ورق رنگی، ورقی با پایه ورق گالوانیزه است که روی آن رنگ کوره ای با ضخامت حدود 25 میکرون و پشت ورق 15 میکرون استفاده می شود. استفاده از رنگ بر روی ورق موجب افزایش مقاومت ورق در برابر خوردگی و زنگ زدگی است. از سوی دیگر استفاده از رنگ باعث زیبایی ظاهر و ایجاد تنوع می شود.
 

 

شیوه تولید و استفاده از ورق رنگی - ورق رنگی چیست ؟

 

ورق رنگی ، ورقی با پایه  ورق گالوانیزه  است که روی آن رنگ کوره ای با ضخامت حدود 25 میکرون و پشت ورق 15 میکرون استفاده می شود. استفاده از رنگ بر روی ورق موجب افزایش مقاومت ورق در برابر خوردگی و زنگ زدگی است . از سوی دیگر استفاده از رنگ باعث زیبایی ظاهر و ایجاد تنوع می شود.

با توجه به این که پایه ی انواع ورق رنگی ورق گالوانیزه است بر همین اساس در بسیاری از کارخانجات فولاد ، خط تولید ورق رنگی در امتداد خط تولید گالوانیزه تاسیس می شود. 

ابتدا ورق های گالوانیزه با استفاده از محلول چربی زدایی تمیز می شوند. سپس برش کاری و شستشوی ورق با آب انجام  می شود که باعث برطرف شدن مواد زائد و چربی می شود.

استفاده از مواد شیمیایی و پرایمرها و قرار دادن ورق در کوره قبل از رنگ نهایی باعث چسبندگی مطلوب رنگ بر روی ورق و جلوگیری از پوسته پوسته شدن رنگ نهایی می شود.

پس از خشک شدن، ورق ها وارد مرحله ی رنگ شدن می شوند. رنگ نهایی که در جنس های مختلف مانند پلی استر ، پلی اورتان ، پلی وینیل کلراید و اپوکسی است با استفاده از غلتک بر روی ورق ایجاد می شود و مجدد ورق وارد کوره می شود.

 

کاربرد انواع ورق رنگی :

 

ورق های رنگی با توجه به مقاومتی که در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارند و همچنین به خاطر ضخامت پایین که امکان فرم پذیری بالایی دارند به همین دلیل در صنایع و بخش های گوناگون کاربرد دارند.

 

اصلی ترین موارد مصرف انواع ورق رنگی :

 

-    سیستم حمل و نقل : استفاده از ورق های رنگی در کانکس ها ، کاروان ها ، کانتینرها
 

-    صنایع تولیدی فلزی : کابینت ها و تجهیزات اداری از جمله ملموس ترین موارد کاربرد ورق های رنگی است.
 

-    ساخت و ساز، معماری و دکوراسیون داخلی : استفاده از ورق های رنگی در نمای ساختمان ها ، سقف های کاذب ، پارتیشن ها و سقف و بدنه انواع سوله های کارگاهی
 

-    صنایع تولید لوازم خانگی : از ورق های رنگی در تولید بدنه یخچال ، فریزر ، ماشین لباس شویی ، ماشین ظرف شویی ، اجاق گاز و آبگرمکن و ... استفاده می شود.

 

قابل ذکر است بر روی ورق های رنگی مورد استفاده در یخچال و فریزر از یک لایه محافظ از جنس PVC یا PET بر روی رنگ نهایی استفاده می شود.
 

 

      انواع رنگ های رایج ورق های رنگی و طرح های فرم دهی آنها

 

از رنگ های رایج ورق های رنگی می توان به سفید یخچالی ، آبی ، آبی نیسانی ، سبز ، سبز روشن ، سفید ، کرمی ، نارنجی ، پرتقالی ، صورتی ، بنفش ، جگری و قهوه ای سوخته اشاره کرد.

ورق های رنگی هم به شکل رول و هم به شکل شیت فابریک موجود است. همچنین دارای تنوع رنگی بالایی هستند اما طرح های ورق های گالوانیزه به صورت زیر می باشد :

  1. کرکره ای
  2. سینوسی
  3. ذوزنقه
  4. شادولاین
  5. سفال

کرکره ای خود شامل کرکرهای درشت و کرکره ای ریز می باشد.

