ها در تماس هستند . همچنین غلتک های پشتیبان با قطر نسبتا بزرگتر به منظور جلوگیری از انحراف غلتک های کاری و خمش آن ها استفاده میشوند .

 

 

 

 

بخش های مختلف خط نورد 

 

 

بخش های خط نورد عبارت اند از :

 

 

1.ریخته گری

 

در این مرحله شمش هایی با طول تقریبا 10 متر و ضخامت تقریبی 20 سانتی متر تولید میکنند .

 

 

2.کوره پیش گرم


شمش هایی که از مرحله ی ریخته گری پیوسته تولید میشوند را در کوره های پیش گرم میریزند و آنچنان آن ها را گرما و حرارت میدهند تا در شمش ها دمای یکنواخت ایجاد شود. این ایجاد شدن دمای یکنواخت و یکسان موجب میشود تا در هنگام فرآیند نورد گرم شمش تغییر شکل ندهد . همچنین سبب کاهش شدید نیرو و گشتاور لازم برای نورد نیز میشود .

 

 

 

3.نورد گرم


فرآیند نورد گرم خود شامل دو قسمت میباشد :

 

 

الف)نوردگرم رافینگ

 

در این مرحله به کمک نوردگرم سنگین و به کمک کاهش های بزرگ در سطح مقطع ، شمش ها را به تختال تبدیل میکنند که معمولا این قسمت را توسط دستگاه رفت و برگشتی یونیورسال انجام میدهند.
 

 

ب)نورد گرم فیشینگ 

 

تختال هایی که در قسمت رافینگ ایجاد شده اند را در این مرحله به ورق هایی تا ضخامت 6 میبی متر تبدیل میکنند . حال اگر ورق ها به نورد سرد و همچنین افزایش کیفیت سطح نیاز نداشته باشند ، پس از این مرحله قیچی زنی میشوند اما در غیر اینصورت به شکل کلاف پیچ در می آیند و وارد خط نورد سرد میشوند .

 

 

4.اسیدشویی

 

ورق هایی که از فرآیند نوردگرم به دست می آیند را به منظور افزایش کیفیت سطح ، آماده شدن جهت فرآیند نورد سرد و پوسته زدایی برای جلوگیری از سایش غلتک ها وارد این مرحله میکنند .

 

 

5.نورد سرد

 

کویل ها را پس از مرحله ی اسیدشویی برای افزایش کیقیت سطح ، کاهش ضخامت ، دستیابی به خواص مکانیکی وارد خط نورد میکنند . حاصل این کویل ها ، کویل هایی با ضخامت کمتر و دقت و کیفیت بالاتر هستند که به صورت کلاف یا ورق روغنی و گالوانیزه حاصل میشوند .

 

 

6.آنیلینگ

 

به منظور افزایش خواص مکانیکی فلز و همچنین دستیابی به محصولی یکنواخت و یک دست تر پس از انجام عملیات های مختف بر روی ورق گالوانیزه و روغنی ، بر روی کلاف ها  عملیات حرارتی نیز انجام میدهند .

 

 

7.تمپر میل

 

برای تولید ورقی صاف و یکنواخت و همچنین حذف تغییر شکل های ناگهانی و ناخواسته ، ورق ها با ضخامت بیش از 0.5 میلی متر را وارد این قسمت میکنند .

 

نوشتن دیدگاه