ورق های فولادی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند و خصوصیاتی دارند که در بازار امروز دانستن آن باعث تصمیم بهتر در خرید می شود. در ادامه با ویژگی ها و انواع ورق های فولادی آشنا می شویم.

 

ورق های فولادی

 

ورق های فولادی در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند و خصوصیاتی دارند که در بازار امروز دانستن آن باعث تصمیم بهتر در خرید می شود. در ادامه با ویژگی ها و انواع ورق های فولادی آشنا می شویم.

ورق های فولادی و آهنی از طریق روش های مختلفی تولید می شوند که کاربرد هر یک در صنعت و زمینه های مختلف، متفاوت است.

 

انواع ورق های فولادی :

 

  1. ورق سیاه

 

این ورق ها در دو دسته سیاه صنعتی و ورق سیاه معمولی در استانداردهای مختلف تولید می شوند. ورق سیاه تحت دمای بالا ساخته می شود، تا حدی که دمای تختال ها به 1280 درجه سانتی گراد در کوره ها می رسد و پوسته زدایی انجام می شود. از نظر کیفیتی از استاندارد 33ST  شروع و به 52ST ختم می شوند. ورقهای 37ST از دید نرمی و سختی معمولی هستند و در نوع صنعتی ، استاندارهای 52ST ، A2855-GRC ، A516GR60 و 70 را فروش دارند. هر چقدر استاندار پایین تراز 37ST باشد، ورق نرم تر می شود. یعنی هرچه عنصر کربن در ورق های فولادی بیشتر باشد ، ورق سخت تر می شود؛ مانند 52ST .

ورق سیاه 37ST بیشتر برای کاربردهای ساختمانی (ساختمان ها – سوله ها و...) مصرف می شود. در عوض ورقهای صنعتی در پروژه های صنعتی کاربرد دارد. مانند سدسازی ، مخزن سازی ، پروژه های پتروشیمی و... . این ورق ها در شکل های رول و شیت وارد بازار می شوند. قابل ذکر است که این ورق ها تنها تا ضخامت 15 میل دراین شکل ها وجود دارد و از این سایز به بالا فقط به شکل شیت خام وارد بازار می شود.

درفرآیند نورد گرم برای تولید ورق سیاه مراحلی وجود دارد که شامل کاهش وزن کلاف ، سطحی شدن ورق ، افزایش خاصیت مکانیکی ، برش های سبک و سنگین ورق ها می باشد.

 

  1. ورق های اسید شویی

 

ورق های اسید شویی از ورق های گرم تولید می شود این ورق ها طی پروسه ای اسید شویی می شوند و زغال های سطحی ورق و مقدار ی از ناخالصی های آن گرفته می شود. این ورق ها شسته می شوند و در دمای پایین طی چند مرحله عملیاتی صورت می گیرد که از ضخامت ورق ها کاسته می شود . همچنین ظاهر ورق کمی براق ترمی شود ، چیزی شبیه ورق روغنی .

دیگر ورق ها که برای لوله های نفت وگاز مناسب هستند در کیفیت های GRB  ، 42X ، 46X ، 52X ، 2PSL وجود دارند . در کشتی سازی نیز ورق ها با کیفیت  GR.A و NVR هستند.

همچنین از برخی ورق ای فولادی برای رینگ شاسی اتومبیل استفاده می کنند که باید ضد سایش و سخت باشند و از کیفیت SAPH310 ، SAPH370 و SAPH440  برخوردار باشند.

ورق های روغنی اسیدشویی دارای شکل پذیری خوب هستند و سطح براق و صیقلی دارند از همین رو برای ساخت لوازم خانگی و خودروسازی و مبلمان از آنها استفاده می کنند.

 

  1. ورق گالوانیزه

 

 ورق گالوانیزه ، ورقی آهنی است که با روی پوشانده شده است. این جنس آهن از زنگ زدن محافظت می کند؛ حتی اگر پوشش آن هم دچار شکستی شود. ورق های گالوانیزه در دو نوع ورق آهنی گالوانیزه و ورق فولادی گالوانیزه تقسیم می شود. ورق آهنی گالوانیزه با استفاده از آهن و روی پوشش داده می شود.