این طرح نیز شامل بخش های زیر می باشد :

الف) طرح سوئد

ب) طرح ایتالیا ( پالرمو)

پ) طرح چین  

ت) طرح ژاپن

ث) طرح فرانسه

ج) طرح بهمن

چ) طرح تیارا ( تایوان)

 تا اینجا با انواع ورق های رنگی ، طرح ها و رنگ های رایج آنها آشنا شدیم ؛ قابل ذکر است که این ورق ها در بازار دارای تنوع رنگ بیشتری هستند.

اکنون می خواهیم با کلیه طرح های ورق گالوانیزه نیز آشنا شویم در بعضی از موارد طرح هایی مخصوص ورق گالوانیزه در نظر گرفته می شود مانند طرح عرشه فولادی که در گالوانیزه فابریک قابل مشاهده است.

 

 

روش تولید ورق گالوانیزه رنگی

 

در تولید ورق های رنگی مشاهده عملیات متالوژیکی مانند آنچه در ورق سیاه ، ورق روغنی و... رخ می دهد ، نیستیم .

تولید ورق گالوانیزه رنگی ادامه عملیاتی ست که درتولید ورق گالوانیزه و روغنی انجام می گیرد. در مرحله ی اعمال رنگ چه در حالت رول و چه در حالت فابریک روش های مختلفی وجود دارد. به عنوان مثال در کارخانجات بزرگ ورق را به صورت کلاف و به حالت مکانیزه رنگ آمیزی می کنند. همچنین طبق استاندارد محصول ، کلاف های ورودی به خط رنگی باید از خط گالوانیزه عبور کرده و به علت ایجاد چسبندگی بهینه بر روی ورق لازم است فرآیند نورد پوسته ای انجام گیرد. احتمال پارگی ورق به دلیل ضخامت پایین در کوره آنیل خط  ورق روغنی  وجود دارد و می توان گفت حساسیت محصول نسبت به نوسانات کشش به خصوص در منطقه ی نورد پوسته ای زیاد است.

در ادامه ، در ورودی خط ماشینی به نام ماشین دوخت وجود دارد. وظیفه ی این ماشین اتصال دو کلاف به یکدیگر است که به دلیل پیوسته بودن فرآیند تولید ورق رنگی این عمل صورت می گیرد. دستگاه استیچری یا همان ماشین دوخت باید دارای تنظیمات خاصی جهت ایجاد یک اتصال باشد. که این تنظیمات توسط چشمی های مخصوص انجام می گیرد.

در مرحله ی شستشوی ورق ، امکان انحراف و چروک شدن وجود دارد که در فاصله زمانی متناسب با کالیبره کردن می توان جلوی این خسارت ها را گرفت . ورق های آماده شده ممکن است بنا به کاربرد خاصی که دارند به صورت کلاف یا فابریک باشند.

 

 

ورق های رنگی در ایران

 

شرکت فولاد مبارکه اصفهان ، برای اولین بار در کشور با همکاری شرکت های تولید کننده لوازم خانگی موفق به تولید ورق رنگی شد.

ورق ساخته شده به نام High Gloss در مصنوعات خانگی از جمله یخچال ، ماشین لباسشویی و ... کاربرد دارد.

از عواملی که در قیمت ورق رنگی تاثیر گذاشت می توان به سرعت تولید بالا ، حذف مرحله ای رنگ کاری در خط تولید لوازم خانگی ، حذف آلاینده های گازی ، افزایش کیفیت سطحی و بهبود فرآیند های زیست محیطی اشاره کرد.

هم اکنون کارخانجات تولیدی ورق رنگی در ایران فولاد مبارکه اصفهان ؛ کارخانه هفت الماس قزوین ، گروه صنعتی فولاد بهمن قائمشهر و شرکت کارخانجات نورد و لوله سمنان است که از برترین تولید کنندگان در این عرصه هستند.

 

 

نوشتن دیدگاه