پودر متالورژی پودری است که در آن پودر فلزات با یکدیگر مخلوط شده و بعد از فشردن به شکلی دلخواه در محیطی کنترل شده در می آید. همچنین برای نگهداری این پودر آن را در دمایی پایین تر از نقطه ی ذوب قرار می دهند تا برای مدت زمانی مناسب حرارت ببیند و سطوح ذرات پودر به همدیگر متصل شده و قطعه ای از پودر های متالورژی جمع شده، درست شود.

 

پودر متالورژی پودری است که در آن پودر فلزات با یکدیگر مخلوط شده و بعد از فشردن به شکلی دلخواه در محیطی کنترل شده در می آید. همچنین برای نگهداری این پودر آن را در دمایی پایین تر از نقطه ی ذوب قرار می دهند تا برای مدت زمانی مناسب حرارت ببیند و سطوح ذرات پودر به همدیگر متصل شده و قطعه ای از پودر های متالورژی جمع شده، درست شود.
پودر متالورژی بیشتر در مواردی مورد استفاده قرار می گیرد که بخواهیم با آن محصولات را با کیفیتی بالاتر تهیه کنیم، به طور مثال از پودر متالورژی در ساختن رشته های مقاوم تنگستنی لامپ، تراشکاری، کشیدن سیم و یا نورد استفاده می شود.


تاریخچه ی پودر متالورژی:


پیش از میلاد مسیح، آهن برای بشر به صورت تولید اولیه از مهم ترین فعالیت ها محسوب می شد. برای ساخت لوازم مورد نیاز خود ابتدا آهن را که به صورت دانه های آهن اسفنجی از اولین ابداعاتی بود که در متالورژی و یا همان فرآیند فولاد سازی در دوره های بعد از جنگ جهانی دوم و گسترش سریع نفت، باعث شد تا قطعات مختلف ماشین ها ساخته شود. در این میان فولاد جایگزین مس شد و پودر متالورژی به عنوان ماده ای فولادی کاربرد متفاوت خود را نسبت به مس نشان داد.

همانطور که گفته شد پودر متالوژی از زمان های قدیم برای تولید فلزات مختلف برای شکل گیری و تغییرات شیمیای محصولات فولادی مورد استفاده قرار گرفته. بنابراین می توانیم بگوییم پودر متالوژی از زمان های گذشته مورد استفاده قرار می گرفت. این پودر برای شکل دادن فلزاتی با نقطه ی ذوب بالا مورد استفاده قرار می گرفت. برای اولین بار این پودر در قرن نوزدهم بکار گرفته شد اما ترکیبات این پودر با پودر متالوژی تفاوت هایی داشت.


مزایا و معایب پودر متالورژی:


در صنعت متالورژی از لحاظ مصرف مواد و انرژی جزو ماده های به صرفه می باشد. همچنین پودر متالورژی برای ساخت قطعاتی که شکل پیچیده دارند از نظر هزینه به صرفه است. پودر متالورژی همچنین سبب می شود تا نیاز به ماشین کاری در ساختت قطعات کمتر شود. بیشتر قطعات ساخته شده با فرآیند پودر متالورژی متخلخل استفاده می شود، که این فرآیند در عملیات نهایی مورد استفاده قرار می گیرد. پودر متالورژی بیشتر برای تولید تیراژه های متوسط و بالا مناسب می باشد. همچنین این پودر دارای قابلیتی می باشد که برای تولید مجدد قطعه به قطعه می باشد.

 

کاربردهای پودر متالوژی:

پودر متالوژی برای تولید قطعات سرامیکی و فلزی می باشد. پودر متالوژی در اثر فشرده شدن پودر مواد به شکل مورد نظر تف جودش در می آمد.

 

نحوه ی تولید پودر متالوژی: 

نحوه ی تولید پودر متالوژی به گونه ای است که پودر فلز به همراه دیگر پودرها در فرآیند قالب گیری قرار می گیرد تا با اعمال فشار این پودر فشرده شود. فشرده کردن این پودر سبب می شود تا در فرآیند تولید قطعات فولادی حمل و بکارگیری آن با سهولت بیشتری امکان پذیر باشد. بعد از اینکه پودر فشرده شد، تراکم پودرهای فلزی انجام می گیرد بعد از آن عمل تف جوشی در دمای بالا با اتمسفر کنترل شده صورت می گیرد. در این فرآیند فلز متراکم جوش خورده و به صورت ساختمانی با استحکام بالا و همگن بودن پدید می آید.