قابل ذکر است ورق فولادی گالوانیزه دارای روکشی از جنس روی است و شامل 5 درصد کربن می باشد.

ورق های گالوانیزه برحسب نوع کاربرد ، دارای ضخامت های متفاوتی هستند. به طور عادی ضخامت آن ها از 210 میلی متر تا 4میلی متر متغیر است و عرض آن ها از 1متر آغاز می شود.

عرض ورق : 1000 و 1250میلی متر

پوشش : 100 – 120 - 180 – 220- 275 میلی متر

ضخامت ورق : از 0/20 میلی متر تا 6 میلی متر .

 

کاربرد های ورق های گالوانیزه

 

  1. صنعت الکترونیک
  2. صنعت حمل و نقل
  3. لوازم خانگی
  4. ساخت لوله بخاری
  5. کابینت آشپزخانه
  6. کانال کولر
  7. تابلوهای راهنمایی و رانندگی
  8. بیلبوردهای تبلیغاتی
  9. بعضی لوله های آب و صنایع خودروسازی

 

در حلبی ، بر روی آهن ، پوشش قلع بکار رفته است و عمل معکوس گالوانیزه انجام می شود؛ چون آهن فلزی فعالتر از قلع است. همچنین پتانسیل احیا قلع بیشتر از آهن است و به عنوان کاتد در حلبی به کار می رود و آهن آند می شود.

 

 

 

 

مزایای ورق گالوانیزه

 

  • در انجام عملیات گالوانیزینگ ، در مقابل با دیگر روش های معمول جلوگیری از خوردگی نیز به هزینه کمتری خواهد بود.

 

  • طول عمر ورق های پوشش داده شده با ( روی ) در محیط های خورند ، حدود 20 تا 30 سال است.

 

  • استانداردهای مختلف برای این ورق ها، در زمینه ایجاد پوشش های نازک نشان دهنده ی آن است که طول عمر و نحوه ی عملکرد لایه روی برای مصرف کننده قابل اعتماد و اعتبار است.

 

  • از دیگر مزایا، هزینه کمتر برای تعمیرات و نگهداری است. یعنی اجرای آن به دلیل عدم نیاز به تعمیرات پرهزینه توصیه می شود. انجام عملیات گالوانیزینگ در مقایسه با سایر روش های جلوگیری از خوردگی هزینه برتر است.

 

  • دوام پوشش : این پوشش بهدلیل داشتن یک ساختار متالورژیکی خص دارای مقاومت مناسب در برابر صدمات مکانیکی ، سایش و خوردگی خواهد بود.

 

  • محافظت کامل : پوشش ایجاد شده ، کلیه نقاط وسطوح فولاد را اعم از گوشه ها ، جاهای کوچک و فرورفتگیها پر نموده و از خوردگی آنها جلوگیری می کند.

 

  •  بازرسی آسان : این پوشش به سادگی و بدون نیاز با هیچ آزمایش مخربی از طریق چشم کنترل و بازرسی می شود.

 

  • محافظت در برابر صدمات محیطی به طور اتوماتیک : این پوشش ها به دلیل نفوذ در فولاد به عنوان کاتد عمل می کند پس می تواند مقاطع ریز موجود در روی سطح فولاد در برابر صدمات محیطی و خورندگی محافظت می کند.

 

  • رسیدن به هدف در زمان کوتاه از مزیت های دیگر این ورق است . این حالت نیاز به صرف زمان زیادی برای آماده سازی سطح ، رنگ کردن یا بازرسی لازم ندارد.

 

  • محافظت کامل توسط پوشش گالوانیزه : پروسه گالوانیزه وابسته به شرایط آب و هوایی نمی باشد.

 

نوشتن دیدگاه