031 - 910 - 100 - 30 021 - 910 - 100 - 30
به ماده ای چسبنده بتن میگویند که غالبا از فعل و انفعالات آب و سیمان بوجود می آید . به طور کلی بتن از آب ، سیمان و سنگدانه تشکیل شده است . بتن دارای انواع مختلفی میباشد که یکی از انواع بتن ، بتن مگر است که در ادامه به بررسی کامل آن خواهیم پرداخت .
بتن مگر نوعی از انواع بتن است که در بخش زیرین سازه ها مورد استفاده قرار میگیرد . این نوع بتن ، بتنی کم عیار میباشد که به منظور آماده سازی بستر خاکبرداری شده برای آرماتوربندی و صفحه گذاری استفاده میشود . بتن مگر همانند سایر بتن ها از سیمان ، آب و سنگدانه تشکیل شده است تنها با این تفاوت که نسبت مواد تشکیل دهنده آن ، در مقایسه با سایر بتن ها متفاوت است . این بتن نسبت به بتن معمولی دارای آب بیشتری است و در نتیجه بسیار روان و رقیق تر است .
از بتن مگر میتوان در موارد مختلف استفاده کرد . مهمترین این مصارف عبارتند از :
1.پی ساختمان ها
2.جاده سازی
3.تراز کردن زمین های ناهموار
4.قابل استفاده در اجرای انواع فونداسیون ها
5.به عنوان یک عامل جلوگیرنده از تماس مستقیم فونداسیون ها با خاک میتوان از بتن مگر استفاده کرد
6.آرماتور بندی و صفحه گذاری
1.این نوع بتن از هرگونه نفوذ سیمان به خاک جلوگیری میکند
2.مانع جذب آب بتن توسط خاک میشود
3.سبب آماده سازی بستر خاک برای پی ریزی میگردد
4.فونداسیون را صاف ، همگن و هم تراز میکند
5.فضاهای خالی را تا حد امکان پر میکند
1.از آنجایی که بتن مگر زیر فونداسیون اجرا میشد ، لذا لازم است در مرحله اول عملیات خاکبرداری یا گودبرداری را انجام دهیم .
2.باتوجه به آنکه در عملیات گودبرداری تا رسیدن به عمق مشخص یا سنگ ، عملیات گودبرداری ادامه پیدا خواهد کرد ، لذا احتیاج به کوبیدن خاک محل احداث سازه نیست و میتوان پس از گودبرداری اقدام به بتن ریزی با بتن مگر کنیم .
3.پس از انجام عملیات گودبرداری ، اگر خاک سست بود در این صورت خاک را میکوبیم تا به مقاومت مورد نظر برسد .
4.پس از اجرا و انجام همه این مراحل ، بتن ریزی اجرا میشود . در این مرحله بتن به وسیله تراک یا کامیون میکسر به محل بتن ریزی آورده میشود ؛ سپس روی محل مورد نظر ریخته میشود و کارگران با تخت ماله سطح آن را صاف میکنند . ضخامت بتن مگر در این مرحله معمولا بین 5 الی 15 سانتی متر است .
1. پیش اجرای بتن ، باید بستر خاک را مرطوب کنیم تا آب بتن جذب خاک نگردد و بتن پوک نشود .
2.شفته آهک باید قبل از اجرای بتن مرطوب شود تا آب بتن را جذب نکند .
3.بتن مگر را باید زمانی بر روی شفته آهک اجرا کنیم که شفته آهک به مقاومت کافی یعنی 5.1 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع رسیده باشد .
4.بتن مگر توسط دستگاه های بتونیر کوچک ساخته شود .
5.از آنجایی که از بتن مگر معمولا جهت پاکسازی کف و اجرای دقیق تر فاصله گذاری آرماتورها از کف استفاده میشود ، بنابراین باید دقت کنیم که سطح تمام شده آن تمیز و یکنواخت باشد تا آرماتوربندی هرچه بهتر صورت گیرد .
6.پس از ریختن بتن مگر ، باتوجه به دمای هوا ، باید حدود 10 ساعت سطح بتنمان را مرطوب نگه داریم و بعد از گذشت یک روز می توانیم عملیات بعدی را آغاز کنیم .
1.شمشه ی آهنی
2.شیلنگ تراز
3.تراز
4.متر
5.کمچه
6.تخته ماله
7.استامبولی
مقاومت برشی بتن مگر را معمولا از روش های غیر مستقیم تعیین میکنند و این مقاومت به صورت تابعی از مقاومت فشاری بیان میشود .
برای تعیین مقاومت فشاری بتن مگر مراحل زیر انجام میشود :
کنترل بتن از نظر انطباق با مقاومت مشخصه طبق استاندارد ASTM C192 C39
کنترل بتن از نظر یکنواختی اختلاط طبق ASTM C94
کنترل عمل آوری ASTM C31 C39
کنترل مقاومت بتن در زمانهای مختلف در شرایط عمل آوری کارگاهی برای قالب برداری و عمل
کنترل مقاومت مغزههای بتن سخت شده قطعات سازه طبق استاندارد ASTM C42
نمونه برداری از بتن تازه
طبق استاندارد ASTM C172 و 489 ایران
تهیه و عمل آوری نمونههای آزمایشی بتن در آزمایشگاه طبق استاندارد ASTM C192 و 581 ایران
به طور کلی از مهم ترین عوامل موثر بر قیمت بتن عیار آن می باشد. قیمت بتن مگر نیز از این قاعده مستثنی نیست. با توجه به اینکه عیار بتن مگر کمتر از سایر انواع بتون آماده می باشد ، به نسبت قیمت آن نیز کمتر است. برای برآورد هزینه های تهیه بتم مگر، باید ضخامت بتن مگر را نیز مدنظر قرار داد .