 

پودر متالوژی و موارد مصرف آن:

پودر متالوژی برای آلیاژدار کردن فلزهای غیرآلیاژی بکار برده می شوند. آلیاژدار کردن فلزها به این گونه می باشد که اگر فلزی در حالت جامد یا مایع باشد به دلیل اینکه نمی توان آنها را با هم ترکیب کرد از پودر متالوژی استفاده می شود. در صنعت برق برای اتصال نقاط کنتاکت از پودرهای مس و گرانیت استفاده می شود. همچنین برای قطعات اتصال کننده از نقره و نیکل ، تنگستن و مس از این روش استفاده می کنند که اهمیت بسزایی دارد.
بکارگیری این پودر با تولید قطعاتی با دانسیته ی فولاد سبب شد تا توان رقابتی محصولات نسبت به یکدیگر بالاتر رود. پودر متالوژی تکنولوژی بالایی دارد که در طول سال ها بهبود پیدا کرد و آلیاژهایی جدید و مستحکم تر تولید شود.
تولید مولد مرکب به روشهای قدیمی و سنتی هزینه های زیادی را شامل می شد به همین دلیل با تولید مواد مشابه این محصول به صرفه تر شد.

 

روش های شیمیایی تولید پودر فلزات متالوژی:

پودرهای متالوژی برای تجزیه ی حرارتی کربونیل های فلزی و تجزیه ی هیدریدهای  فلزی به کار می رود همچنین این پودر برای رسوب الکتریکی از نمک ها یا محول های فلزی مورد استفاده قرار می گیرد که رسوب فلز سبب می شود تا محلولهای فلز باعث رسوب نمک ها نیز شود.

 

مراحل تولید پودر متالوژی:

1 . تولید پودر: 
اولین کار برای این پودر تولید آن می باشد. در فرآیند تولید پودر ذرات پودر متالوژی به صورت کروی، ورقه ای می باشد. در قدیم نیز تولید این پودرها رایج بوده برای نمونه می توان به پودرهای فلزی؛ طلا و مس اشاره کرد که در این روش با استفاده از سوهان کاری طلا و مس برای تزئینات به کار می رفتند.

2 . مخلوط کردن پودر: 
پودر متالوژی به تنهایی نمی تواند مورد استفاده قرار بگیرد یعنی برای قالب گیری این پودر باید با مواردی دیگر ترکیب شود تا بتواند به صورت قالبی در آید.

3 . متراکم کردن و شکل دهی پودر:
از مراحل مهمی که در تولید پودر متالوژی از اهمیت بالایی برخوردار است می توان به متراکم کردن و شکل دهی این پودر اشاره کرد. در اثر تراکم و نزدیک شدن ذرات به همدیگر سطح تماس فلزات با هم بیشتر خواهد شد. اما این فرایند نیز محصولی نیست که باز بتوان به آن تکیه کرد زیرا مرحله ی اصلی تف جوشی و یا زینترینگ را طی نکرده است. در این مرحله پودر به شکل قابل حمل در می آید و آن قطعه از استحکام کافی برخوردار است.

4 . تف جوشی:
در مرحله ی تف جوشی قطعه ی مورد نظر خام می باشد یعنی میان ذرات پیوند محکمی را برقرار نکرده است این مرحله برای تولید پودر نمی باشد بلکه برای استفاده از این پودر می باشد.
مرحله ی تف جوشی سبب می شود تا پیوندی قوی بین ذرات قرار گیرد تا بتوانیم به کمک پودر متالوژی قطعه مورد نظر را بسازیم درجه ی حرارتی در تف جوشی نسبتا پایین می باشد و به همین دلیل زمان زینتر کردن آن در مدت کمتر از یک ساعت تشکیل می شود.

 

کاربردهای پودر متالوژی در صنعت:
 

محصولاتی که از پودر متالوژِی به دست می آید به چندین گونه ی متفاوت است.
اولین گونه ی آن این است که قطعات متخلخل شده با درصد قابل کنترلی همانند فیلتر عمل کنند. قطعاتی که دارای اشکال پیچیده می باشند برای تولید آنها به ماشین کاری نیاز است و از پودر متالوژی برای تولید آنها استفاده می شود.
برخی از محصولات در فرآیند ماشین کاری فرآیند پیچیده ای را دارند و به سبب سخت بودن جنس آنها از پودر استفاده می کنند.
محصولات دیگری هم  هستند که باید خواص مشخصه ی چند ماده را داشته باشند با ترکیب آن با پودر متالوژی این کم و کاستی را از بین خواهد برد.
محصولاتی هم که در آنها از پودر متالوژی بهره گیری می شود. خواص مکانیکی بهتری دارند.

 

نوشتن دیدگاه