پی ریزی به اولین مرحله و اساسی ترین مرحله برای ساخت ساختمان ها میگویند که سبب انتقال وزن ساختمان به زمین و خاک میشود . 

 

پی ساختمان 

 

به قسمتی از یک سازه پی ساختمان گفته میشود که در تماس مستقیم با خاک میباشد و به عنوان یک عضو باربر ، وظیفه انتقال وزن ساختمان به زمین را دارد . به طور کلی پی ساختمان دارای 3 وظیفه بسیار مهم میباشد که این وظایف عبارتند از :

 

1.از نشست بیش از حد ساختمان جلوگیری میکند

2.سبب آن شود که خاک زیر ساختمان بر اثر بار وارد شده از سمت ساختمان ، دچار شکست نشود 

3.از هرگونه واژگونی ساختمان در برابر نیروهای جانبی جلوگیری میکند 

 

 

 

 

 

 

 

پی ریزی ساختمان به چه معناست

 

به اولین مرحله و اساسی ترین مرحله برای ساخت ساختمان ها میگویند که سبب انتقال وزن ساختمان به زمین و خاک میشود . 

 

 

 

طراحی پی ساختمان

 

پی ساختمان را معمولا براساس فاکتورهایی از جمله قدرت خاک و وزن ساختمان طراحی میکنند . در ساختمان ها و سازه های خیلی بزرگ قدرت خاک را براساس زمین های مکانیک خاک به دست می آورند و پی را طراحی میکنند اما در ساختمان و سازه های کوچک ، معمولا به طور تجربی مقاومت خاک را تخمین میزنند . 

 

 

 

انواع پی ساختمان 

 

 

 

1.پی ساختمان براساس نوع مصالح 

 

این دسته از پی ها عبارتند از پی سنگی ، پی آجری ، پی شفته ای و پی بتنی .

 

 

 

2.پی ساختمان براساس عمق اندازه گیری

 

این پی ها دارای 3 دسته پی سطحی ، پی عمیق و پی نیمه عمیق میباشد . 

 

 

 

3.پی ساختمان براساس سیستم ساخت و عملکرد

 

این دسته از پی ها شامل پی‌های تکی یا منفرد ، نواری ، گسترده ، فونداسیون مشترک و شالوده های کلاف شده میباشد . 

 

در ادامه این مقاله به بررسی برخی از انواع پی های ذکر شده میپردازیم . با ما همراه باشید

 

 

 

1.پی آجری

 

از پی های آجری معمولا برای ساختمان های کوچکی که نیروی وارده به آن ها بسیار کم میباشد استفاده میشود . عمق کارگذاری این پی ها معمولا بین 15 و 20 سانتی متر از طرفین دیوارها باشد . این نوع پی جایگزین بسیار خوبی برای پی های سنگی گران قیمت میباشد . 

 

 

 

 

 

 

2.پی عمیق 

 

اگر خاک زیر ساختمانمان دارای قابلیت باربری نیروهای وارده را نداشته باشد ، برای انتقال هرچه بهتر تنش‌ها به عمق زمین باید از شمع‌ها که ستون مانند و باریک هستند استفاده کرد . از این نوع پی‌ها بیشتر برای مقابله با نشت پذیری زیاد ، خاک‌های مساله دار بستر مثل خاک‌های متورم ، بالا بودن سطح آب زیر زمینی و در مجموع برای عبور از لایه‌های سطحی ضعیف استفاده میکنند . 

 

 

 

 

3.پی گسترده 

 

اگر بخواهیم  پروژه های بزرگ و سنگین را بر روی زمین های با مقاومت کم اجرا کنیم و یا تفاوت قابل ملاحظه ای در بار دیوارها و ستون های مجاور داشته باشیم ، برای ایجاد عکس العمل یکنواخت و همچنین به حداقل رساندن نشست های غیر یکنواخت ، از پی های گسترده استفاده میکنیم .

در این نوع پی ریزی ، تمام محدوده زیرساختمان به ساخت پی ساختمان اختصاص داده میشود و تمامی بارهای دیوارها و ستون ها به یک دال یکپارچه انتقال داده میشود .  

 

 

 

 

4.پی شفته ای

 

در پی ریزی شفته ای در ابتدا شفته را میسازند . شفته یک نوع خمیر میباشد که از مخلوط خاک ، آب ، شن و گرد آهک تشکیل شده است که در هر متر مکعب خاک آن بین 200 الی 250 کیلو گرم آهک به کار رفته است . گاها دیده شده است برای افزایش مقاومت و استحکام این نوع پی ، از پاره سنگ نیز استفاده میکنیم . 

در پی ریزی شفته ای ، پس از ساخت خمیر شفته ، شفته در پی ساختمان میریزیم و پس از آنکه ضخامت شفته به حدود 20 یا 30 سانتی متر رسید آن را در یک سطح افقی هموار می کنند .

پس از هموار کردن سطح شفته ،  یک روز آن را به حالت خود می گذارند تا مقدار زیادی از آب درون آن در اثر تبخیر یا جذب کاهش پیدا کند . سپس آن را با یکسری وزنه های سنگین مخصوص می کوبند تا کاملا متراکم شود . مجددا به همان ارتفاع شفته ریزی را انجام میدهند و تا زمانی که پی ساختمان کاملا از شفته پر شود ، این کار را ادامه میدهند . 

 

 

 

 

 

 

5.پی باسکولی

 

هدف از پی ریزی باسکولی ، ممانعت از هرگونه چرخش فونداسیون و تیر و در کنار دیوار همسایه میباشد . 

 

 

 

 

6.پی سطحی

 

از این نوع پی برا ساختمان هایی معمولا استفاده میشود که در سطح زمین ساخته میشوند . در این نوع پی ریزی اگر عمق استقرار پی را در نظر گرفته و آن را به طول پی تقسیم کنیم ، در این پی‌ها باید عدد حاصل مساوی سه و یا کمتر از آن باشد . 

 

 

 

 

7.پی منفرد

 

از پی های منفرد برای برای تحمل بار محوری یک ستون استفاده میشود . این پی ها به دلیل ضعف ای ساختاری که دارند قادر به انتقال لنگر به هیچ عنوان نیستند از همین رو باید دقت کنیم که هیچکدام از ستون هایمان از مرکزیتشان نباید خارج شوند زیرا سبب واژگونی ساختمان میگردد . 

 

 

 

 

 

 

 

انواع زمین برای پی ریزی 

 

1.زمین های ماسه ای 

2.زمین های سنگی

3.زمین های مخلوط

4.زمین بی فائده

 

نوشتن دیدگاه